Σάββατο, Ιουνίου 12, 2010

ΜΕ NEWSLETTERS ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Oι αποκρατικοποιήσεις είναι το κύριο θέμα στο δισέλιδο ενημερωτικό σημείωμα (newsletter) που εξέδωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών για την πρόοδο του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Αυτή τη φορά απευθύνεται κυρίως σε ξένους επενδυτές και στον διεθνή επιχειρηματικό Τύπο. Υπό τον γενικό τίτλο «Το Ελληνικό Πρόγραμμα Αποκρατικοποιήσεων», το σημείωμα εντάσσει μεταξύ άλλων στο «ευρύ πρόγραμμα» τα λιμάνια, τα περιφερειακά αεροδρόμια, το οδικό δίκτυο, τις ΔΕΚΟ, τον κλάδο των τυχερών παιχνιδιών και τα ακίνητα του Δημοσίου.

Επεξηγείται η λογική των συμβάσεων παραχώρησης αλλά πα ράλληλα αναφέρεται ότι το Δημόσιο θα μειώσει τη συμμετοχή του σε διάφορες εταιρείες στο 51%, στο 34%, ακόμη και στο μηδέν. Πρώτος στη λίστα είναι ο ΟΣΕ. Γίνεται λόγος για άμεση αναδιάρθρωση του οργανισμού με στόχο την επιστροφή στην κερδοφορία και ανακοινώνεται το σχέδιο για την πώληση του 49% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, δηλαδή της εταιρείας που διαχειρίζεται το σιδηροδρομικό δίκτυο- οι υποδομές σε κάθε περίπτωση θα παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο. Παράλληλα στο newsletter προαναγγέλλεται η δημιουργία δύο μεγάλων Εμπορευματικών Κέντρων του ΟΣΕ στο Θριάσιο πεδίο και στη Θεσσαλονίκη.

Ακολουθούν τα λιμάνια (ΟΛΠ, ΟΛΘ και άλλα 10 μεγάλα λιμάνια) και τα περιφερειακά αεροδρόμια, ενώ αναλύεται το καθεστώς της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ. Αναφέρεται, τέλος, η πρόθεση της κυβέρνησης για την πώληση ποσοστού 39% των ΕΛΤΑ, των καζίνων και προαναγγέλλονται οι νέες άδειες για τυχερά παιχνίδια.

Στο «μέτωπο» των δημοσιονομικών εξελίξεων, στο newsletter που ετοίμασε το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων υπό τονκ. Γ. Ζανιά αναφέρονται τα στοιχεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού το πεντάμηνο Ιανουαρίου- Μαΐου 2010, με έμφαση στη μείωση του ελλείμματος κατά 38,8% σε σύγκριση με το 2009.

ΠΡΕΖΑ TV
12-6-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: