Πολλές επιχειρήσεις μείωσαν το προσωπικό τους, προκειμένου να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες.
Η Infoquest για παράδειγμα παρουσίασε μείωση πωλήσεων 23% σε επίπεδο μητρικής και 11% σε ενοποιημένη βάση (η εξαγορά της Rainbow, αντιπροσωπείας προϊόντων Apple, πρόσθεσε τζίρο, αλλά τα έσοδα από την πληροφορική μειώθηκαν). Η υστέρηση των εσόδων στη μητρική, σε συνδυασμό με το ότι «έμπαινε μέσα» από πέρυσι (είχε δηλαδή αρνητικά αποτελέσματα από το α' τρίμηνο του 2009), οδήγησε τη διοίκηση στο να μειώσει το προσωπικό 11% στα 364 άτομα στο τέλος Μαρτίου 2010, από 412 ένα χρόνο νωρίτερα (σε επίπεδο ομίλου η μείωση του προσωπικού περιορίστηκε στο 5%). Ετσι, παρά τη μείωση των πωλήσεων κατά 23% το αρνητικό αποτέλεσμα έμεινε στα ίδια με τα περσινά επίπεδα (1,35 εκατ. ευρώ από 1,259 εκατ. ευρώ).
Η Καράτζη Α.Ε. σε επίπεδο μητρικής (δραστηριοποιείται ταυτόχρονα σε διαφορετικούς κλάδους, όπως είναι η παραγωγή ελαστικών διχτύων συσκευασίας αλλαντικών και κρεάτων, πλαστικών και η εκμετάλλευση ξενοδοχείου) εμφάνισε μείωση τζίρου 30%. Οχι όμως ανάλογη κάμψη των κερδών, καθώς αυτά διαμορφώθηκαν σε 1,245 εκατ. ευρώ από 1,479 εκατ. ευρώ ήτοι μείωση 15%. Η μικρότερη πτώση των κερδών οφείλεται στη μείωση του προσωπικού κατά 18% και στην περικοπή εξόδων. Ο αριθμός των εργαζομένων περιορίστηκε στα 304 άτομα στο τέλος του περασμένου Μαρτίου, έναντι 372 εργαζομένων πριν από 12 μήνες.
Η Pasal, που ασχολείται με την εκμετάλλευση ακινήτων (είναι ιδιοκτήτρια του εμπορικού κέντρου Athens Heart), μείωσε το προσωπικό κατά 45%. Το ποσοστό δείχνει μεγάλο γιατί σε απόλυτο μέγεθος ο αριθμός μειώθηκε σε 18 από 33, αλλά αντανακλά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η εταιρεία, καθώς τα έσοδα από τις δραστηριότητές της δεν ήταν αρκετά για να αποπληρώνονται με ευκολία οι τόκοι των υψηλών δανείων.
ΠΡΕΖΑ TV
6-6-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου