Πέμπτη, Ιουνίου 17, 2010

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΞΠΡΕΣ ΣΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ ΚΡΑΤΩΝ

Ταχύτερες διαδικασίες στην επιβολή προστίμων και αναστολή χρηματοδοτήσεων από το ταμείο συνοχής αποφάσισαν για τα κράτη – παραβάτες του συμφώνου σταθερότητας οι ηγέτες των χωρών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. Ακόμη γίνεται δεσμευτικό το κριτήριο του δημόσιου χρέους.
Στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών οι ηγέτες της Ε.Ε. συμφώνησαν στην υποβολή εθνικών προϋπολογισμών κάθε άνοιξη από το 2011 και μετά ενώ πλέον το δημόσιο χρέος γίνεται δεσμευτικό κριτήριο όπως ακριβώς το έλλειμμα.
Αποφασίστηκε πως η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος θα είναι ταχύτερη σε σχέση με τη σημερινή, έτσι ώστε να παίρνονται πιο γρήγορα οι αποφάσεις.

Όσον αφορά στις κυρώσεις για τα κράτη που ξεπερνούν τα ποσοστά ελλείμματος και χρέους παραμένει η επιβολή προστίμου αλλά με ταχύτερη διαδικασία ενώ θα αναστέλλονται και οι χρηματοδοτήσεις από το ταμείο συνοχής. Ακόμη η Κομισιόν και το Εκοφίν, θα μπορούν να απευθύνουν συστάσεις σε χώρες που βρίσκονται κοντά στο όριο του ελλείμματος χωρίς απαραίτητα να το έχουν υπερβεί.
Περισσότερες λεπτομέρειες θα αποφασιστούν από την Ε.Ε. στις 30 Ιουνίου καθώς εκκρεμούν ορισμένες πτυχές όπως προτάσεις που απαιτούν τροποποίηση της συνθήκης. Αυτές είναι η στέρηση του δικαιώματος ψήφου από κράτη – παραβάτες καθώς και επέκταση αναστολής χρηματοδοτήσεων από όλα τα ταμεία και όχι μόνο το συνοχής.

Ανακοινώθηκε η δημιουργία 27 εθνικών ταμείων, υπο ευρωπαϊκό συντονισμό, στα οποία θα συνεισφέρουν οι τράπεζες και τα χρήματα θα χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις χρηματοπιστωτικής κρίσης όπως το 2008. Τονίστηκε ακόμη πως οι ηγέτες της Ε.Ε. θα προτείνουν στο G20 την επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.
Η νέα στρατηγική των κρατών για την ανάπτυξη τα επόμενα δέκα χρόνια ονομάζστηκε "ΕΕ 2020" και θα επικεντρώνεται στις νέες τεχνολογίες και την πράσινη ανάπτυξη.
Πρόκειται στην ουσία για τον αντικαταστάτη της στρατηγικής της Λισαβόνας, που ξεκίνησε το 2000. Ως νέες προτεραιότητες ορίζονται η έρευνα και η καινοτομία, η πράσινη ανάπτυξη και η απασχόληση. Νέος στόχος ορίστηκε η έξοδος 20 εκατομμυρίων ευρωπαίων πολιτών από τη φτώχεια ως το 2020.

ΠΡΕΖΑ TV
17-6-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: