Κυριακή, Ιουνίου 13, 2010

Αικατερίνη Τσάκαλου:«Δεν διοικούσα εγώ τη Siemens»

«Αδίκως προσπαθείτε να με παρασύρετε σε οποιαδήποτε συζήτηση...» έλεγε σε όσους δημοσιογράφους είχαν την ψευδαίσθηση ότι θα μπορούσαν να την κάνουν να μιλήσει. Ευγενής, αλλά αμείλικτη με τους συνομιλητές της, η
άλλοτε γραμματέας του Μ. Χριστοφοράκου, κυρία Αικατερίνη Τσακάλου, κουρασμένη αλλά και αποφασισμένη να φτάσει μέχρι το τέλος παραμένοντας αμετακίνητη στην υπερασπιστική της γραμμή, μετρά τις λέξεις της μία προς μία. Παρατηρώντας κατάματα τους ανθρώπους που την πλησίαζαν, ανεμίζοντας τη μαύρη βεντάλια
της, ντυμένη με ένα ακριβό λινομέταξο γκρι ταγέρ, περίμενε στωικά να ανοίξει η πόρτα πίσω της και να εισέλθει για τρίτη φορά στην αίθουσα συνεδριάσεων της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο με τα «μαύρα ταμεία» του γερμανικού κολοσσού.

Η «frau Τσακάλου», όπως την αποκαλούν κάποιοι, η γυναίκα που γνώριζε πολλά για τον βίο και την πολιτεία του άλλοτε πανίσχυρου άνδρα της Siemens Ηellas αλλά και το ποιος έμπαινε και έβγαινε στο γραφείο του ή με ποιους είχε πάρε-δώσε και σε ποιους έστελνε δώρα, δεν λέει κουβέντα. «Το... κόμμα Τσακάλου δεν επιτρέπει να πω τίποτα σε δημοσιογράφους- ούτε στους συνηγόρους μου το επιτρέπει» απάντησε όταν ρωτήθηκε αν επιθυμεί να μιλήσει.

Είχε προηγηθεί δήλωση του δικηγόρου της κ. Αλ. Κούγια σε τηλεοπτική εκπομπή, ο οποίος την εμφάνιζε να του έχει εκμυστηρευτεί ότι πολιτικοί από όλα τα κόμματα είχαν περάσει από το γραφείο του άλλοτε προϊσταμένου της, ισχυρισμό τον οποίον η ίδια διέψευσε στην Επιτροπή αποδίδοντάς τον σε «εσφαλμένη διατύπωση» και «προσωπικά συμπεράσματά του».

Μέχρι τώρα η κυρία Τσακάλου εμφανίζεται να μη γνωρίζει τίποτα για χρηματισμό πολιτικών προσώπων και οι μόνες αναφορές της στην Εξεταστική Επιτροπή σε πολιτικούς ήταν για όσους καταγράφονταν στο ημερολόγιό της, είτε για επαφές με τον Χριστοφο ράκο είτε για δώρα που ήθελε να τους στείλει. Ετσι έχει αναφερθεί στις συναντήσεις του με την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη ή τον κ. Γ.

Αλογοσκούφη στα υπουργικά τους γραφεία, όπως και με τον κ. Π. Δούκα, ενώ έχει επιβεβαιώσει ότι οι αναφορές στο ημερολόγιο (για τηλεφωνικές επικοινωνίες ή υπομνήσεις) σε πρόσωπα όπως «Σαμαράς, Τσοχατζόπουλος, Κυριάκος Μητσοτάκης, Σκανδαλίδης, Λιάπης, Γείτονας, Βερελής» όντως αφορούν τους γνωστούς πολιτικούς. Αλλά ως εκεί. Οσον αφορά τον κ. Αν. Μαντέλη, ο οποίος έχει ομολογήσει ότι χρηματίστηκε από τη Siemens εν είδει προεκλογικής χορηγίας, έχει πει ότι ήταν ο μόνος πολιτικός που θυμάται να επισκέφθηκε στο γραφείο του τον Μ. Χριστοφοράκο. Το ερώτημα που εγείρουν τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής είναι αν όντως δεν γνωρίζει η κυρία Τσακάλου ποια πολιτικά πρόσωπα ήταν αποδέκτες «μαύρου χρήματος» και πώς είναι δυνατόν να μην υπέπεσε κάτι στην αντίληψή της τόσα χρόνια που ήταν το «δεξί χέρι» του Χριστοφοράκου. Η απάντησή της στις αιτιάσεις αυτές είναι στερεότυπη: «Δεν συνδιοικούσα». Η άλλοτε έμπιστη του Χριστοφοράκου εκλήθη ως ύποπτη για το αδίκημα της συνέργειας από τους εισαγγελείς κκ. Ν. Ορνεράκη και Αθανασία Βλάχου, που διερευνούν τις επίμαχες συμβάσεις για τις οποίες οι σχετικές δικογραφίες εκκρε μούσαν δύο ολόκληρα χρόνια σε κάποια ανακριτικά γραφεία.

Ωστόσο δεν κατέθεσε ούτε λέξη για το περιεχόμενο των συζητήσεων που φέρονται να είχαν με τον «Μr. Siemens», καθώς, όπως δήλωσε, δεν ήταν παρούσα. Αλλά και στην Εξεταστική Επιτροπή όποτε ρωτήθηκε αν χρηματίζονταν πολιτικά πρόσωπα και ποια δήλωνε ότι δεν γνώριζε διότι δεν βρισκόταν μέσα στις αίθουσες των συνεδριάσεων.

Η κυρία Τσακάλου φέρεται να υποστήριξε ότι σε όλες τις συναντήσεις του Χριστοφοράκου υπήρχε και μάνατζερ της εταιρείας. Προ ημερών στην Εξεταστική Επιτροπή υπέδειξε ως «συνδιοικητή» του Χριστοφοράκου τον γερμανό διάδοχό του στο τιμόνι της εταιρείας κ. Ρούντολφ Φίσερ, ενώ υπαινίχθηκε ότι αυτό «διέφυγε» της προσοχής ορισμένων. Μάλιστα τον κατηγόρησε στην κατ΄ αντιπαράστασιν εξέταση μαζί του ότι έχει απειλήσει τη ζωή της. «Ο χρόνος που υπήρξα αναφερόμενη στον κ. Φίσερ (όταν έγινε διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας) και στη γραμματέα του είναι από τους χειρότερους της ζωής μου. Υπέστην φοβερό, ψυχρό ψυχολογικό πόλεμο» κατέθεσε και υποστήριξε ότι η απόφασή της να συνεργαστεί με τη μητρική Siemens στην έρευνα σχετικά με τα «μαύρα ταμεία» της εταιρείας προκάλεσε αντιδράσεις εντός της θυγατρικής Siemens: «Οταν επέστρεψα ο κύριος (Φίσερ) μου είπε ότι αν πάω άλλη φορά στα κεντρικά αυτό θα το πληρώσω με τη ζωή μου» (της έχει παραχωρηθεί αστυνομική προστασία).

Οι διάλογοι - Πώς «κάρφωσε» τον διάδοχο του Χριστοφοράκου
Στην τελευταία της κατάθεση την περασμένη Πέμπτη,όταν πιέστηκε από τον «γαλάζιο» βουλευτή κ. Κ. Τζαβάρα να μιλήσει επιτέλους για τα πρόσωπα που χρηματίστηκαν,επέμεινε για άλλη μια φορά ότι δεν γνωρίζει, υποδεικνύοντας ευθέως τον κ. Φίσερ.Ο καβγάς προκάλεσε αίσθηση:

ΑΙΚ.ΤΣΑΚΑΛΟΥ:«Δεν διοικούσα εγώ,κύριε,με τον κ.Χριστοφοράκο.Ο κύριος που καθόταν εδώ και τον οποίον υπερασπίζεστε διοικούσε.Γιατί εκείνον δεν τον ρωτήσατε και ρωτάτε εμένα;».

Κ.ΤΖΑΒΑΡΑΣ: «Τον κ.Χριστοφοράκο,βέβαια,δεν μπορέσαμε να τον έχουμε...».

ΑΙΚ.ΤΣΑΚΑΛΟΥ:«Γιατί δεν μπορέσατε;».

Κ.ΤΖΑΒΑΡΑΣ: «Γιατί κάποιοι τελικά του επέτρεψαν να φύγει από την Ελλάδα».

ΑΙΚ.ΤΣΑΚΑΛΟΥ:«Ποιοι κάποιοι; Εγώ;».

Κ.ΤΖΑΒΑΡΑΣ: «Οχι εσείς.Σ΄ αυτό...».

ΑΙΚ.ΤΣΑΚΑΛΟΥ:«Εκεί δεν θέλετε να απαντήσετε...».

Κ.ΤΖΑΒΑΡΑΣ: «Ο κ. Φίσερ γνώριζε ονόματα και δεν τα αποκάλυψε;».

ΑΙΚ.ΤΣΑΚΑΛΟΥ:«Δεν ξέρω τι γνώριζε.Ξέρω πως συνδιοικούσε, κύριε.Σας είπα μια φράση,την οποία-προφανώς- δεν θέλετε να καταλάβετε.Σας είπα,συνδιοικούσε».

Κ.ΤΖΑΒΑΡΑΣ: «Το ΄΄συνδιοικούσε΄΄ δεν σημαίνει τίποτα».

ΑΙΚ.ΤΣΑΚΑΛΟΥ:«Δεν σημαίνει τίποτα;».

Κ.ΤΖΑΒΑΡΑΣ: «Ξέρετε γιατί; Να σας πω...».

ΑΙΚ.ΤΣΑΚΑΛΟΥ:«Τι λέτε,κύριε, που δεν σημαίνει τίποτα!».

Κ.ΤΖΑΒΑΡΑΣ: «Κατ΄ αρχάς,το ύφος σας να το λιμάρετε λίγο...». ΑΙΚ.ΤΣΑΚΑΛΟΥ:«Λιμαρισμένο είναι,κύριε».

Κ.ΤΖΑΒΑΡΑΣ: «...γιατί εδώ πρέπει να προσέρχεστε με σεβασμό». ΑΙΚ.ΤΣΑΚΑΛΟΥ:«Αλλού πρέπει να στρέψετε τα βέλη σας».

Κ.ΤΖΑΒΑΡΑΣ: «Γιατί εδώ είναι δημοκρατία,δεν είναι Siemens». ΑΙΚ.ΤΣΑΚΑΛΟΥ:«Α,καλά που μου το είπατε».

Κ.ΤΖΑΒΑΡΑΣ: «Είναι βέβαιο ότι ξέρετε σε ποιους τα έδινε ο κ.Χριστοφοράκος,αλλά αρνείστε να αποκαλύψετε τα ονόματά τους».

ΑΙΚ.ΤΣΑΚΑΛΟΥ:«Πάρα πολύ λάθος κάνετε,κύριε.Εγώ δεν διοικούσα την εταιρεία».

Κ.ΤΖΑΒΑΡΑΣ: «Δεν με πείθετε, όμως,ότι κάνω λάθος».

ΑΙΚ.ΤΣΑΚΑΛΟΥ:«Τι να σας πω; Θα έχετε τους λόγους σας,προφανώς».

Κανείς δεν αναζήτησε τον σκληρό δίσκο
Η ολιγωρία και οι ανεξήγητες παραλείψεις στην έρευνα της υπόθεσης ήλθαν άλλη μια φορά στο φως, αυτή τη φορά με αφορμή την αποκάλ υψη της κυρίας Τσακάλου ότι ο σκληρός δίσκ ος του υπολογιστή που χρησιμοποιούσε η ίδια για λογαριασμό του Χριστοφοράκου βρίσκετ αι ακόμα στη θέση του δίχως να τον έχει αναζητήσει καμία δικαστική αρχή.Μάλιστα ο κ.Φίσερ,ο οποίος έχει μετατεθεί πια στην Τσεχία, εμφανίστηκε να μη γνωρίζει τίποτα.Τον διέψευσε ωστόσο η μάρτυρας λέγοντας ότι ο σκληρός δίσκος «σκαναρίστηκε από την Debevoise και συνέχισα να τον έχω εγώ,γιατί δεν χρησιμοποιούσε ο κ.Χριστοφοράκος ΡC (σ.σ.: προσωπικό υπολογιστή)».Τι περιείχε;

«Ολη η αλληλογραφία,η εισερχόμενη και η εξερχόμενη» είπε η κυρία Τσακάλου, που τη διαχειριζόταν εξ ολοκλήρου.

ΠΡΕΖΑ TV
13-6-2010

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

kai poios ti dioikoyse mari??

Ανώνυμος είπε...

κλασικη bitch που δεν την γαμανε ουτε οι σκυλοι