Κυριακή, Ιουνίου 13, 2010

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΥ:"ΕΠΤΩΧΕΥΣΑΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΗΘΙΚΑ"

«Δεν είμαστε οι βολεμένοι νέοι του i-Ρod, του Facebook και της καλοπέρασης.Δεν θέλουμε όμως να είμαστε ούτε η “αξιολύπητη γενιά των 700 ευρώ”, όπως μας ονομάζουν.Και σ΄ αυτή την προσπάθεια δεν θέλουμε να είμαστε μόνοι μας». Με ειλικρίνεια και αμεσότητα, οι μαθητές της Σχολής Μωραΐτη απευθύνουν έκκληση προς την ελληνική κοινωνία να σταματήσει να «σκοτώνει» τους νέους - « είτε με μία σφαίρα του κρατικού μηχανισμούείτε με την καθημερινή αδιαφορία». Το κείμενό τους, που συντάχθηκε από το Κεντρικό Κοινοτικό Συμβούλιο του Λυκείου ύστερα από διεξαγωγή συζητήσεων σε όλες τις τάξεις του σχολείου, δεν θυμίζει ούτε οργισμένες άναρθρες κραυγές ούτε ξύλινο συνδικαλιστικό λόγο. Με ύφος απλό και μεστό, οι συμμαθητές του αδικοχαμένου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου δείχνουν να αντιλαμβάνονται πλήρως τις παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας, παρά το νεαρό της ηλικίας τους. Και έτσι ξεκινούν με μια τραγική παραδοχή: «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν- και οικονομικά και ηθικά».

Οι νεαροί μαθητές δεν ξεχνούν τον άδικο θάνατο του συνομηλίκου τους, ούτε σταματούν να ρωτούν τα «γιατί που πονάνε» και σχετίζονται όχι μόνο με την άδικη δολοφονία του συμμαθητή τους, αλλά και με τη γενικότερη κατάσταση της χώρας μας. «Κανείς δεν μιλάει, κανείς δεν αναλαμβάνει ευθύνες. Οπως τότε, πριν από ενάμιση χρόνο, όταν κανείς δεν μπόρεσε να εξηγήσει στον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο τον λόγο που δεν βρίσκεται πια ανάμεσά μας...Ή όπως και σήμερα, που κανείς δεν τολμά να εξηγήσει στη νέα γενιά τον λόγο που δεν μπορεί να ελπίζει» αναφέρουν χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η κοινωνία μοιάζει να έχει ξεχάσει εντελώς τη νεολαία. Και όταν αυτή η παραγκωνισμένη νεολαία βγήκε οργισμένη στους δρόμους τον Δεκέμβριο του 2008, κατάφερε να ταρακουνήσει και να προκαλέσει, μάλλον επειδή «κάποιοι φοβήθηκαν ότι θα αναγκαστούν να απαρνηθούν τη βολική καθημερινότητα, επειδή οι “επαναστάτες χωρίς αιτία” (ένας χαρακτηρισμός που τόσο αβίαστα μας προσάπτουν) ξύπνησαν, απέκτησαν αιτία να διαμαρτυρηθούν».

Στον χαρακτηρισμό «επαναστάτες χωρίς αιτία» οι μαθητές απαντούν με ένα δριμύ κατηγορώ ενάντια στις συνθήκες που καταπνίγουν τη δημιουργική συμμετοχή των νέων στα κοινωνικά δρώμενα, κυρίως εκείνες που επικρατούν στην Παιδεία. Με τις πανελλαδικές εξετάσεις να έχουν γίνει αυτοσκοπός, την παραπαιδεία να έχει αναδειχθεί βασικός εκπαιδευτικός μοχλός και τις ιδιαίτερες κλίσεις των μαθητών να περιθωριοποιούνται, η εκπαίδευση έχει μετατραπεί «σε εμπορικό προϊόν που θεμελιώνει με κάθε ευκαιρία τις κοινωνικές ανισότητες». Τα βέλη τους στρέφουν άλλωστε και προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης: «Οι μεταποιημένες πληροφορίες, η χειραγωγούμενη ενημέρωση και η καλλιέργεια του αισθήματος φόβου το μόνο που κατορθώνουν είναι να απωθούν εμάς, τη νέα γενιά» σημειώνουν, τονίζοντας ότι το μόνο που ζητούν είναι αξιοπρέπεια και σεβασμό στον δέκτη της ενημέρωσης.

«Εσείς φταίτε» είναι μια φράση συχνή στα στόματα των νέων- με το «εσείς» να αναφέρεται στους γονείς, στους δασκάλους, στους «μεγάλους», στους πολιτικούς, σε οποιαδήποτε μορφή εξουσίας. Ωστόσο οι συμμαθητές του νεκρού Αλέξανδρου κατορθώνουν να κάνουν ένα βήμα παραπέρα και αναγνωρίζουν ότι πίσω από τα προβλήματα δεν κρύβεται ένας αόρατος φταίχτης, αλλά όλοι εμείς. « Εμείς οι ίδιοι και ο παθολογικός μεσσιανισμός που μας καταδιώκει... Εχουμε όλοι βολευτεί, όλοι φοβόμαστε να θυσιάσουμε κάτι από την αποχαυνωμένη και βολεμένη ζωή μας» γράφουν.

Το απρόσωπο κράτος οι μαθητές το αντικαθιστούν με το δικό τους όνειρο: μια κοινωνία «που δεν είναι ανταγωνιστική αλλά συναγωνιστική,δεν είναι βίαιη αλλά ειρηνική, δεν είναι ωφελιμιστική αλλά συλλογική». Και γνωρίζουν καλά ότι μια τέτοια κοινωνία δεν χτίζεται μόνο από τους νέους (όσο ορμητικοί και αν είναι) και γι΄ αυτό δεν επιδιώκουν να «ανατρέψουν το σύστημα», απλώς ζητούν τον σεβασμό των μεγαλύτερων γενεών. «Η απόρριψη μας πληγώνει. Μας καθηλώνει, γιατί χωρίς συνεργασία δεν μπορούμε να πάμε μακριά.Ας σταματήσουν λοιπόνπια οι “μεγάλοι” (και πιθανότατα συμβιβασμένοι) να μας καταδικάζουν και ας κάνουμε επιτέλους ένα βήμα προς την ουσιαστική πρόοδο». Και καταλήγουν, απλώνοντας το χέρι: « Εμείς σας σεβόμαστε,σας ακούμε, είμαστε πρόθυμοι. Εσείς;».

ΠΡΕΖΑ TV
13-6-2010

17 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολυ καλα τα λενε τα παιδια!

Ανώνυμος είπε...

υπάρχει κάπου ολόκληρη η επιστολή; Συγχαρητήρια στα παιδιά και σε σένα για την ανάρτηση...

Ανώνυμος είπε...

Kαλα τα λενε μονο που δεν το συνεταξαν τα ιδια. Αυτα καλα καλα δεν μπορουν να εκφραστουν, θα χρησιμοποιησουν και λεξεις οπως "μεσσιανισμος"? το μονο για το οποιο ειναι ικανα και τους προσφερει η παιδεια ειναι να πεταξουν πετρες στους μπατσους και να κανουν ντου. Εκει τελειωνει η πολιτικη επιχειρηματολογια τους. Και αυτων και των "μεγαλων" που τα "αφουγκραζονται".

Xasteria είπε...

mono apo ta paidia akous pia kati fresko kai eustoho.
oi politikoi masoulane logia
kai oi polites akomi den exoun suneiditopoiisei apo pou tous irthe.

ston amesws proigoumeno anwnumo .
katarxin kapoia pragmata einai spoudaio na akougontai opoios kai na ta sunetakse.. episis einai aksioprosekto to oti opote legetai kati pragmatika ousiwdes pou sou deixnei ton ourano , panta yparxei kai o malakas pou koitaei to daxtulo. phres esu to rolo, kapoios tha ton epairne.
ande pies kana frape

Ανώνυμος είπε...

αγαπητε 5:36, αν εσυ στα 17 σου δεν μπορουσες καλα καλα να εκφραστεις, δεν σημαινει πως δεν μπορουν και οι αλλοι...
απλα, πιθανον να ησουν τουβλο, κατι το οποιο και παρεμεινες, αν κρινουμε απο αυτα που λες στη συνεχεια

αϊντε τραβα τωρα στην υπηρεσια σου, ηλιθιε

Ανώνυμος είπε...

5:36 μμ

Gymnasthrio piges?????

Ανώνυμος είπε...

ΥΠΟΚΙΝΟΥΜΕΝΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ!!!

John Greek Tsous είπε...

ΑΓΑΠΗΤΕ 5:36 ΑΝΩΝΥΜΕ... ΜΗΠΩΣ ΥΠΟΤΙΜΑΣ ΛΙΓΟ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ; ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ.... ΕΧΩ ΠΑΕΙ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΕΙΡΗΝΙΚΕΣ ΠΟΡΕΙΕΣ, ΕΧΟΥΝ ΔΕΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ ΠΟΛΛΟΥΣ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΥΣ ΜΠΑΤΣΟΥΣ... ΣΥΝΗΘΟΣ (ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΩ ΠΑΝΤΑ) "ΜΑΖΕΥΟΥΝ" ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΕ ΕΠΙΣΟΔΙΑ, ΙΣΩΣ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΣΥΛΗΦΘΟΥΝ ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΣΙΓΟΥΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ "ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ" ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ!! ΘΥΜΑΜΑΙ ΟΤΙ ΜΕ ΣΥΝΕΛΛΑΒΑΝ ΜΟΥ ΠΗΡΑΝ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ, ΜΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΥΟ ΠΑΛΑΜΕΣ ΜΑΥΡΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΛΑΝΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΔΕΝ ΜΟΥ ΕΔΙΝΑΝ ΛΙΓΟ ΣΑΠΟΥΝΙ ΝΑ ΞΕΠΛΥΘΩ... ΠΗΓΑ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΜΕ ΜΑΥΡΑ ΧΕΡΙΑ... ΑΝ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΞΕΦΤΥΛΑΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ, ΤΟΤΕ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ;; ΜΗΠΩΣ ΕΙΣΑΙ ΚΙ ΕΣΥ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΠΑΤΣΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ;

Ανώνυμος είπε...

προς 5,36 και 10.40

mipws fovaste oligon ,,?

den pisteuete sta matia kai aftia sas

oti ma8ites exoun ti dinatotita na

ekfrasoun graptw logo !

ti perimenete ?

kai san de ftanei mono auto

prosaptete

kai to ypokinoumeno ..!

ypokinoumeno einai to mialo sas kai

an dextoume oti exei epikratisi kai

i es8itiki sas tote nai einai

ypokinoumenoi alla apo esas pragma

pou den isxiei ,,

to an kapoios sta 17 tou gia kapoio

logo den asxolite me ta gramata

pote DEN itan TOYVLO !!

TOPO STA NIATA RE E e e

poy ti topo

pou den exei mini xloro

klari

einai kai auto ameliteo ?

ti enas ti tris ti tesseris

kalo kalokairi0:)

Ανώνυμος είπε...

Επειδή ο κόσμος πιά δεν ενδιαφέρεται, και ουσιαστικά νέα δεν υπάρχουν, το Πρέζα δημοσιεύει ένα γράμμα της δασκάλας του Γρηγορόπουλου, και τώρα ένα άλλο γράμμα, των συμμαθητών του, σε μιά βαρετή πλέον προσπάθεια να κρατήσει την υπόθεση στην επικαιρότητα.

vlaxopodas είπε...

10:15 πμ ετσι ακριβως!!!

Γαία είπε...

Ο μικρότερος αδερφός μου είναι 17 ετών. Έχει πολιτική άποψη την οποία υποστηρίζει με ισχυρά επιχειρήματα και συχνά με "κολλάει στον τοίχο". Δεν θα ξεχάσω ΠΟΤΕ τον Αλέξανδρο, που θα μπορούσε να ήταν ΑΔΕΡΦΟΣ μου... ΕΙΝΑΙ ΑΔΕΡΦΟΣ μου και σήμερα θα ήταν και αυτός 17 χρονών. Ο θάνατός του μέχρι και σήμερα με ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΖΕΙ. Αγαπώ πολύ όλους τους νέους ανθρώπους και συχνά διαφωνώ μαζί τους... ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑΚΑ, ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥΣ ΑΝΗΚΕΙ! ΘΑ το κάνουν ό,τι γουστάρουν... (ας μην εθελοτυφλούμε)

Ανώνυμος είπε...

Κανείς δεν θα ξεχάσει τη δολοφονία του Αλεξανδρου, είτε παίζει στην επικαιρότητα (αλήθεια έχει αξία κάτι τέτοιο;) είτε όχι .

Ανώνυμος είπε...

Απλα ειναι μια ειδηση που πουλαει στους απανταχου βλαμμενους οι οποιοι πανε να το ξεχασουν και ειναι και πολλοι και ετσι κρατιεται στην επικαιροτητα.

Ανώνυμος είπε...

Ayta einai ta epixeirhmata toy aderfoy soy? Oti einai aderfos mas o alexis gia ayto 8a my3oklacoyme krokodeilia dakrya kai 8a ta spasoyme ola? Mprabo, se kollaei ston toixo, se phre xampari oti den soy kobei.

Ανώνυμος είπε...

5:36 άσε τις βλακείες επειδή 16 είμαι τα ξέρω τα παιδιά σου λέω μπορούν να γράψουν ακόμα πιο αναλυτικά κείμενα και στην τελική μπορώ και εγώ επειδή εσύ γεννήθηκες τούβλο δεν σημαίνει πως πρέπει να γίνω και εγώ

Ανώνυμος είπε...

μπραβο μεγαλε 16ρη. Επειδη εγω ειμαι 20 χρονακια μεγαλυτερος και ευτυχως εχω φυγει απο το σταδιο της απερισκεψιας, σου λεω οτι κανανε απλα την καλυτερη διαφημιση στο κειμενο που συνεταξε η Σχολη Μωραιτη για το νεο ετος. Απλα να σκεφτεσαι λιγο παλικαρακι.