Σάββατο, Ιουνίου 12, 2010

ΘΕΛΟΥΝ ΛΥΣΗ ΩΣ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ

Σε ρυθμούς Νοεμβρίου κινείται πλέον η Αθήνα για το Σκοπιανό. Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ το προσεχές φθινόπωρο στη Λισαβόνα διαμορφώνει ένα άτυπο χρονοδιάγραμμα για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. Ηδη, στο βαθύ παρασκήνιο, διεξάγονται αυτήν την περίοδο πυρετώδεις διαβουλεύσεις- υπό αμερικανική εποπτεία- ώστε να αρθεί το αδιέξοδο. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» έχουν διαμορφωθεί και παράλληλοι δίαυλοι συζητήσεων πέραν της διαδικασίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ώστε να επιτευχθεί προσέγγιση Αθήνας- Σκοπίων.

Ενδεικτικές της κινητικότητας που επικρατεί είναι τόσο οι χθεσινές δηλώσεις εκπροσώπου της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών όσο και αμερικανών αξιωματούχων, όπως ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Τζ. Στάινμπεργκ. Σύμφωνα με τον πρώτο, ο προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Μ. Νίμιτς «βρίσκεται σε πολύ συχνή επαφή με αμφότερα τα μέρη. Ο κ. Νίμιτς θα ακολουθήσει τη συνήθη πρακτική του, ανακοινώνοντας επίσημες συνεδριάσεις, αν και όποτε προκύψουν» . Από την πλευρά του ο κ. Στάινμπεργκ προέβλεψε ότι «επίκειται η λήψη δύσκολων αποφάσεων» από τον σκοπιανό πρωθυπουργό κ. Ν. Γκρούεφσκι.

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη θέλουν να αποφύγουν πιθανή αποσταθεροποίηση στην πΓΔΜ. Ωστόσο δύο παράγοντες δυσχεραίνουν το έργο τους. Ο πρώτος είναι η αυτονόμηση του κ. Γκρούεφσκι ακόμη και από τις ΗΠΑ. Και ο δεύτερος είναι η ανησυχία για αναταραχή μεταξύ Σλαβομακεδόνων και Αλβανών, που προκύπτει από τα πρόσφατα γεγονότα στη μεθόριο πΓΔΜΚοσσυφοπεδίου.

«Οι Αμερικανοί γνωρίζουν πολύ καλά ότι αν δεν λυθεί το θέμα τον Νοέμβριο θα υπάρξει πρόβλημα» σημειώνει διπλωματική πηγή. «Στα Δυτικά Βαλκάνια υπάρχουν αυτή τη στιγμή δύο αλληλένδετα ζητήματα που όσο μένουν ανοιχτά γεννούν προβληματισμό. Το ένα είναι το Σκοπιανό. Το άλλο είναι του Κοσσυφοπεδίου» προσθέτει. Η ελληνική κυβέρνηση έχει περάσει το μήνυμα στην Ουάσιγκτον ότι επιδιώκει λύση. Ο συμβολισμός των συχνών συναντήσεων του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου με τον σκοπιανό ομόλογό του αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Η Αθήνα έχει επίσης εκφράσει την προτίμησή της στην ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» αλλά και τη διάθεσή της να φανεί διαλλακτική εφόσον χρειαστεί. Αυτό έχει καταγραφεί από την Ουάσιγκτον και ήδη αμερικανικές διπλωματικές πηγές εμφανίζονται σε συνομιλίες του να παραδέχονται ότι «οι πιέσεις στρέφονται προς τα Σκόπια».

Ο κ. Γκρούεφσκι όμως εξακολουθεί να είναι απορριπτικός. Επιμένει στα θέματα ταυτότητας και γλώσσας και στο ότι δεν πρέπει να παραπεμφθούν σε μεταγενέστερο στάδιο αλλά να διευθετηθούν μαζί με την ονομασία. Την ίδια στιγμή το αλβανικό κόμμα DUΙ του Αλί Αχμέτι, που μετέχει στην κυβέρνηση, τηρεί μετριοπαθή στάση. Εκφράζει όμως ανησυχία για το γεγονός ότι αν τα Σκόπια δεν ενταχθούν στο ΝΑΤΟ το φθινόπωρο οι σχέσεις Αλβανών και Σλαβομακεδόνων θα οξυνθούν περαιτέρω.

ΠΡΕΖΑ TV
12-6-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: