Σάββατο, Ιουνίου 05, 2010

ΚΥΠΡΙΑΚΟ: ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΕΙ Ο ΕΡΟΓΛΟΥ ΣΤΗ «ΔΕΣΜΕΥΣΗ» ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ Ο ΤΑΛΑΤ

Πρώτη κρίση, στη δεύτερη κιόλας συνάντηση των Δημήτρη Χριστόφια και Ντερβίς Ερογλου, σημειώθηκε στις συνομιλίες για το Κυπριακό. Η συνάντηση, που ήταν προγραμματισμένη για τις 10 το πρωί της Πέμπτης, ματαιώθηκε με πρόταση του προέδρου Χριστόφια. Αιτία της κρίσης ήταν μια δήλωση που έκανε ο Ντερβίς Ερογλου και ερμηνεύθηκε από την ελληνοκυπριακή πλευρά ως αμφισβήτηση της βάσης των συνομιλιών.
Προεκλογικά ο Ερογλου δήλωνε πως δεν θα αποδεχόταν τη μία κυριαρχία του ομόσπονδου κράτους, την οποία είχαν συμφωνήσει οι Χριστόφιας και Ταλάτ. Οταν εξελέγη «πρόεδρος» ο Ερογλου έστειλε γράμμα στον γενικό γραμματέα, αφήνοντας με έμμεσο τρόπο ανοιχτό το ζήτημα της μιας κυριαρχίας. Ωστόσο, ύστερα από παρέμβαση της Τουρκίας δεσμεύτηκε να συνεχίσει τις συνομιλίες από εκεί όπου τις είχαν αφήσει οι Χριστόφιας και Ταλάτ.
Ο Ερογλου δέχτηκε κριτική για τη στροφή του, όχι μόνο από το κόμμα του Ταλάτ αλλά και από το δικό του και έκανε δήλωση πως αυτό που τον δεσμεύει είναι η επιστολή του στον Μπαν Κι Μουν. Ο Χριστόφιας αντέδρασε και ζήτησε επαναβεβαίωση της βάσης πριν συνεχιστούν οι συνομιλίες. Δέκα λεπτά πριν γίνει η συνάντηση, ο Χριστόφιας ενημέρωσε τα Ηνωμένα Εθνη ότι δεν θα πήγαινε και θα έστελνε τον σύμβουλό του Γιώργο Ιακώβου. Ομως ο Ερογλου πήγε στη συνάντηση και τον περίμενε. Ο Χριστόφιας προσήλθε τελικά με μία ώρα καθυστέρηση και είχε δεκάλεπτη συνάντηση με τον Ερογλου, στον οποίο ήγειρε το ζήτημα της αμφισβήτησης της βάσης των συνομιλιών. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης τού είπε πως έκανε τη δήλωση επειδή είχε εσωτερικά προβλήματα και ο Χριστόφιας βγήκε έξω και το ανακοίνωσε:
«Είναι σαφές ότι ο κ. Ερογλου δέχθηκε φοβερή πίεση από την αντιπολίτευσή του πριν φτάσει καν στο γραφείο του την περασμένη εβδομάδα και φαίνεται ότι κάτω από αυτή την πίεση έκανε τις δηλώσεις τις οποίες έκανε. Ο καθένας μας βρίσκεται υπό κάποια πίεση. Είτε θα έχουμε το θάρρος να συνεχίσουμε πάνω στη βάση η οποία είναι ξεκάθαρη ή κάθε φορά που δεχόμαστε επίθεση από το εσωτερικό μας μέτωπο θα αναθεωρούμε τοποθετήσεις», είπε.

