Ρολά κινδυνεύουν να κατεβάσουν οκτώ από τα δώδεκα φιλανθρωπικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης αφήνοντας στο δρόμο πάνω από 1.000 παιδιά με πολλαπλές αναπηρίες.
Μετά το ψαλίδι, κατά 10% έως και 40%, στα φετινά κρατικά κονδύλια, τα ιδρύματα δέχθηκαν και νέο πλήγμα: Το υπουργείο Υγείας δεν έχει στείλει ακόμα το ποσό της επιχορήγησης για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο, επειδή ξαφνικά θυμήθηκε ότι δεν έχουν την απαιτούμενη πιστοποίηση!
Η καθυστέρηση των κονδυλίων έχει ήδη ως αποτέλεσμα τα ιδρύματα να υπολειτουργούν, το προσωπικό να μένει απλήρωτο ή να φεύγουν οι υπάλληλοι σε άδεια απλήρωτοι. Το χειρότερο όμως είναι ότι συνολικά 1.090 παιδιά κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο ή να επιστρέψουν στα σπίτια τους, καθώς δεν θα υπάρχει προσωπικό για να τα φροντίσει. Το ενδεχόμενο αυτό φαντάζει εφιαλτικό για τους ιθύνοντες και τους εκπαιδευτές των ιδρυμάτων, που υποστηρίζουν ότι έχουν δώσει μεγάλο αγώνα από τη δεκαετία του 1970, ώστε τα παιδιά με αναπηρίες να βγουν επιτέλους από τα σπίτια τους και να φιλοξενηθούν σε ειδικούς χώρους.
Το θέμα έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από τα ιδρύματα και τους γονείς των παιδιών, ενώ ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης έθεσε επιτακτικά το ζήτημα στον υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη στην προχθεσινή τους συνάντησή στην Αθήνα. Ο κ. Παμπούκης δεσμεύτηκε ότι θα λυθεί το πρόβλημα, ωστόσο δεν το προσδιόρισε χρονικά.
Σύμφωνα με την αντινομάρχη Πρόνοιας της νομαρχίας Θεσσαλονίκης Έφη Βασιλειάδου, συνολικά το ποσό της κρατικής επιχορήγησης για τα δώδεκα ιδρύματα είναι 4,5 εκατ. ευρώ. Μόνον τρία ιδρύματα έχουν πάρει μέχρι στιγμής τα χρήματα του Ιουνίου και του Ιουλίου: ο Σύλλογος Γονέων και Φίλων Αυτιστικών Παιδιών “Ελπίδα”, η Εταιρεία Σπαστικών Βορείου Ελλάδος και ο Σύλλογος Γονέων και Φίλων Αυτιστικών Ατόμων “Η Αχτίδα”.
Η κ. Βασιλειάδου καταγγέλλει την ηγεσία του υπουργείου λέγοντας ότι είναι απαράδεκτο να εξαιρούνται κάποια ιδρύματα, η λειτουργία των οποίων βρίσκεται πλέον σε άμεσο κίνδυνο. “Όμως είναι ακόμα πιο απαράδεκτο το γεγονός ότι ως Πρόνοια στείλαμε τους φακέλους των ιδρυμάτων για την πιστοποίησή τους στο υπουργείο από το 2006 και μέχρι σήμερα την έδωσαν μόνο σε τρία από τα δώδεκα”. Η ίδια εξήγησε ακόμα ότι τα φιλανθρωπικά αυτά ιδρύματα επιβιώνουν χάρη σε αυτή την επιχορήγηση, δεδομένου ότι οι χορηγίες και οι δωρεές λόγω κρίσης κόπηκαν… μαχαίρι. Το θέμα τέθηκε από την αντινομάρχη και στην τελευταία συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου, όπου το σώμα συμφώνησε ομόφωνα ότι το υπουργείο πρέπει να καταβάλει τις πληρωμές των δύο μηνών, έστω και αν η πιστοποίηση, που εκδίδεται βάσει του νόμου 2446/20-10-98, δοθεί με καθυστέρηση.
Η μη καταβολή της επιχορήγησης στα οκτώ ιδρύματα έγινε αντιληπτή στη διοίκηση της Πρόνοιας, όταν της επιστράφηκαν τα εντελλόμενα από το υπουργείο. Όταν οι υπάλληλοι ζήτησαν διευκρινίσεις, το υπουργείο απάντησε ότι τα χρήματα δεν μπορούν να δοθούν επειδή δεν υπάρχει πιστοποίηση, διαδικασία που έπρεπε να έχει γίνει από το 1998.
Απογοητευμένη δηλώνει η Ελένη Μιαούλη, πρόεδρος του Κέντρου Ειδικής Αγωγής Θεσσαλονίκης, που φιλοξενεί 80 παιδιά. “Αυτή τη στιγμή λόγω της καθυστέρησης έχουμε σοβαρά προβλήματα με το προσωπικό, που μένει ή φεύγει σε άδεια απλήρωτο. Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα. Ένα κράτος πρόνοιας έπρεπε να δείχνει σεβασμό πρωτίστως σε αυτά τα παιδιά, που φιλοξενούνται σε ιδρύματα, για τα οποία δώσαμε αγώνα να ανοίξουν προς όφελος των παιδιών”. Η ίδια ανέφερε ότι το συγκεκριμένο κέντρο λειτουργεί από το 1982, είναι γνωστό για τη δράση του και τη δουλειά του και μπορεί να πάρει άμεσα την πιστοποίηση. “Η επιχορήγηση είναι απαραίτητη για τη λειτουργία μας. Διαφορετικά κινδυνεύουμε να κατεβάσουμε ρολά”, υπογράμμισε η πρόεδρος και πρόσθεσε ότι βρέθηκε στη δυσάρεστη θέση να μην μπορεί να δώσει ούτε 100 ευρώ στο προσωπικό που φεύγει με άδεια για το καλοκαίρι.
Τα ιδρύματα. Τα φιλανθρωπικά ιδρύματα που δεν πληρώθηκαν για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο είναι: το Σωματείο Αποκατάστασης και Ειδικής Αγωγής ΑΜΕΑ “Ο Σωτήρας” (150 παιδιά), το Ορφανοτροφείο “Μέλισσα” (30 παιδιά), το Άσυλο του Παιδιού (συνολικά με τα σχολεία 600 παιδιά), το Κέντρο Ειδικής Αγωγής (80 παιδιά), το ίδρυμα παίδων “Η Ελπίς” (40 - 50 παιδιά), η “Μέριμνα Παιδιού” (50 παιδιά), η Αγροτική Παιδική Φωλιά (60 παιδιά) και η Σχολή Τυφλών “Ο Ήλιος” (70 άτομα).
Της Φανής Σοβιτσλή
ΠΡΕΖΑ TV
16-7-2010
1 σχόλιο:
ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ.
ΧΑΡΗΤΕ ΤΟΥΣ!
http://www.espressonews.gr/default.asp?pid=79&catID=1&artID=1227194
Απολαύστε, την Τζάκρη…..
ΕΛΛΑΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟΝ ΣΟΥ…….
Δημοσίευση σχολίου