Η παντοκρατορία του Μ.Χριστοφοράκου την εποχή που βρισκόταν στο τιμόνι της Siemens Ηellas είχε απ΄ όλα: δωροδοκίες πολιτικών προσώπων και κρατικών αξιωματούχων αλλά και περισσή χλιδή, όπως ταξίδια για τη Formula 1 ή το Confederations Cup, κοσμήματα ιδιαίτερης αξίας από τον «Κessaris» προς εκλεκτούς (και άγνωστους) αποδέκτες, λουκούλλεια γεύματα με επιχειρηματίες και πολιτικούς και προνομιακές συναντήσεις με πολιτικά πρόσωπα. Το ταξίδι του με τον τότε υπουργό της κυβέρνησης της ΝΔ κ. Μ. Λιάπη το καλοκαίρι του 2005 στη Φραγκφούρτη για την παρακολούθηση των ποδοσφαιρικών αγώνων του Confederations Cup είχε ξεσηκώσει θύελλα πολιτικών αντιδράσεων και συζητήσεων σχετικά με το εύρος των διασυνδέσεων του άλλοτε πανίσχυρου άνδρα της Siemens Ηellas, ο οποίος συνδύαζε τη δύναμη της (οικονομικής) εξουσίας με τη ροπή προς τη χλιδή και την έφεση στη διαπλοκή. Αν και το μεγάλο ζητούμενο της διερεύνησης που επιχειρεί η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής είναι να ανιχνεύσει τους τελικούς αποδέκτες (πολιτικά πρόσωπα και υπηρεσιακοί παράγοντες του Δημοσίου) του «μαύρου χρήματος» που διεκινείτο μέσω δαιδαλούδους διαδρομής για την προώθηση των συμφερόντων της γερμανικής πολυεθνικής, ωστόσο προκαλεί το ενδιαφέρον- αλλά και το κοινό αίσθημα- ο τρόπος που ο Χριστοφοράκος διαχειριζόταν τις σχέσεις επικοινωνίας του με πολιτικούς, επιχειρηματίες και δημοσιογράφους.
Το ταξίδι στη Γερμανία τον Ιούλιο του 2006 για το Grand Ρrix της Formula 1 στην πίστα του Χόκενχαϊμ δεν ήταν το μοναδικό που είχε διοργανώσει ο Χριστοφοράκος. Λάτρης του είδους, όπως και η συνήθης παρέα που προσκαλούσε, είχε ξαναπάει τον Ιούλιο του 2002. Η σύνθεση σχεδόν η ίδια: ο καθηγητής κ. Φ. Σπυρόπουλος, οι επιχειρηματίες κκ. Γ.Γαλανάκης, Μ. Τσακτάνης, Ι. Αρναουτάκης, όπως και οι κκ. Π. Τζαννετάκης, Δ. Δενδρινός και ο δημοσιογράφος κ. Π. Τσίμας, οι περισσότεροι μετά των συζύγων τους. Ο τελευταίος μάλιστα δεν έχει αρνηθεί τη μακρά φιλική και οικογενειακή σχέση που τον συνέδεε με τον άλλοτε διευθύνοντα σύμβουλο της Siemens, ο οποίος υπήρξε συμμαθητής και φίλος της γυναίκας του και συμφοιτητής της αδελφής της στη Γερμανία, ενώ έχει αρνηθεί κάθε άλλη σχέση «θεμιτή ή πολύ περισσότερο αθέμιτη» , όπως έχει δηλώσει, είτε μαζί του είτε με την εταιρεία. Από την παρέα του 2002 έλειπαν οι κκ. Αρναουτάκης και Τζαννετάκης, ενώ ήταν επιπλέον ο επιχειρηματίας κ.
Οδ. Λασκαρίδης και οι κκ. Αλ. Τσακτάνης και Κ.Σπυρόπουλος. Η διαφορά των δυο ταξιδιών ήταν ότι το 2006 ο Χριστοφοράκος επιχείρησε να διευρύνει τη φιλική παρέα και με πολιτικά πρόσωπα. Μεταξύ αυτών η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και οι κκ. Λιάπης, Γ. Αλογοσκούφης, Ι. Παπαθανασίου και Κυρ. Μητσοτάκης, όλοι υπουργοί της κυβέρνησης του κ. Κ. Καραμανλή με εξαίρεση τον τελευταίο. Αυτά προκύπτουν από χειρόγραφη υποσημείωση προφανώς κάποιας γραμματέως του, δίπλα στη λίστα των «τσεκαρισμένων» συμμετοχών, όπου υπάρχει για όλους ένα ερωτηματικό. Δίπλα στο όνομα του κ. Μητσοτάκη υπάρχει ένα «όχι» εντός παρενθέσεως, που δείχνει ότι ο νυν βουλευτής είχε αρνηθεί να συμμετάσχει στο ταξίδι, ενώ όπως έχουν διαβεβαιώσει μέλη της φιλικής παρέας που ταξίδεψαν στη Χαϊδελβέργη (με πληρωμένα τα έξοδα από τον Χριστοφοράκο, που τα χρέωνε στη Siemens), δεν υπήρχε κανένα πολιτικό πρόσωπο μαζί τους.
Δύο ιδιαίτερες συναντήσεις και μάλιστα αυθημερόν, στις 23 Αυγούστου 2004, ένα εξάμηνο μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη ΝΔ, είχε ο Μ. Χριστοφοράκος με την τότε δήμαρχο Αθηναίων κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και τον τότε υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ.Αλογοσκούφη στα γραφεία τους, όπου τους επισκεπτόταν, όπως έχει καταθέσει και η άλλοτε γραμματέας του κυρία Αικατερίνη Τσακάλου στην Εξεταστική Επιτροπή. Στα δυο e-mail που είχε στείλει την ίδια ημέρα η κυρία Τσακάλου, προς τις ομολόγους της από τα δυο ιδιαίτερα γραφεία, με θέμα «Siemens Ρrofile», υπήρχε η παράκληση το επισυναπτόμενο αρχείο να προωθηθεί αντιστοίχως προς την κυρία Μπακογιάννη και τον κ. Αλογοσκούφη «για τη σημερινή συνάντηση», όπως αναφερόταν. Τα δύο e-mail είναι μεταξύ των κατασχεθέντων εγγράφων του Χριστοφοράκου, ωστόσο το επισυναπτόμενο αρχείο δεν εντοπίστηκε ώστε να καταστεί γνωστό το αντικείμενο των συναντήσεων, το οποίο πιθανότατα να ήταν η κατ΄ ιδίαν ενημέρωση για το εταιρικό προφίλ της Siemens ή κάτι ειδικότερο («Siemens-Greece -briefing-draft4» είναι ο κωδικός του επίμαχου αρχείου, το οποίο ενδεχομένως να βρίσκεται στον σκληρό δίσκο της κυρίας Τσακάλου, ο οποίος ήταν ως πριν από λίγες ημέρες ακόμη στη θέση του!).
Επιμελώς καλυμμένα, όχι με «μπλάνκο» όπως τα ονόματα που βρήκε προσφάτως το ΣΔΟΕ στις λίστες με τα δώρα που έστελνε προς πολιτικά πρόσωπα ο Μ. Χριστοφοράκος, αλλά με ένα κομμάτι χαρτί και ακολούθως φωτοτυπημένα με τα πρωτότυπα να λείπουν, ήταν τα τιμολόγια πώλησης που εκδίδονταν στο όνομα της «ΣΗΜΕΝΣ Α.Ε.» από το γνωστό κοσμηματοπωλείο «Κessaris». Ετσι δεν φαινόταν το είδος των κοσμημάτων που αγοράζονταν, η αξία των οποίων ξεκινούσε από τα 1.000
ευρώ και έφτανε τα 4.150. Τα πανάκριβα δώρα που χρεώνονταν στην εταιρεία αγοράζονταν από το κατάστημα της οδού Πανεπιστημίου 7, είτε τοις μετρητοίς, όπως φαίνεται από τιμολόγιο ύψους 1.300 ευρώ, είτε επί πιστώσει, όπως φαίνεται σε τιμολόγιο ύψους 4.150 ευρώ!
Τα χρυσαφικά τα έδινε ο Χριστοφοράκος σε εκλεκτούς και πάντα ο ίδιος, ενώ φρόντιζε να παραμένουν στο σκοτάδι τα ονόματα των αποδεκτών. Ετσι ενώ στη λίστα που έστειλε προσφάτως ο νυν διευθύνων σύμβουλος της Siemens Ηellas κ. Π. Ξυνής στην Εξεταστική Επιτροπή αναφέρονται όσοι πολιτικοί, επιχειρηματίες κ.ά. ελάμβαναν με την ευκαιρία της ονομαστικής τους εορτής τα καθιερωμένα εταιρικά δώρα (σαμπάνια Dom Ρerignon, εν προκειμένω), για τα... εκλεκτά δώρα σε κάποια ιδιαίτερα πρόσωπα δεν υπήρχαν ονόματα. Ετσι, ενώ μάθαμε ότι γαλλική σαμπάνια είχαν λάβει από τον Χριστοφοράκο το 2007 οι πρώην πρωθυπουργοί κκ. Κ. Καραμανλής , Κ. Σημίτης και Κ. Μητσοτάκης , αλλά και πρώην υπουργοί όπως οι κκ. Κ.Σκανδαλίδης, Κ.Γείτονας κ.ά., ο νυν πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου και οι πρώην υπουργοί κκ. Γ. Αλογοσκούφης , Γ.Βουλγαράκης κ.ά., όπως και άλλοι πολιτικοί στις δικές τους εορτές, όπως ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς, οι πρώην υπουργοί κκ. Π. Δούκας, Α. Τσοχατζόπουλος κ.ά., για κάποια άλλα «δωράκια» δεν μάθαμε τους παραλήπτες. Ποιοι έλαβαν δηλαδή το 2005 πίνακες ζωγραφικής αξίας 2.225 ευρώ ή τσάντες Long Champ αξίας 360 ευρώ ή πορτοφόλια Βulgari αξίας 220 ευρώ ή φουλάρια Ηermes αξίας 250 ευρώ και μανικετόκουμπα αξίας 288 ευρώ κ.λπ.
ΠΡΕΖΑ TV
20-6-2010
vima
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου