ΤΗΝ ΤΟΝΩΣΗ της εύθραυστης επιχειρηματικής και επενδυτικής εμπιστοσύνης απέναντι σε μια οικονομία που φθίνει και εκπέμπει αυξανόμενο σήμα κινδύνου στους επενδυτές αποπειράται να τονώσει η κυβέρνηση με το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα. Κάποιοι το χαρακτήρισαν άτολμο, γιατί η κυβέρνηση δεν ξεπουλάει πλειοψηφικά πακέτα επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας, όπως ήθελαν, κάποιοι άλλοι μίλησαν για φιλόδοξο πρόγραμμα σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης.
Γεγονός είναι ότι το οικονομικό επιτελείο σχεδίασε ένα διαφοροποιημένο πρόγραμμα αξιοποίησης κρατικής περιουσίας που περιλαμβάνει από αξιοποίηση ακινήτων, εκμετάλλευση αεροδρομίων και λιμανιών, πώληση μειοψηφικών πακέτων σε εταιρείες στρατηγικής σημασίας μέχρι μίσθωση συχνοτήτων, όπως είχε αποκαλύψει η «Κ.Ε.» την προηγούμενη Κυριακή.
Το δεύτερο στοιχείο είναι πως έχει φιλοδοξίες όχι ως προς τα ποσά αλλά ως προς το άνοιγμα διαφορετικών αγορών, κάτι που προϋποθέτει σκληρή και αποτελεσματική δουλειά πολλών υπουργείων. Επιπλέον είναι πολύπλοκο λόγω της δημιουργίας αρκετών νέων εταιρειών συμμετοχών και θεσμικών πλαισίων σε αγορές που δεν υπάρχουν κανόνες, καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν γραφειοκρατικά και ίσως νομικά κωλύματα-καθυστερήσεις.
Και θα συναντήσει δυσκολίες στην υλοποίησή του γιατί η κυβέρνηση δεν έχει την πολυτέλεια να πουλήσει ακριβά, λόγω:
*Χαμηλών αποτιμήσεων, χαμηλής αποδοτικότητας των επιχειρήσεων (η κερδοφορία τους βάλλεται από τους υψηλούς φόρους και τις έκτακτες εισφορές).
*Στενότητας ρευστότητας (ελληνικοί και ξένοι όμιλοι δεν έχουν την πολυτέλεια να δανείζονται εύκολα για να κάνουν επενδυτικά ανοίγματα).
*Αύξησης του κινδύνου της χώρας, κάτι που ενσωματώνεται βέβαια στις τιμές.
Το τρίτο στοιχείο είναι πως το σχέδιο δεν έχει φιλόδοξο εισπρακτικό χαρακτήρα (δεν θα μπορούσε άλλωστε να έχει, υπό τις παρούσες συνθήκες) και στοχεύει στην άντληση 1 δισ. το χρόνο τα έτη 2011, 2012 και 2013.
Τέλος, το συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεκινάει με ένα ακόμα συγκριτικό μειονέκτημα: Δεν έχει τη δυνατότητα να συμπεριλάβει στα προς πώληση περιουσιακά στοιχεία κάποια τράπεζα, γιατί κανείς επενδυτής δεν θέλει να έχει μια ελληνική τράπεζα. Θυμίζουμε πως ο συγκεκριμένος κλάδος αποτελούσε πάντα την εύκολη λύση των αποκρατικοποιήσεων στη χώρα μας.
Το εάν η κυβέρνηση πετύχει τους στόχους του προγράμματος είναι άγνωστο. Ηδη κατά την παρουσίαση του σχεδίου στη διυπουργική από τον υπουργό Οικονομικών αρκετοί υπουργοί διαφώνησαν για τον τρόπο χειρισμού του. Ορισμένοι υποστήριξαν ότι το σχέδιο έχει εισπρακτικό χαρακτήρα και δίνει την εντύπωση ότι πωλείται η Ελλάς, άλλοι το χαρακτήρισαν αντιαναπτυξιακό, άλλοι διατύπωσαν διαφωνίες για το ρόλο της ΚΕΔ στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας (λόγω του αμαρτωλού παρελθόντος της στις ανταλλαγές με Βατοπέδι), και άλλοι ζήτησαν περισσότερες αρμοδιότητες σε θέματα που σχετίζονται με το χώρο ευθύνης τους.
ΠΡΕΖΑ TV
6-6-2010
ΧΡ.ΙΩΑΝΝΟΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου