Κυριακή, Ιουνίου 20, 2010

Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

Στους ρυθμούς του επόμενου χρονοδιαγράμματος της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα (19-20 Νοεμβρίου) κινείται πλέον το Σκοπιανό, καθώς η διατήρηση της εκκρεμότητας του ονόματος δεν επέτρεψε στην ΕΕ να λάβει απόφαση στην προχθεσινή Σύνοδο Κορυφής για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ.Μεγάλο ερωτηματικό και για την Αθήνα παραμένει η τελική στάση που θα κρατήσει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ν. Γκρούεφσκι, ο οποίος μέχρι στιγμής δείχνει να επενδύει πολιτικά στη σκληρή γραμμή. Δεν είναι τυχαίο ότι η ελληνική κυβέρνηση με πρωτοβουλία του ίδιου του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου επέλεξε να δοκιμάσει ακόμη και παράλληλο κανάλι επικοινωνίας με τη σκοπιανή ηγεσία για τη διερεύνηση των προθέσεών της.
Ετσι, κατόπιν συνεννόησης με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό, εξουσιοδοτήθηκαν για άτυπες συναντήσεις από ελληνικής πλευράς η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και στενή σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Μαριλένα Κοππά και από σκοπιανής πλευράς ο πρώην διαπραγματευτής Μάρτιν Πρότογκερ.

Εάν η διαδικασία αυτή έφερνε αποτελέσματα, τότε θα ενημερωνόταν από τους επίσημους διαπραγματευτές ο κ. Μάθιου Νίμιτς, ώστε να ετοιμάσει πρόταση στη βάση των συγκλίσεων που θα υπήρχαν στο παρασκήνιο και έτσι να επιτευχθεί λύση αμοιβαία αποδεκτή. Οι προσωπικοί απεσταλμένοι των δύο πρωθυπουργών πραγματοποίησαν σειρά συναντήσεων, όπου ατύπως διερεύνησαν τις δυνατότητες επίτευξης σύγκλισης θέσεων.
Δεν χρειάσθηκαν περισσότερες από 6 συναντήσεις για να διαπιστωθεί από ελληνικής πλευράς η απόλυτη αδιαλλαξία των Σκοπιανών, με αποτέλεσμα αυτή η παράλληλη διαδικασία να τερματισθεί άδοξα.
Είναι, πάντως, χαρακτηριστικό ότι στις συγκεκριμένες συναντήσεις η σκοπιανή πλευρά έδειχνε μάλλον απρόθυμη να δεχθεί την προτεινόμενη ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», ενώ δεν απέκλειε άλλες ονομασίες (που προκαλούν πιο εύκολα σύγχυση), όπως το «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη», χωρίς πάντως να διευκρινίζεται εάν είναι αποδεκτή ως βάση για συζήτηση και η εκδοχή «Vardarska Make-donija».
Ενδεικτικό της αναξιοπιστίας της σκοπιανής πλευράς είναι ότι ενώ ήταν σε εξέλιξη αυτή η άτυπη διαβούλευση, ο κ. Γκρούεφσκι με δημόσιες δηλώσεις του κατήγγειλε την Ελλάδα ότι εκτός των άλλων απαιτεί την εγκατάλειψη της «εθνότητάς» του.

Εκ των πραγμάτων αναμένεται τώρα η δραστηριοποίηση του Μάθιου Νίμιτς, με πρόσκληση προς τους δύο διαπραγματευτές κ. Βασιλάκη και Γιόλεφσκι, προκειμένου να διαμορφώσει κλίμα για υποβολή νέας πρότασης μέσα στο καλοκαίρι, ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος για να υποβληθεί σε δημοψήφισμα στα Σκόπια η όποια συμφωνία, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Νοέμβριο.
Στο ΝΑΤΟ τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα για τα Σκόπια, καθώς υπάρχει σαφής και ρητά διατυπωμένη ομόφωνη θέση από τη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου ότι πρέπει να επιλυθεί το θέμα της ονομασίας, προκειμένου να μπορέσει η ΠΓΔΜ να ενταχθεί στη Συμμαχία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως έχει η θέση την οποία διατύπωσε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ν. Γκρούεφσκι σε συνέντευξή του στη «Frankfurter Allgemeine Zeitung», όπου εκτός των άλλων επισημαίνει ότι η χώρα του χρειάζεται εγγυήσεις πως αφού βρεθεί λύση στο όνομα, η Ελλάδα δεν θα εγείρει εκ νέου το βέτο της στην ΕΕ για το άνοιγμα των Κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ή για την ίδια την ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ, απαιτώντας τότε αλλαγή της «μακεδονικής ταυτότητας, γλώσσας και εθνικότητας».

ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

ΠΡΕΖΑ TV
20-6-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: