Παρασκευή, Ιουνίου 25, 2010

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΜΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ...

Σε συντονισμένη παρέμβαση υπέρ των μέτρων λιτότητας της Γερμανίας προχώρησαν χθες Μέρκελ, Σόιμπλε και Τρισέ ενόψει της συνόδου της G20 το Σαββατοκύριακο.
Και οι τρεις υπεραμύνθηκαν της πολιτικής δημοσιονομικής εξυγίανσης ως αντίδοτο στην κρίση, που βρίσκει αντίθετη την αμερικανική κυβέρνηση. Παράλληλα, ψήφο εμπιστοσύνης στα μέτρα λιτότητας της Ελλάδας έδωσε ο Τρισέ, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «θα αποδώσουν». «Θα εφαρμόσουμε τα μέτρα που έχουμε συμφωνήσει», δήλωσε η καγκελάριος κ. Ανγκελα Μέρκελ σε τηλεοπτικό σταθμό της Γερμανίας, ενώ σε συνέντευξη στη «Wall Street Journal» απέρριψε την πρόταση των ΗΠΑ, που έχουν καλέσει τη Γερμανία να αυξήσει τις δαπάνες προκειμένου να συμβάλει στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Σε ανάλογο κλίμα, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επισημαίνει σε άρθρο του στους «F.Τ.» ότι η Γερμανία «δεν πατάει φρένο», αλλά μειώνει το έλλειμμα, που «αποτελεί προϋπόθεση για μια ισορροπημένη και βιώσιμη ανάπτυξη».

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Ζαν- Κλοντ Τρισέ εμφανίστηκε σε συνέντευξή του στη «La Repubblica» πεπεισμένος ότι τα μέτρα λιτότητας στην ευρωζώνη δεν θα οδηγήσουν σε ύφεση την οικονομία της περιοχής, χαρακτηρίζοντας «λανθασμένη» μια τέτοια άποψη, απαντώντας σε προχθεσινές δηλώσεις του επενδυτή Τζορτζ Σόρος. Σε άλλη συνέντευξή του, ο κ. Τρισέ εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, που έχουν λάβει η Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, «θα αποδώσουν».

Πάντως, οι ευρωπαϊκές αγορές ακολούθησαν χθες πτωτική πορεία, εξέλιξη που αποδόθηκε στην ανησυχία για τη δημοσιονομική κατάσταση της Ευρώπης, αλλά και στον μεγάλο δανεισμό από την ΕΚΤ των τραπεζών της Ελλάδας και άλλων χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, ασκώντας πιέσεις και στο ευρώ, το οποίο βρέθηκε χθες στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 μηνών για να ανακάμψει αργότερα. Σε ιστορικό υψηλό (έως 1.075 μονάδες) σκαρφάλωσαν τα ελληνικά cds (ασφάλιστρα ασφάλισης κινδύνου), ενώ το Χ.Α. έκλεισε με πτώση 3,71%. Πάντως, η έκδοση ομολόγων του νέου Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθεροποίησης ανατέθηκε στη γερμανική επιτροπή διαχείρισης δημοσίου χρέους.

ΠΡΕΖΑ TV
25-6-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: