Κυριακή, Ιουνίου 13, 2010

ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ ΕΙΣΕΠΡΑΤΤΑΝ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ...ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ;;;;

Yγειονομική επιτροπή διέγνωσε αναπηρία άνω του 67% για να συνεχίσει να εισπράττει προνοιακό επίδομα μια γυναίκα που είχε πεθάνει προ 8μήνου!
Η απίστευτη υπόθεση αποκαλύφθηκε προ ημερών, από τις υπηρεσίες της Νομαρχίας Πειραιά και όπως και άλλες έχει πάρει, ήδη, τον δρόμο προς την Εισαγγελία, όπου διενεργείται έρευνα για να φωτιστούν οι σκοτεινές διαδρομές μέσα από τις οποίες «ανασταίνονται» πεθαμένοι, άτομα που έχουν την όρασή τους «βαφτίζονται» τυφλοί και υγιείς «γίνονται» ανάπηροι?
Σύμφωνα με στοιχεία της Νομαρχίας, τα τελευταία χρόνια έχουν εντοπιστεί 517 περιπτώσεις πολιτών οι οποίοι παρανόμως ελάμβαναν προνοιακό επίδομα και, όπως έχει καταλογισθεί από το σώμα επιθεωρητών του υπουργείου Υγείας, πρέπει να επιστραφεί στο κράτος συνολικό ποσό της τάξης των 980.000 ευρώ.

Aποκαλύψεις. Τα όσα αποκαλύπτονται σε μία μόνο νομαρχία της χώρας δείχνουν τι συμβαίνει συνολικά στην επικράτεια. Ο νομάρχης Πειραιά, Γιάννης Μίχας, έχει ενημερώσει με διαδοχικά έγγραφα τις πολιτικές ηγεσίες του υπ. Υγείας, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος της καταβολής επιδομάτων σε αναπήρους-μαϊμού.
Αγνωστα «κυκλώματα» συνεχίζουν ακόμα να λειτουργούν, όπως φάνηκε στα τέλη Μαΐου, οπότε αποκαλύφθηκε ότι μια άτυχη γυναίκα, που είχε πεθάνει προ 8μήνου, εμφανιζόταν να έχει περάσει σε αυτό το διάστημα από υγειονομική επιτροπή και της διαγνώσθηκε αναπηρία άνω του 67%... Σύμφωνα με πληροφορίες, η εξήγηση που δόθηκε είναι ότι όταν ο ανάπηρος είναι κατάκοιτος δεν υποχρεούται να εμφανιστεί στην επιτροπή, στην οποία εμφανίζεται με όλα τα αναγκαία έγγραφα συγγενικό πρόσωπο.
Ο σύζυγος της άτυχης γυναίκας ισχυρίσθηκε ότι όλη τη «δουλειά» ανέλαβε να τη διεκπεραιώσει μια γυναίκα, με την οποία ερχόταν σε επικοινωνία σε κινητό, χωρίς να γνωρίζει τα πραγματικά στοιχεία της, και εκείνη φρόντισε να προμηθευτεί όλα τα πλαστά πιστοποιητικά. Ο συγκεκριμένος σύζυγος εμφανίστηκε πρόθυμος να βοηθήσει τις Αρχές, αν και δεν έκρυψε τους φόβους του. Αντίθετα, άλλος σύζυγος σε έρευνα κοινωνικής λειτουργού επέμενε ότι η σύζυγός του έλειπε... εκδρομή, για να διαπιστωθεί, τελικά, ότι η άτυχη γυναίκα είχε πεθάνει. Ομως, αυτή η διαπίστωση αποδείχτηκε εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, διότι το όνομά της είχε δηλωθεί διαφορετικά στο νεκροταφείο απ’ ό,τι ήταν καταχωρισμένη για την είσπραξη του προνοιακού επιδόματος.
Από παλαιότερες υποθέσεις έχει διαπιστωθεί ότι οι μεσάζοντες που αναλαμβάνουν τη «δουλειά» παίρνουν αμοιβή που κυμαίνεται από 1.000 έως 2.000 ευρώ, ανάλογα την περίπτωση, και εξασφαλίζουν αναγκαία ιατρικά πιστοποιητικά.

Στα τέλη του περασμένου έτους είχε διαβιβαστεί από τη Νομαρχία στην Εισαγγελία Πειραιά φάκελος με υποθέσεις 19 ατόμων που είχαν «βαφτιστεί» τυφλοί με πλαστά πιστοποιητικά, τα οποία υπέγραφαν ανύπαρκτοι γιατροί... Το συνολικό ποσό που θα έπρεπε να επιστρέψουν τα παραπάνω άτομα υπολογίστηκε σε 37.000 ευρώ και ήδη έχουν επιστραφεί περίπου 10.300 ευρώ. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν η Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νομαρχίας Πειραιά έγινε αποδέκτης καταγγελίας σύμφωνα με την οποία ένα άτομο έπαιρνε παράνομα επίδομα τυφλότητας. Από την έρευνα που ακολούθησε διαπιστώθηκε ότι η υπογραφή του διοικητικού διευθυντή ήταν πλαστογραφημένη και ο ιατρός που αναφερόταν είχε συνταξιοδοτηθεί προ τετραετίας.

«Η διαφανής συναλλαγή δημοσίου και πολιτών, η προστασία της αξιοπιστίας και του κύρους της δημόσιας διοίκησης, ο σεβασμός στο δημόσιο χρήμα, αλλά και η διαρκής προσπάθεια για την ενίσχυση και υποστήριξη των πραγματικά εχόντων ανάγκη συμπολιτών μας αποτελούν πάγιες και αδιαπραγμάτευτες αρχές μας», τονίζει ο νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας, εξηγώντας τους λόγους που έχουν οδηγήσει τη Νομαρχία να «ξεσκονίζει» το θέμα των προνοιακών επιδομάτων αν και έχει επουσιώδεις αρμοδιότητες σε αυτό.
Να σημειωθεί πάντως ότι μετά τον έλεγχο που έγινε στο διάστημα 2004-2009 από τις 2.148 αποφάσεις της πρωτοβάθμιας επιτροπής οι 1.254 (ποσοστό 58,4%) απορρίφθηκαν από τη δευτεροβάθμια, είτε γιατί οι δικαιούχοι δεν είχαν ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% είτε γιατί δεν παρουσιάστηκαν καν για επανεξέταση.
Στις προτάσεις που έχει κάνει ο νομάρχης Πειραιά εδώ και μια διετία για τις θεσμικές αλλαγές στη διαδικασία έγκρισης των προνοιακών επιδομάτων, περιλαμβάνονται:

1 Επανεξέταση του τρόπου συγκρότησης και λειτουργίας των υγειονομικών επιτροπών, με τον εκ περιτροπής ορισμό γιατρών με συγκεκριμένη θητεία.
2 Επαναπροσδιορισμός του τρόπου και των κριτηρίων επιλογής των επιδοματούχων.
3 Κατάρτιση Εθνικού Μητρώου Επιδοματούχων.
Ανάμεσα στις προτάσεις του κ. Μίχα είναι και η αύξηση του επιδόματος Παιδικής Προστασίας, που «είναι καθηλωμένο εδώ και χρόνια στο απαράδεκτο ποσό των 88 ευρώ ανά δίμηνο».

ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΛΑΓΚΟΝΙΑΡΗΣ

ΠΡΕΖΑ TV
13-6-2010

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

χωσε κανα πουστη στη φυλακη αλιως μη μας ζαλιζετε τα αρχιδια βρωμομπατσοκια

Ανώνυμος είπε...

εεετσι! κ η μανα μου με αθεραπευτη ασθενεια της βγαζουν το λαδι για συνεχισει να περνει τη συνταξη της... κ απ'οτι μου ειπε, μια φορα ηταν κ ενας τυπος εκει χωρις ποδι! ηταν εκει για να δουν μηπως δεν ειναι πλεον αναπηρος!!!! Ω ΕΛΛΑΣ!