Σειρά λαθών (είχαν μάλιστα επισημανθεί από την «Κ» σε σχετικό δημοσίευμα) οδήγησε, ένα μήνα μετά, στη ματαίωση του πρώτου διεθνούς ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την προμήθεια καρδιολογικού υλικού από τα νοσοκομεία. Η ακύρωση της προκήρυξης για 36.000 stents και 24.000 μπαλονάκια, προϋπολογισμού 69. 000.000 ευρώ, συνιστά ένα βήμα πίσω στην προσπάθεια εξυγίανσης του συστήματος προμηθειών. Ακόμη και αν γίνει επαναπροκήρυξη, όπως ανακοίνωσε η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ), θα απαιτηθεί χρόνος, με αποτέλεσμα την παράταση της αβεβαιότητας και τη σύγχυση ως προς τους κανόνες του παιχνιδιού, που έτσι κι αλλιώς δεν είναι σαφείς.
Η προχειρότητα κατάρτισης του πρώτου διαγωνισμού για τον οποίο είχε υπάρξει τόση προβολή (λάθος επεμβατικά κέντρα, προϋπολογισμοί, προδιαγραφές) δημιουργεί επιφυλάξεις εάν η εννεαμελής επιτροπή προμηθειών με τη συγκεκριμένη σύνθεση μπορεί να διαχειριστεί όλους τους διαγωνισμούς του υπουργείου Υγείας. «Η ΕΠΥ θα μπορούσε να παίξει ρόλο εάν ήξερε το αντικείμενό της, όπως συμβαίνει με τις αντίστοιχες επιτροπές στη Βρετανία και τη Γαλλία», δήλωσε χαρακτηριστικά στην «Κ» έμπειρος βιοϊατρικός μηχανικός. «Δεν μπορεί π.χ. όλα τα νοσοκομεία να πάρουν τους ίδιους καρδιογράφους, αυτό εξαρτάται από την εξειδίκευση κάθε μονάδας. Μπορούν όμως να γίνονται μαζικές προμήθειες υλικών που είναι κοινά για όλους».
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Σταύρος Κουτσιουμπέλης τονίζει ότι η θεσμοθέτηση της ΕΠΥ, πριν από τρία χρόνια, έκανε στην πράξη αδύνατους τους διαγωνισμούς στα νοσοκομεία. «Επρεπε ακόμη και για το ψωμί των ασθενών στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου να δοθεί άδεια από την επιτροπή. Στην πράξη όμως η ΕΠΥ δεν μπορούσε να λειτουργήσει. Είχαν συσσωρευτεί όλα τα αιτήματα των νοσοκομείων για προμήθειες, οι οποίες τελικά (επειδή τα νοσοκομεία επικαλούνται το επείγον) γίνονταν εξωσυμβασιακά, συνεχίζοντας με τις παλιές τιμές και με απευθείας αναθέσεις. Η πολιτική κάθε προμήθεια να εγκρίνεται από την ΕΠΥ συνιστά γραφειοκρατία και ουσιαστικά διαιωνίζει την κατάσταση, με αποτέλεσμα να έχουν ξεφύγει οι τιμές και πάρα πολλοί διαγωνισμοί να είναι ουσιαστικά παράνομοι. Χρειάστηκε νομοθετική ρύθμιση για να νομιμοποιηθούν όλες οι παράνομες προμήθειες. Πρέπει να ξεκινήσει μια διαδικασία διαγωνισμών για όλα τα είδη με βάση τις τιμές που ισχύουν στην Ευρώπη».
Αυτή τη στιγμή, μετά τη συμφωνία ρύθμισης των χρεών, δεν υπάρχουν τόσο μεγάλες ελλείψεις στα νοσοκομεία, αν και ορισμένοι προμηθευτές συνεχίζουν το εμπάργκο. Στο Νοσοκομείο Μεταξά του Πειραιά, π.χ., εταιρεία αρνείται να δώσει γάζες και βαμβάκι παρότι ενταλματοποιούνται οι οφειλές και σταδιακά αποπληρώνονται τα παλαιά χρέη. Επειδή καθυστερούν οι διαγωνισμοί, νοσοκομεία προχωρούν σε «διαπραγμάτευση» με κλειστές προσφορές, μια διαδικασία που δεν είναι απολύτως νόμιμη, διότι επιτρέπεται μόνο σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και όχι επειδή καθυστερούν οι διαγωνισμοί. Επίσης προχωρούν διαγωνισμοί που είχαν ξεκινήσει παλαιότερα με προδιαγραφές υλικών προηγουμένων ετών, οι οποίες δεν έχουν αναθεωρηθεί, και προκηρύσσονται νέοι, βάσει του ενιαίου προγράμματος προμηθειών.
«Κατά τη γνώμη μου, για να εξορθολογιστεί το σύστημα προμηθειών, χρειάζεται να ξεκινήσουμε από μηδενική βάση», δήλωσε στην «Κ» η διοικητής της Β΄ ΥΠΕ (Υγειονομική Περιφέρεια) Πειραιά, Δυτικής Αττικής και Αιγαίου, Χριστίνα Παπανικολάου. «Κάθε διευθυντής κλινικής ή τμήματος με υπευθυνότητα θα πρέπει να κάνει τον προϋπολογισμό του για τις προμήθειες υλικού που χρειάζεται, βάσει πρωτοκόλλων και με τη σύμφωνη γνώμη επιστημονικών επιτροπών. Για παράδειγμα, θεωρώ απαράδεκτο να περιλαμβάνονται στο ενιαίο πρόγραμμα προμηθειών τεράστια ποσά για την προμήθεια αιμοστατικών και αντισυμφητικών, για τα οποία δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση ότι έχουν κάποια σημαντική χρησιμότητα στη χειρουργική. Επίσης, είναι ανάγκη να καθοριστεί ο ρόλος κάθε νοσοκομείου και κλινικής. Δεν μπορεί, π.χ., ένας χειρουργός σε ένα νοσοκομείο-Κέντρο Υγείας να θέλει να κάνει λαπαροσκοπικές επεμβάσεις και να παραγγέλνει set λαπαροσκοπικής».
Της Γαληνης Φουρα
ΠΡΕΖΑ TV
11-7-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου