Ως γνωστόν, από την καύση των ελαστικών εκλύονται διοξίνες που περνούν στον ανθρώπινο οργανισμό μέσα από τις τροφές. Διεθνείς οργανισμοί έχουν χαρακτηρίσει τις διοξίνες καρκινογόνες, που προκαλούν σοβαρές ασθένειες στον άνθρωπο. Επίσης μελέτες έχουν δείξει ότι οι διοξίνες ελάχιστα περνούν στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω της αναπνοής και καθόλου από το δέρμα. Τα προϊόντα φυτικής προέλευσης δεν απορροφούν τους οργανικούς ρύπους, αλλά επικάθονται στην επιφάνειά τους, γι’ αυτό πρέπει να πλένονται πολύ καλά τα φρούτα και τα λαχανικά πριν καταναλωθούν.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι και το ζωικό κεφάλαιο σε ακτίνα πέντε χιλιομέτρων από την εστία έκλυσης των διοξινών. Στην προκειμένη περίπτωση η ρύπανση φθάνει έως τον οικιστικό ιστό της πόλης της Δράμας, ενώ εκτός από τον Ξηροπόταμο επηρεάζονται άμεσα και άλλοι πέντε-έξι οικισμοί της γύρω περιοχής.
Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι του Ξηροποτάμου και φορώντας μάσκες μπήκαν στην αίθουσα του νομαρχιακού συμβουλίου, που συνεδρίαζε εκτάκτως προχθές βράδυ, ζητώντας από τον νομάρχη εξηγήσεις για το μέγεθος της καταστροφής και τις επιπτώσεις που θα έχει στην υγεία τους, αλλά και στο ζωικό κεφάλαιο, αφού στην πλειονότητά τους είναι κτηνοτρόφοι. Από την εναπόθεση των αερίων ρύπων και από την τέφρα που παραμένει στο έδαφος ρυπαίνονται εξίσου το έδαφος και τα επιφανειακά και υπόγεια νερά.
Σύμφωνα με τις πρώτες μετρήσεις της εταιρείας ύδρευσης του δήμου Δράμας, το πόσιμο νερό δεν έχει επηρεαστεί από τους ρύπους και οι κάτοικοι μπορούν να το πίνουν άφοβα. Επίσης δεν υπάρχει πρόβλημα με τις υπέργειες δεξαμενές νερού. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για το ζωικό κεφάλαιο. Από τη νομαρχία εκδόθηκε οδηγία προς τους κτηνοτρόφους να μην αφήνουν ελεύθερα για βοσκή τα ζώα τους σε ακτίνα πέντε χιλιομέτρων από την εστία της πυρκαγιάς και να καταστρέφουν το παραγόμενο γάλα, αφού ούτε οι γαλακτοβιομηχανίες το απορροφούν μέχρι νεωτέρας. Παράλληλα έχει απαγορευτεί η σφαγή των πουλερικών.
Οι κτηνοτρόφοι του Ξηροποτάμου, κατά την προχθεσινή συνεδρίαση, κατηγόρησαν τον νομάρχη Δράμας Κώστα Ευμοιρίδη ότι παρανόμως έδωσε άδεια λειτουργίας στην εν λόγω υπαίθρια αποθήκη ελαστικών, σε αντίθεση με τον δήμο Δράμας και το τοπικό συμβούλιο Ξηροποτάμου, και επιπλέον τού καταλόγισαν ότι η νομαρχία δεν έκανε ελέγχους.
Δημιουργήθηκε πανδαιμόνιο όταν ο νομάρχης παραδέχθηκε ότι οι έλεγχοι ήταν πλημμελείς εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού και η συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου διακόπηκε από τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων που ζητούσαν επιμόνως να αρχίσουν μετρήσεις, για να διαπιστωθεί το μέγεθος της ρύπανσης.
Ο νομάρχης υπέβαλε μήνυση κατά παντός υπευθύνου - του ιδιοκτήτη ή υπηρεσιακών παραγόντων που ενδεχομένως αμέλησαν να ελέγξουν αν τηρούνται οι 25 όροι για την περίπτωση πυρκαγιάς.
Η πυρκαγιά άναψε και την πολιτική αντιπαράθεση για την αδειοδότηση της εν λόγω αποθήκης ελαστικών. Το τοπικό συμβούλιο Ξηροποτάμου με απόφασή του στις 27-8-2007 απέρριψε την έκδοση άδειας λειτουργίας, τονίζοντας ότι “δεν τηρούνται οι στοιχειώδεις περιβαλλοντικοί όροι, επειδή καταλήφθηκε παράνομα κοινόχρηστη έκταση, επειδή δεν υπάρχουν συνθήκες φύλαξης και ασφάλειας και επειδή πιθανή ανάφλεξη των ελαστικών θα προκαλέσει οικολογική καταστροφή της ευρύτερης περιοχής”.
Ανάλογη ήταν στη συνέχεια η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Δράμας, όπου ανήκει το δημοτικό διαμέρισμα Ξηροποτάμου, το οποίο στις 28-1-2008 αποφάσισε ομόφωνα ότι “δεν συναινεί με την παραχώρηση κοινόχρηστης έκτασης στην περιοχή Ξηροποτάμου με σκοπό τη χρήση του ως χώρου συγκέντρωσης μεταχειρισμένων ελαστικών από ιδιωτική εταιρεία”.
Στη συνέχεια οι ιδιώτες ιδιοκτήτες της αποθήκης απευθύνθηκαν στη νομαρχία και με απόφαση του νομάρχη στις 19-9-2008 δόθηκε η άδεια για “εκμίσθωση 19.893 τ.μ. από το αγρόκτημα του Ξηροποτάμου στην εταιρεία για 15 χρόνια με δυνατότητα ανανέωσης”.
“Εμείς ως δήμος Δράμας θεωρήσαμε ότι έπρεπε αφενός να εναρμονιστούμε με τη βούληση της κοινωνίας του Ξηροποτάμου και αφετέρου δεν θα μπορούσαμε να δώσουμε άδεια σε μια εταιρεία που απλώνει τη δραστηριότητά της σε άλλα 20 στρέμματα χωρίς άδεια”, υποστήριξε στη “Μ” ο δήμαρχος Δράμας Θωμάς Μαργαρίτης.
Δυστυχώς δεν ήταν δυνατόν να έχουμε και την άποψη του νομάρχη Δράμας Κώστα Ευμοιρίδη για τους λόγους που τον οδήγησαν να δώσει άδεια στην εταιρεία, διότι ήταν συνεχώς... απασχολημένος.
Από την πρώτη στιγμή, όπως εξήγησε ο δήμαρχος Δράμας, ο δήμος και η νομαρχία ζήτησαν να γίνουν μετρήσεις από τον “Δημόκριτο”, για να διαπιστωθεί το μέγεθος της ρύπανσης. “Ήδη ελήφθησαν τα πρώτα δείγματα από τους επιστήμονες του Δημόκριτου, ενώ οι μετρήσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες”, είπε ο δήμαρχος και συμπληρώσε: “Ακόμη αποτελέσματα δεν έχουμε, όμως έχουν υποδειχθεί τα μέτρα προστασίας για τους κατοίκους που ενδείκνυνται σε αυτές τις περιπτώσεις”.
Επιπλέον ο δήμος Δράμας θα ενισχύσει τους κτηνοτρόφους παρέχοντας ζωοτροφές, εφόσον τα ζώα, για όσο διάστημα χρειαστεί, δεν θα βόσκουν ελεύθερα. Καθημερινές είναι επίσης οι μετρήσεις της δημοτικής εταιρείας ύδρευσης στα υπέργεια και τα υπόγεια νερά.
Σε επιφυλακή τελούν οι τοπικές αρχές στον νομό Έβρου λόγω της είδησης για βιομηχανικό ατύχημα στο συγκρότημα εξόρυξης εμπλουτισμένου χαλκού “Ασαρέλ Μεντέτ” της Βουλγαρίας.
Εξαιτίας του ατυχήματος έχουν απελευθερωθεί ποσότητες κυανίου και άλλων τοξικών ουσιών, οι οποίες υπάρχει κίνδυνος να διοχετευτούν στα νερά του Έβρου μέσω του ποταμού Λούντα Γιάνα, που εκβάλλει στον Έβρο.
“Μόλις μάθαμε την είδηση από το σάιτ της βουλγαρικής οικολογικής οργάνωσης “Πράσινα Βαλκάνια”, θέσαμε υπό καθεστώς παρακολούθησης τον ποταμό Έβρο”, δήλωσε στη “Μ” ο αντινομάρχης Έβρου Μιχάλης Κογιομτζής. Σύμφωνα με τον αντινομάρχη, ομάδα ιχθυολόγων από το τμήμα Αλιείας της νομαρχίας Έβρου πραγματοποιεί έρευνες για την ανεύρεση νεκρών ψαριών, χωρίς να έχει βρεθεί κάτι ανησυχητικό μέχρι τώρα.
Παράλληλα, κλιμάκιο της διεύθυνσης Περιβάλλοντος της νομαρχίας, του Γενικού Χημείου του Κράτους και του περιφερειακού εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας πραγματοποιούν δειγματοληψίες από διάφορα σημεία του ποταμού. “Παρακολουθούμε το ποτάμι και πραγματοποιούμε ελέγχους και δειγματοληψίες. Παράλληλα, στείλαμε έγγραφο προς το υπουργείο Εξωτερικών, για να συλλέξουμε επίσημες πληροφορίες από τη βουλγαρική πλευρά. Προς το παρόν και πριν λάβουμε τα αποτελέσματα των αναλύσεων, αν υπάρχουν κατάλοιπα κυανίου ή άλλων στοιχείων στο νερό, δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά οτιδήποτε. Είμαστε ωστόσο σε επιφυλακή”.
Την ανησυχία του εξέφρασε ο αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής του ΔΠΘ και διευθυντής του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας Θεόδωρος Κωνσταντινίδης, τονίζοντας πως “δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά οτιδήποτε πριν πάρουμε τα αποτελέσματα των αναλύσεων, πιθανότατα σε μία εβδομάδα. Μπορεί να αραιωθούν όλα τα επικίνδυνα στοιχεία και να μην υπάρξει πρόβλημα. Ωστόσο ανησυχούμε”.
Ο κ. Κωνσταντινίδης έθεσε επίσης το κρίσιμο ζήτημα της παντελούς έλλειψης επίσημης ενημέρωσης από τη Βουλγαρία. “Το ενδιαφέρον και η ευαισθησία της βουλγαρικής πλευράς για περιβαλλοντικά ζητήματα δεν συνάδει με την πρακτική, είτε τη σημερινή είτε του παρελθόντος, σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος, δεδομένου ότι υπάρχει κοινοτική νομοθεσία που ισχύει και από τις δυο πλευρές”.
Παρέμβαση στο θέμα έκανε η Οικολογική Εταιρεία Έβρου, η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι “έντονα τοξικές ουσίες και βαρέα μέταλλα ταξιδεύουν προς τον Έβρο, αν δεν έχουν φτάσει ήδη στην Ελλάδα”. Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνει τους σοβαρούς κινδύνους που ελλοχεύουν για τη ζωή στο ποτάμι αλλά και για το σύνολο των υδροφορέων στην περιοχή της Θράκης και διερωτάται αν οι αρμόδιοι ελληνικοί φορείς είναι ενήμεροι για το περιστατικό και αν έχουν προχωρήσει σε κάποιες ενέργειες για τη διαχείριση του προβλήματος.
Μαρια Καραουλη
ΠΡΕΖΑ TV
24-6-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου