Κυριακή, Ιουνίου 13, 2010

ΤΩΡΑ ΘΥΜΗΘΗΚΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΑΜΕ...ΤΟ ΟΤΙ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΑΓΟΡΑΣΕ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΠΟΥ ΓΕΡΝΕΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΝΟΧΛΕΙ;;;

Σαρωτικούς ελέγχους προς όλες τις κατευθύνσεις πραγματοποιεί το τελευταίο διάστημα το ΣΔΟΕ, κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας στις εταιρείες που είχαν αναλάβει την κατασκευή των νέων υποβρυχίων και των φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού. Τα στοιχεία που συλλέγονται καθημερινά είναι άκρως αποκαλυπτικά και σύμφωνα με αυτά υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες ακόμη και για εικονικές συναλλαγές μεταξύ συγκεκριμένων εταιρειών. Η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών διεξάγει προανάκριση και ζήτησε τη συνδρομή του φοροελεγκτικού μηχανισμού του υπουργείου Οικονομικών για την ενίσχυση των προανακριτικών πράξεων που αυτή πραγματοποιεί, ώστε να διερευνηθεί τυχόν τέλεση ποινικών αδικημάτων που αφορούν τη σύμβαση μεταξύ ΗDW και Ελληνικών Ναυπηγείων για τα νέα υποβρύχια, αλλά και τη συμφωνία μεταξύ υπουργείου Εθνικής Οικονομίας (ΥΠΕΘΟ), όπως λεγόταν τότε το υπουργείο Οικονομικών, Τhales Νetherlands και Ελληνικών Ναυπηγείων για τον εκσυγχρονισμό των έξι φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού. Μέχρι στιγμής δεν έχει κριθεί σκόπιμο να ανοίξουν τραπεζικοί λογαριασμοί μελών επιτροπών έγκρισης, κοστολόγησης κτλ. για τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών.
Ιδιαίτερη μνεία κάνουν οι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών στο γεγονός ότι τα Ελληνικά Ναυπηγεία αμφισβητούν συγκεκριμένες συναλλαγές με τις ανωτέρω αλλοδαπές επιχειρήσεις και τα χρήματα των τιμολογίων που αποστέλλονταν σε τραπεζικό λογαριασμό στην Αυστρία.
Από το ΣΔΟΕ έχει εντοπιστεί και άλλο τιμολόγιο, ύψους 2,5 εκατ. ευρώ, για το οποίο υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες ότι οι υπηρεσίες αυτές δεν παρασχέθηκαν και συνεπώς είναι διερευνητέα η εικονικότητα των φορολογικών στοιχείων, ενώ διαπιστώθηκε ότι στις καταχωρίσεις των φορολογικών στοιχείων κατά το τέλος των χρήσεων, η ελεγχόμενη εταιρεία προέβαινε σε έκδοση ακυρωτικών τιμολογίων, γεγονός που επίσης συνηγορεί στη διατύπωση των παραπάνω αμφισβητήσεων. Το εν λόγω τιμολόγιο έχει εκδοθεί από ελληνική εταιρεία τα στοιχεία της οποίας έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα».
Παράλληλα, έχουν παρασχεθεί προς το ΣΔΟΕ πληροφορίες σχετικά με τη δράση αγγλικής επιχείρησης στην καταβολή προμηθειών που αφορούσαν την παραγγελία γερμανικών υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού. Οι πληροφορίες αυτές, είτε με δικαστική συνδρομή που θα ζητήσει η αρμόδια εισαγγελεύς είτε με διοικητική συνδρομή που θα ζητήσει το ΣΔΟΕ, θα διασταυρωθούν το επόμενο διάστημα.

Από τον έλεγχο που γίνεται στο πλαίσιο εκτέλεσης εισαγγελικής παραγγελίας για τη διερεύνηση τυχόν τέλεσης ποινικών αδικημάτων που αφορούν τη σύμβαση μεταξύ ΥΠΕΘΟ και Τhales Νetherlands και περαιτέρω τη σύμβαση μεταξύ Τhales Νetherlands και Ελληνικών Ναυπηγείων για τον εκσυγχρονισμό έξι φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού από τα ως τώρα στοιχεία έχει εντοπιστεί, μεταξύ άλλων, διαφορά σε τιμολόγιο που εκδόθηκε προς το ΥΠΕΘΑ και απεστάλη στο ΣΔΟΕ κατόπιν δικαστικής συνδρομής και αυτού που προσκομίστηκε από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Συγκεκριμένα η διαφορά εντοπίστηκε σε ταυτάριθμο τιμολόγιο (δύο διαφορετικά τιμολόγια έχουν εκδοθεί με τον ίδιο αριθμό), αξίας 23 εκατ. ευρώ. Ως σήμερα δεν έχουν καταφέρει οι φοροελεγκτικές υπηρεσίες να εντοπίσουν το κίνητρο έκδοσης τέτοιου τιμολογίου, αν και έχει διαπιστωθεί ότι έχει πληρωθεί μία φορά. Αυτό δεν σημαίνει ότι τελικά δεν θα ανακοινωθεί στην αρμόδια εισαγγελία η πράξη της έκδοσης ταυτάριθμου τιμολογίου, που έτσι και αλλιώς παραπέμπει σε πλαστότητα.
Αναφορικά με τις συμβάσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων εταιρειών με την υπόθεση που είχαν αναλάβει τα αντισταθμιστικά οφέλη της παραπάνω σύμβασης, το ΣΔΟΕ έχει βάσιμες ενδείξεις και διερευνά την πιθανή εικονικότητα της παροχής ορισμένων υπηρεσιών. Η αμφισβήτηση προκύπτει από το γεγονός ότι οι ελεγχόμενες επιχειρήσεις δεν έχουν παραδώσει αποδεικτικό υλικό από το οποίο να προκύπτουν οι παρασχεθείσες υπηρεσίες. Πάντως, για την ολοκλήρωση της εισαγγελικής παραγγελίας απομένει η λήψη σχετικών καταθέσεων από τους αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού που συμμετείχαν στην κατάρτιση και στην υλοποίηση των υπό κρίση συμβάσεων.

Για την υπόθεση των υποβρυχίων οι ελεγκτικές αρχές του υπουργείου Οικονομικών έχουν εντοπίσει την έκδοση τιμολογίων προς τα Ελληνικά Ναυπηγεία από επιχείρηση με έδρα την Ινδία και από επιχειρήσεις που εδρεύουν στα νησιά Κουρακάο και στις Ολλανδικές Αντίλλες, στη Λιβερία και στην Κύπρο, ύψους περίπου 5,5 εκατ. ευρώ, για παροχή υπηρεσιών.
Σύμφωνα με άλλα στοιχεία, μεταξύ των προσφερόμενων υπηρεσιών είναι η προώθηση των εταιρικών συμφερόντων των Ελληνικών Ναυπηγείων στη Βολιβία, χώρα που δεν διαθέτει, ως γνωστόν, θάλασσα.

ΠΡΕΖΑ TV
13-6-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: