Κυριακή, Ιουλίου 11, 2010

ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

Τις διαδικασίες για την πλήρη αλλαγή του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων βάζει μπροστά η κυβέρνηση, μετά τις ανατροπές σε ασφαλιστικό και εργασιακό, με στόχο ο νέος υπολογισμός αμοιβών στο Δημόσιο να εφαρμοστεί στις αρχές του νέου χρόνου. Στο μνημόνιο με το ΔΝΤ και την Ε.Ε. προβλέπεται ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2011 πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η πρόβλεψη που αναφέρει ότι «η κυβέρνηση θα θεσπίσει νομοθεσία/διάταγμα, με το οποίο θα καθιερώνεται ένα απλοποιημένο σύστημα αμοιβών (που θα περιλαμβάνει το βασικό μισθό και τα επιδόματα) και θα ισχύει για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, εξασφαλίζοντας ότι η αμοιβή αντανακλά την παραγωγικότητα και τα καθήκοντα: αυτή η μεταρρύθμιση πρέπει να είναι μέρος μιας συνολικής αναμόρφωσης της διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων του δημόσιου τομέα», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Οι διεργασίες λοιπόν πρόκειται να ξεκινήσουν τις επόμενες μέρες με τη συγκρότηση επιτροπής η οποία θα επεξεργαστεί το νέο μισθολόγιο με βάση τις κατευθύνσεις που έχουν ήδη συζητηθεί ανάμεσα στην τρόικα και την ελληνική κυβέρνηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον βασικό λόγο στη σύνταξη του νέου μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων παράλληλα με το υπουργείο Εσωτερικών, θα έχει το υπουργείο Οικονομικών.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να απλοποιηθεί το σύστημα μισθοδοσίας και να δοθεί τέλος στην πανσπερμία επιδομάτων. «Η λογική είναι η ορθολογικότερη κατανομή του ποσού που διατίθεται, ώστε να μην επωφελούνται κάποιοι και άλλοι να αδικούνται», τονίζει στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών. Σ' αυτό εκτιμάται ότι θα συμβάλει σημαντικά η απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων που στόχος είναι να ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες, αλλά κυρίως η Ενιαία Αρχή Πληρωμών με την οποία θα υπάρχει κεντρική διαχείριση των δαπανών και των πάσης φύσεως αμοιβών που καταβάλλονται στο Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ και τους ΟΤΑ.
Ηδη πάντως έχουν αρχίσει να κατατίθενται προτάσεις για το πώς πρέπει να είναι το νέο μισθολόγιο. Το ΙΟΒΕ στην πρόσφατη έκθεσή του για την ελληνική οικονομία προτείνει: «Οσον αφορά το νέο μισθολόγιο της δημόσιας διοίκησης, πρέπει να εισάγει γενναίες ανατροπές, όπως η πλήρης κατάργηση των επιδομάτων (εκτός του οικογενειακού) και η πρόσληψη και ένταξη των υπαλλήλων σε συγκεκριμμένους ενιαίους κλάδους και όχι στους φορείς. Σε αυτή τη βάση ο κάθε κλάδος πρέπει να έχει αποκλειστικό μισθολόγιο στο οποίο τα προσόντα, η προϋπηρεσία, ο βαθμός ευθύνης και η αποδοτικότητα θα αποτυπώνονται στις βασικές τακτικές αποδοχές».
Ο συνεργάτης του ΙΟΒΕ, αναπληρωτής καθηγητής Δημόσιας Οικονομικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Ν. Καραβίτης, αναλύοντας την πρόταση, σημειώνει ότι «οι προσλήψεις πρέπει να γίνονται κατά κλάδο: ιατρονοσηλευτικό, δικαστικό, δημοσιονομικό, διοικητικό, τεχνολογικό, τεχνικό κ.λπ. Ο κάθε υπάλληλος προσλαμβάνεται στον κλάδο κι όχι σε φορέα ή υπηρεσία. Σε κάθε κλάδο θα υπάρχει μισθολόγιο στο οποίο θα ενσωματώνονται οι αποδοχές για τη θέση ευθύνης και για τα τυπικά προσόντα (σπουδές, γλώσσες κ.λπ.)».

Το μνημόνιο με το ΔΝΤ και την Ε.Ε. προβλέπει σύνδεση της αμοιβής με την παραγωγικότητα. Ομως ο υπολογισμός της παραγωγικότητας στο Δημόσιο και ειδικά στους διοικητικούς κλάδους είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση και θα αποτελέσει έναν από τους μεγάλους γρίφους για την επιτροπή που θα συγκροτηθεί.
«Στο πλαίσιο του νέου προϋπολογισμού θα τίθενται μετρήσιμοι στόχοι ανά υπηρεσία. Οταν οι στόχοι πιάνονται, τότε οι υπάλληλοι θα δικαιούνται επίδομα παραγωγικότητας. Οταν δεν πιάνονται δεν μπορούν να το παίρνουν», τονίζει κυβερνητικός παράγοντας που έχει ασχοληθεί με το θέμα.
Η επεξεργασία θα διαρκέσει ώς το τέλος του χρόνου και η επιτροπή σε συνεργασία με την ΑΔΕΔΥ, όπως τονίζει στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μέχρι τότε θα έχει καταλήξει στις προτάσεις της, οι οποίες στη συνέχεια θα τεθούν σε διάλογο για να θεσμοθετηθεί το νέο μισθολόγιο ώς το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2011.

ΠΡΕΖΑ TV
11-7-2010

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Καιρός ήταν να συνδεθεί η έννοια της παραγωγικότητας, γενικά, με τον δημόσιο τομέα.
Βέβαια τηρώ στάση ιχθύος καθώς δεν αμφισβητώ ανοιχτά τις προθέσεις της κυβέρνησης.