Τελικά, έγινε συνάντηση των συμβούλων τους Οζερσάι και Ιακώβου, οι οποίοι ύστερα από τέσσερις ώρες συζητήσεων συμφώνησαν σε μία ουδέτερη κοινή δήλωση με βάση την οποία επιβεβαιώνεται η βάση των συνομιλιών, οι οποίες θα αρχίσουν ξανά στις 15 Ιουνίου. Η δήλωση αναμενόταν να δοθεί στη δημοσιότητα χθες το απόγευμα.
Ωστόσο, την τελευταία στιγμή υπήρξε εμπλοκή. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου δήλωσε πως δεν υπάρχει προγραμματισμένη άλλη συνάντηση. «Είχε προκύψει ένα θέμα, το οποίο εάν δεν διευθετηθεί θα οδηγήσει σε μια κρίση, με την έννοια ότι θα έχουν πρόβλημα οι διαπραγματεύσεις. Στείλαμε τα δικά μας μηνύματα, ήταν σαφέστατα και περιμένουμε να δούμε πού θα καταλήξουμε», είπε.
Εφτασε χθες στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη ο Πάπας Βενέδικτος. Είναι η πρώτη επίσκεψη Πάπα στην Κύπρο και η πρώτη του συγκεκριμένου σε κράτος με ορθόδοξο πληθυσμό. Ο Πάπας έφτασε στο αεροδρόμιο Πάφου, θα διαμένει σε μοναστήρι καθολικών στη Λευκωσία και θα αναχωρήσει την Κυριακή από τη Λάρνακα.

ΠΡΕΖΑ TV
5-6-2010


ΜΑΚΑΡΙΟΥ ΔΡΟΥΣΙΩΤΗ

1 σχόλιο:

vlaxopodas είπε...

Η ΕΙΔΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ TVX..Στολίσκος με «οργισμένους» Ισραηλινούς, που θα ζητούν να σταματήσει η τουρκική κατοχή στην βόρεια Κύπρο και να επανενωθεί το νησί υπό την κυπριακή κυβέρνηση, πρόκειται να ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα από το Ισραήλ, σύμφωνα με δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Jerusalem Post.

Με την ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ να κορυφώνεται, ειδικότερα μετά τη γνωστοποίηση ότι οι 9 νεκροί ακτιβιστές του «Στόλου της «Ελευθερίας» είναι Τούρκοι, οι ομάδα των «οργισμένων Ισραηλινών», όπως αναφέρει η εφημερίδα, επιθυμεί να δώσει τη δική της απάντηση στην Τουρκία στην προσπάθεια της περασμένης εβδομάδας να σπάσει ο αποκλεισμός της Γάζας.

Στην ομάδα συμμετέχει ο Alex Goldfarb, πρώην βουλευτής των κομμάτων Tzomet και Yiud, τη δεκαετία του ‘90, καθώς και ο ακτιβιστής του κόμματος Meretz, Pinhas Har-Zahav. Η κίνηση πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από πλούσιο Ισραηλινό, το όνομα του οποίου παραμένει άγνωστο.

Στο μεταξύ, η αντίδραση εξακολουθεί να είναι έντονη και στην Τουρκία. Ο πρόεδρος της χώρας Αμπντουλάχ Γκιούλ τόνισε χθες ότι το Ισραήλ διέπραξε ένα από τα μεγαλύτερα σφάλματα της ιστορίας του, το μέγεθος του οποίου θα καταλάβει καλύτερα στο μέλλον. Η Τουρκία, που δεν πρόκειται να συγχωρήσει με κανένα τρόπο αυτή την πράξη, με ψυχραιμία θα πράξει τα δέοντα και προειδοποιώντας τον αμερικανικό παράγοντα να προβεί στη σωστή αξιολόγηση του γεγονότος, συνέχισε.

Αλλά και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επισκέφθηκε χθες τους τραυματίες ακτιβιστές που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο της Άγκυρας, κατήγγειλε για άλλη μια φορά την πολιτική άσκησης βίας του Ισραήλ και την παράνομη ενέργεια που σημειώθηκε στα διεθνή ύδατα. «Η Τουρκία ούτε παραβλέπει ούτε υποκύπτει» προειδοποίησε, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα για το θέμα αυτό έχει πολλά ακόμη να κάνει.

Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας του Λιβάνου, ο Ερντογάν σχεδιάζει να συμμετάσχει σε τουρκική ομάδα που θα μεταφέρει με πλοίο ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, συνοδεία πολεμικού σκάφους. Η εφημερίδα σημειώνει επίσης ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι που έχουν ενημερωθεί σχετικά από τον Τούρκο πρωθυπουργό του ζητούν να καθυστερήσει τα σχέδιά του.