«Δεν νοείται οι γυναίκες που έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο όριο ζωής, να έχουν χαμηλότερο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης από τους άνδρες»,παρατήρησε ο Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, υπερασπιζόμενος το υπό κατάθεση ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.
Ενημερώνοντας την Επιτροπή για τα νέα ασφαλιστικά μέτρα (εξίσωση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών και εξομοίωση του καθεστώτος συνταξιοδότησης ανάμεσα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, κ.ά.) συνεπεία της γνωστής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και της προσφυγής στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, ο κ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε πως η διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το τελικό σχέδιο νόμου, είναι ακόμα εν εξελίξει.
Απέναντι δε, στις διαμαρτυρίες της ΝΔ για τον επιλεγέντα χρόνο προσαρμογής των γυναικών στο νέο ασφαλιστικό καθεστώς, ζήτησε από την αξιωματική αντιπολίτευση να καταθέσει τα όποια έγγραφα αποδεικνύουν δική της σχετική διαπραγμάτευση, προκειμένου να ενισχύσουν την παρούσα.
Πράγματι, η ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση για αποτυχία στις διαπραγματεύσεις της με την Επιτροπή. «Όταν είχε βγει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την εξίσωση των ορίων ηλικίας, λέγατε ότι ποτέ δεν θα αφήσετε να συμβεί αυτό και πως θα ξεπεράστε τον σκόπελο, βάζοντας τους δημόσιους υπαλλήλους στο ΙΚΑ, ώστε η σύνταξη να γίνει, από επαγγελματική κοινωνική" υπενθύμισε ο Γιάννης Βρούτσης.
"Στις διαπραγματεύσεις σας αποτύχατε. Στα "τρία δεν" φανήκατε ανακόλουθοι. Στοχεύετε το ασφαλιστικό σύστημα για να εξασφαλίσετε την χρηματοδοτική στήριξη», υποστήριξε ο βουλευτής.
«Αφού είχατε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, γιατί δεν επιχειρήσατε να φέρετε νομοσχέδιο;» αντέτεινε ο Γ. Παπακωνσταντίνου.
"Είχαμε φθάσει πολύ κοντά σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τι άλλαξε στη στάση της Κομισιόν;",παρενέβη ο Ν. Λέγκας. «Να μας δώσετε τις επιστολές που ανταλλάξατε με την κα Ρέτινγκ».
«Η Κομισιόν μας είπε πως ποτέ η ελληνική κυβέρνηση δεν της έστειλε επίσημο κείμενο και πως δεν υπήρξε δέσμευση για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Αν εσείς έχετε επίσημο κείμενο που να πιστοποιεί πως ήρθατε κοντά σε συμφωνία, δώστε το μας, για την δική μας διαπραγμάτευση», απάντησε ο κος Παπακωνσταντίνου.
Κατά τα άλλα, έκδηλες υπήρξαν και σήμερα από πλευράς βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, οι ανησυχίες για τα νέα ασφαλιστικά μέτρα - κάτι που αναγνώρισε κι ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, πιστώνοντας στους συναδέλφους του της πλειοψηφίας, φιλότιμη προσπάθεια να αμβλύνουν τις κοινωνικές επιπτώσεις του εργασιακού και ασφαλιστικού νομοσχεδίου.
«Αντιλαμβανόμαστε το ρόλο μας σε μια προσπάθεια να εξαντλήσουμε τα όρια του μνημονίου και των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας», απάντησε ο Γ. Κουτσούκος.
«Ίσως δεν ανατρέψουμε τα μέτρα, αλλά θα επιδιώξουμε να τα βελτιώσουμε όσο γίνεται».
Έτσι, ο Κ. Γείτονας ζήτησε «περισσότερα κοινωνικά αντίβαρα», ενώ οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γ. Αμοιρίδης και Χ. Μαγκούφης, έκριναν πως είναι εφικτή η εξασφάλιση βελτιώσεων του νέου συστήματος, τουλάχιστον για τις γυναίκες με ανήλικα παιδιά, ή τον χρόνο προσαρμογής.
«Είναι θέμα ηθικής κυρίως και όχι ουσίας», ανέφερε ο πρώτος.
"Και οι ευρωπαίοι διαπραγματευτές, άνθρωποι είναι και θα καταλάβουν», εκτίμησε ο δεύτερος.
«Καλύτερη περίοδο προσαρμογής ζητήσαμε, αλλά δεν την λάβαμε κε Μαγκούφη», απάντησε ο Γ. Παπακωνσταντίνου.
Ο Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) κατηγόρησε για «πολιτική απατεωνιά» το υπουργείο Οικονομικών.
«Αν θέλατε ισονομία, το πρώτο που θα έπρεπε να κάνετε, ήταν η κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης - αλλά αυτό δεν το κάνετε. Κάτω από εύηχους χαρακτηρισμούς, καταπατάτε οιοποδήποτε εργασιακό δικαίωμα», τόνισε .
«Δεν θα γλυτώσουμε το κύμα φυγής απ' το Δημόσιο και θα αναγκαστούμε να προβούμε σε προσλήψεις - με αντίθετα τα οικονομικά αποτελέσματα», προέβλεψε ο Ηλίας Πολατίδης (ΛΑΟΣ).
Ο βουλευτής πρότεινε επίσης «να μπει κριτήριο στις συντάξεις χηρείας, αν υπάρχει δόλος από πλευράς της συζύγου. Είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι κάποιες εικοσάχρονες αλλοδαπές ερωτεύτηκαν έλληνες ογδοντάρηδες».
«Νομίζω ότι η κυβέρνηση συναίνεσε στις αξιώσεις του Μνημονίου - και τουλάχιστον ορισμένοι κύκλοι της, ενθέρμως και υπερθεματίζοντας»,εκτίμησε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.
«Το μέλλον που ανοίγει για το κράτος και τους εργαζόμενους, είναι η κατάργηση της μονιμότητας - και το οποίο σαφώς εξαγγέλλεται, απ’ τη στιγμή που όλοι οι νεοπροσλαμβανόμενοι θα είναι στο ΙΚΑ», εκτίμησε ο βουλευτής.
ΠΡΕΖΑ TV
23-6-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου