Κυριακή, Ιουνίου 27, 2010

ΔΙΑΤΡΗΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΟΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ...ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΓΙΑ ΔΙΑΦΑΝΕΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΠΤΥΧΙΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΛΛΕΓΙΑ...

ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΤΟΥ ΟΤΙ ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ ΕΧΕΙΣ...
ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΤΑ ΦΡΑΓΚΑ ΘΑ ΤΑ ΣΚΑΕΙ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΘΑ ΑΓΟΡΑΖΕΙ ΠΤΥΧΙΑ ΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΞΕΚΩΛΙΑΣΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΚΑΜΟΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΕΙ Ή ΤΕΙ...
ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΝΟΥΛΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ;;;
ΠΩΣ ΘΑ ΒΑΛΕΤΕ ΦΡΑΓΜΟ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΠΤΥΧΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΑΤΕ;;;

Ενα χρόνο μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε με τη διαρροή και την εξαγορά θεμάτων στις περσινές εξετάσεις του Internationale Baccalaureat (Ι.Β.), σοβαρές καταγγελίες που έρχονται στο φως, απειλούν να τινάξουν στον αέρα την αξιοπιστία ενός πολύ δημοφιλούς θεσμού, να μειώσουν το κύρος αξιόλογων σχολείων και να αναδείξουν την αγκύλωση και την ανυπαρξία των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους.
Λίγες μέρες πριν, κι ενώ οι ανακρίσεις για την περσινή εξαγορά θεμάτων έχουν ολοκληρωθεί και 21 άτομα παραπέμπονται σε δίκη στις 16 Δεκεμβρίου, στο Ε' Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, σε ένα πολύ γνωστό ιδιωτικό σχολείο της Αθήνας συμβαίνουν απίστευτα περιστατικά.
Η καταγγελία που έχει στην διάθεσή της η «Κ.Ε.» μιλάει για θέματα που ανοίχτηκαν πριν τις εξετάσεις του Ι.Β. 1 στις αρχές Ιουνίου, που γίνονται εσωτερικά σε κάθε σχολείο. Πρόκειται για το Κολλέγιο Ψυχικού, το πρώτο ιδιωτικό που ενσωμάτωσε στη λειτουργία του πρόγραμμα Ι.Β., πριν από 15 χρόνια. Σήμερα, έχει το μεγαλύτερο Ι.Β. στην Ευρώπη με πάνω από 250 μαθητές.
Να εξηγήσουμε ακριβώς τι συνέβη: Οι εξετάσεις του Ι.Β. 1 ( τάξη αντίστοιχη με αυτή της β' λυκείου) γίνονται σε κάθε σχολείο με σύστημα προσομοίωσης των εξετάσεων που διοργανώνει ο ΙΒΟ (κεντρικός οργανισμός του Ι.Β.) για τις εξετάσεις του Ι.Β. 2 που είναι οι τελικές εξετάσεις. Οι εξετάσεις του Ι.Β. 1 αντιστοιχούν με τις προαγωγικές της β' λυκείου.
Τα αποτέλεσματα στο Ι.Β. 1 επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την πρόβλεψη, την οποία δίνουν οι καθηγητές στα πανεπιστήμια ήδη από τον Οκτώβριο για τη βαθμολογία που θα συγκεντρώσουν οι μαθητές τους. Με βάση αυτήν τη βαθμολογία, αποφασίζουν τα πανεπιστήμια ποιους θα δεχτούν.

Αυτές οι εξετάσεις είναι καθοριστικής σημασίας κυρίως για τους μαθητές που ενδιαφέρονται να φοιτήσουν σε αμερικανικά πανεπιστήμια, τα οποία έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση. Στο Ι.Β. 1 φοιτούν σήμερα παιδιά πολλών γνωστών οικογενειών όπως των επιχειρηματιών (Παπαλεξόπουλου, Δουράμπεη, Σαράντη, Μαρτιγοπούλου, Ψάλτη, Βασιλιά, Καλλιτσάντζη, Βαράγκη, Θεοχαράκη), των δημοσιογράφων (Κούλογλου, Τρέμη, Νικολοπούλου) και η κόρη του προέδρου του δ.σ. του Κολλεγίου, Αλ. Σαμαρά.
Οι εξετάσεις γίνονται ως εξής: Οι καθηγητές ετοιμάζουν τα θέματα, τα σφραγίζουν και παραδίδουν τους σφραγισμένους φακέλους στη γραμματεία του Ι.Β., η οποία τα μεταβιβάζει στον υπεύθυνο συντονιστή του προγράμματος. Τα θέματα ανοίγονται την ώρα των εξετάσεων ενώπιον μαθητών και εκπαιδευτικών. Η καταγγελία, που είναι στην διάθεση της «Κ.Ε.», λέει ότι:
*Καθηγητές οι οποίοι εκλήθησαν να παραλάβουν τα θέματα των εξετάσεων στο μάθημα «Business and Manage ment», που διενεργήθηκαν στις 2 Ιουνίου, διαπίστωσαν πως οι σφραγισμένοι φάκελοι είχαν ανοιχτεί. Το ίδιο ακριβώς διαπιστώθηκε πως είχε συμβεί και με τα θέματα στο μάθημα της Ιστορίας, που εξετάστηκε στις 3 Ιουνίου. Οταν κάποιοι από τους εκπαιδευτικούς αντέδρασαν και ζήτησαν εξηγήσεις, τους απάντησαν ότι η συντονίστρια του Ι.Β. άνοιξε τους φακέλους για να ελέγξει την καταλληλότητα των θεμάτων.
Υστερα από τα δύο αυτά περιστατικά για τα οποία, όπως ήταν φυσικό, βούηξε ο τόπος στο Κολλέγιο, ο διευθυντής του λυκείου Νίκος Μανταράκης απέστειλε σε όλους τους καθηγητές του Ι.Β. μια επιστολή με την οποία τους ζητάει «να δίνουν στη συντονίστρια του Ι.Β αντίγραφο των θεμάτων των εξετάσεων μαζί με την κλείδα, δηλαδή τις λύσεις, πριν τις εξετάσεις». Η επιστολή αν και εστάλη στις 4 Ιουνίου, έχει ημερομηνία 2 Ιουνίου, την ημέρα δηλαδή που ξέσπασε ο θόρυβος για τους παραβιασμένους φακέλους.

Συντονιστής του Ι.Β. (Ι.Β. Coordinator) στο Κολλέγιο Ψυχικού είναι η Πένι Ρόουτζ, η οποία κατηγορείται, σύμφωνα με άλλη καταγγελία, ότι πλαστογράφησε τις υπογραφές μαθητών και κατέθεσε πλασματικές βαθμολογίες για το μάθημα της «Θεωρίας της Γνώσης». Για το θέμα αυτό διενεργείται ήδη έλεγχος από τον ΙΒΟ, που εδρεύει στη Γενεύη, μετά από καταγγελία της ΟΙΕΛΕ, και ΕΔΕ από το υπουργείο Παιδείας.
Η Πένι Ρόουτζ τοποθετήθηκε συντονίστρια τη χρονιά 2008-2009. Αμέσως, κατήργησε τις εισαγωγικές εξετάσεις που έδιναν οι μαθητές στην α' λυκείου προκειμένου να επιλεγούν για το πρόγραμμα του Ι.Β. και τις αντικατέστησε με μια απλή συνέντευξη.
Γιατί άραγε αυτός ο τρόπος εισαγωγής στο Ι.Β., να επιλέγονται δηλαδή οι ικανότεροι μαθητές μέσω μιας συνέντευξης που κάνει ένας καθηγητής, εφαρμόστηκε μόνο μια φορά, τη συγκεκριμένη χρονιά, 2008-2009; Μήπως για να βοηθηθούν κάποιοι μαθητές να μπουν πιο εύκολα στο Ι.Β.;

Γιατί έπειτα από αυτή τη χρονιά, το Κολλέγιο επανήλθε στις καθιερωμένες εξετάσεις εισαγωγής που γίνονταν πάντα; Οι τυχεροί μαθητές πάντως που επελέγησαν με συνέντευξη είναι αυτοί που φέτος τελείωσαν το Ι.Β. 1, στις εξετάσεις του οποίου σημειώθηκαν όλα τα παραπάνω. Πολλές οι συμπτώσεις δηλαδή.
«Πώς ένα ολιγόλεπτο inter view αναδεικνύεται στη μοναδική ευκαιρία για την είσοδο στο Ι.Β.;» αναρωτιούνται σε επιστολή τους που δημοσιεύτηκε σε εφημερίδα του σχολείου, οι γονείς πέντε μαθητών του Κολλεγίου.
Στην ίδια επιστολή παραθέτουν μια σειρά ερωτήματα προς τη διοίκηση του σχολείου, μιλώντας για αδιαφάνεια στον τρόπο ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων. Χαρακτηρίζουν «κρυφό σχολειό» το γραφείο του Ι.Β. και μιλούν για «τηλεφωνήματα», «οχλήσεις» και «ραντεβού» που χρειάστηκε να γίνουν προκειμένου να πληροφορηθούν ένα αποτέλεσμα. Ρωτούν ακόμη εάν είναι αλήθεια ότι «απορριφθέντες μαθητές τελικώς έγιναν δεκτοί εκ των υστέρων», ενώ δεν δόθηκε σε όλα τα παιδιά τουλάχιστον μια δεύτερη ευκαιρία.

Να σημειωθεί πως για τον διορισμό της υπεύθυνης συντονίστριας στο ΙΒ του Κολλεγίου, Πένι Ρόουτζ, δεν υπάρχει νόμιμο διοριστήριο, κατατεθειμένο στο υπουργείο Παιδείας (4ο γραφείο εκπαίδευσης) όπως είναι υποχρεωτικό για όλους τους εκπαιδευτικούς. Υποχρεωτικό είναι επίσης όσοι καθηγητές έχουν πτυχία ξένων πανεπιστημίων να καταθέτουν στον ΔΟΑΤΑΠ τους πρωτότυπους τίτλους σπουδών. Παρ' όλα αυτά η Πένι Ρόουτζ ασκεί πλήρως εκπαιδευτικά καθήκοντα με αυξημένες μάλιστα αρμοδιότητες.
Η «Κ.Ε.» αναζήτησε τον διευθυντή του λυκείου του Κολλεγίου Ψυχικού προκειμένου να θέσει υπ' όψιν του τα παραπάνω. Ενημερώσαμε μάλιστα την γραμματέα του για τις σχετικές καταγγελίες. Ο Ν. Μανταράκης δεν μας απάντησε.
Υπάρχουν κι άλλα ερωτήματα που συνδέονται με τη λειτουργία του Ι.Β. όπως:

*Γιατί μετακινήθηκαν μαθητές από τάξη σε τάξη και καθηγητές στη μέση της χρονιάς;
*Γιατί κανένας καθηγητής έως τώρα δεν έχει δει την έκθεση που συνέταξε ο ΙΒΟ (επί των ημερών του Woodcock) για το Ι.Β. του Κολλεγίου, αν και εστάλη στο σχολείο από το 2008; Πρόκειται για μια διαδικασία αξιολόγησης που γίνεται κάθε 5 χρόνια και βασίζεται σε αναφορές των καθηγητών του Ι.Β. των σχολείων.
*Εχει ενημερωθεί για όλες αυτές τις αυθαιρεσίες ο ΙΒΟ και ποια είναι η θέση του;

ΠΡΕΖΑ TV
27-6-2010


Της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΛΙΑΤΣΟΥ

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

εμείς η πραγματικοί φοιτητές ,που δεν περνάμε την ώρα μας στις καφετέριες,δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με την αναγνώριση των πτυχίων των κολεγίων καθώς η ανωτερότητα μας θα φανεί στην αγορά εργασίας ,οι μόνοι που θα έχουν πρόβλημα ,και είναι αυτοί που αντιδρούν ,είναι αυτοί που παίρνουν πτυχίο με μέσο και δεν έχουν πραγματικές γνώσεις
(αν ένα πλουσιόπαιδο πάρει πτυχίο με τα λεφτά του μπαμπάκα του στην αγορά εργασίας θα βγει και θα φάει την δικιά μου δουλειά ή θα πάει να "δουλέψει" στην επιχείρηση του μπαμπάκα)

Ανώνυμος είπε...

ψηλε, εχουμε κανει κι εμεις φοιτητες ξερεις κι επειδη δεν περναγαμε τις ωρες μας στις καφετεριες αλλα στη σχολη, θυμομαστε πολυ καλα ποιοι πηραν πτυχιο με μεσο και ποιοι οχι... σιγουρα οχι αυτοι που αντιδρουσαν (βλ. ΕΑΑΚ, ΠΚΣ, ΣΥΝ, (μ-λ), κτλ)!

και μη μου πεις τωρα πως ο υπευθυνος της ΔΑΠαρας στη σχολη σου πηρε πτυχιο δινοντας εξετασεις μαζι με τους υπολοιπους, γιατι θα πεσει το κτιριο και θα σε πλακωσει (και δεν νομιζω να ηταν απο αυτους που αντιδρασανε, ετσι?) :ρ

αντε μπραβο...

και μπορει "η ανωτερότητα μας να φανεί στην αγορά εργασίας" στον ιδιωτικο τομεα, αλλα αν ο δημοσιος τομεας θεωρησει ΠΕ τους αποφοιτους κολλεγιων και μπορουν να διεκδικησουν την ιδια θεση με σενα, δεν θα σε αρεσει καθολου - εσυ θα εχεις γ***θει για ενα 7.36 ενω ο αλλος θα εχει αγορασει ενα ολοστρογγυλο 10 και θα εχει περισσοτερα μορια...

τοτε θα μετανιωσεις που δεν αντεδρασες κι εσυ, αλλα θα ειναι πια αργα :ρ

Ανώνυμος είπε...

εγώ φίλε μου δεν ψάχνω το βόλεμα στο δημόσιο
και ναι έχω δει φοιτητή των ΕΑΑΚ να δίνει λευκή κόλλα και να παίρνει 10 όπως και φοιτητή της ΠΚΣ να παίρνει και αυτός 10 με λευκή κόλλα γιατί είχε κάνει ένα γκεστ στην TV όλα τα κόμματα έχουν πάρε δώσε με τους καθηγητές λόγο συμφερόντων
τα κόμματα είναι που υποβαθμίζουν τα πανεπιστήμια ,αυτά καταστρέφουν το μέλλον μου όχι τα κολέγια

Ανώνυμος είπε...

ενταξει ρε φιλε, μην κανεις ετσι...

οταν αυριο ερθει ενα βόιδι αποφοιτος κολλεγιου και σου φαει τη θεση, γιατι αυτος θα εχει 10 (+ γνωριμιες μεσω του μπαμπακα) κι εσυ θα εχεις 7.36 (σκετο) μην στεναχωρηθεις καθολου: ειπαμε, δεν φταινε τα κολλεγια αλλα τα κομματα :ρ

ΥΓ1 η ΔΑΠ στο 40%, τα ΕΑΑΚ στο 5%, ποιος ειναι ο διαπλεκομενος στα Πανεπιστημια?
- μα τα ΕΑΑΚ φυσικα, θελει και ρωτημα? :ρ

ΥΓ2 ευτυχως στο δικο μου κλαδο δεν εχουμε ΙΕΚ, σορρυ "κολλεγια", οποτε δεν εχω τετοιους φοβους :ρ

Ανώνυμος είπε...

για το ΥΓ 1 εμένα στην σχολή μου 2 είναι τα ΕΑΑΚ (με 91 ψήφους μιας και καμιά 400 άτομα πήγαν να ψηφίσουν από τα 1200 άτομα της σχολή μου, αφού οι περισσότεροι πλέων έχουμε σιχαθεί τα κόμματα) όλα τα κόμματα είναι διαπλεκόμενα και όλα κάνουν κακό στο πανεπιστήμιο οι μόνοι που μπορούν να πάνε μπροστά τα πανεπιστήμια είναι οι ανεξάρτητοι φοιτητές

Ανώνυμος είπε...

και ένα τελευταίο έτσι για να γελάσουμε με αυτό περί των δήθεν μην διαπλεκόμενων αριστερών(για τα μάτια του κόσμου αριστερά) κομάτων στα πανεπιστήμια
υπεύθυνος των ΕΑΑΚ έρχεται η ώρα να κάνει εργαστήριο μετά 6 ή 7 χρόνια στη σχολή σε ακροδεξιό καθηγητή ,έκανε τον τουρισμό του εργαστήριο και πέρασε δια περιπάτου ,γιατί πολύ απλά όταν θα θέλει ο αναπληρωτής να γίνει καθηγητής θα τον στηρίξουν τα ΕΑΑΚ που τους έκανε την εξυπηρέτηση
δεν υπάρχουν ιδεολογίες μόνο συμφέροντα