Τρίτη, Ιουλίου 20, 2010

ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Κορυφώνονται αυτή την εβδομάδα οι κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών που αντιδρούν στο υπό ψήφιση σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας για την «αναβάθμιση του ΕΣΥ», το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων και αλλαγή στο εφημεριακό σύστημα των γιατρών.
Ηδη από χθες πολλά νοσοκομεία της χώρας λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, λόγω της πενθήμερης απεργίας που έχει κηρύξει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ). Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας κ. Δ. Βαρνάβας, μιλώντας στην «Κ», έκανε την εκτίμηση ότι στα νοσοκομεία της περιφέρειας η συμμετοχή στην απεργία άγγιξε ακόμα και το 70%.
Στην Αττική ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΟΕΝΓΕ οι γιατροί των νοσοκομείων Κρατικό Νίκαιας, «Αττικόν», «Ερυθρός Σταυρός» και «Αγία Ολγα». Η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς έχει διαφοροποιήσει τη στάση της σε σχέση με την ΟΕΝΓΕ, καθώς αποφάσισε 24ωρη απεργία για αύριο, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αθηνών και Πειραιώς έχουν καλέσει τα μέλη τους σε απεργία αύριο. Πανιατρικό συλλαλητήριο πραγματοποιείται αύριο στις 11 π.μ. έξω από τη Βουλή.

Οι γιατροί ζητούν την άμεση απόσυρση του σχεδίου νόμου αντιδρώντας σε δύο βασικά σημεία: την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων την οποία και χαρακτηρίζουν «απόπειρα ιδιωτικοποίησης της νοσοκομειακής περίθαλψης» και την αλλαγή του εφημεριακού συστήματος. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, κάθε γιατρός θα λαμβάνει μηνιαία αποζημίωση για συγκεκριμένο αριθμό εφημεριών και σε περίπτωση που χρειαστεί να κάνει επιπλέον εφημερίες, αυτές θα αποζημιώνονται από τα έσοδα της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η μηνιαία αποζημίωση αφορά σε αριθμό εφημεριών που αντιστοιχεί στο 90% των αναγκών των νοσοκομείων, εκτίμηση που αμφισβητείται έντονα από τους γιατρούς. Οπως χαρακτηριστικά είπε στην «Κ» ο νευροχειρουργός μέλος του Δ.Σ. της ΕΙΝΑΠ κ. Πάνος Παπανικολάου, στο Χειρουργικό και το Αναισθησιολογικό τμήμα και στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Κρατικού Νικαίας οι προβλεπόμενες με βάση την αποζημίωση εφημερίες φτάνουν να καλύψουν μόνο το 50% των αναγκών, ενώ σοβαρά προβλήματα θα υπάρξουν σε μικρά νοσοκομεία της επαρχίας λόγω των ελλείψεων γιατρών. Σύμφωνα με τους γιατρούς, το νέο σύστημα θα «επιδεινώσει δραματικά το πρόβλημα των απλήρωτων εφημεριών». Μάλιστα προτίθενται να μην πραγματοποιούν τις επιπλέον από τις προβλεπόμενες εφημερίες εάν δεν δεσμευθούν οι διοικήσεις ότι έχουν κονδύλια για να τους αποζημιώσουν. Εν τω μεταξύ, την υποχρέωση υποβολής «πόθεν έσχες» στους διευθυντές και τους συντονιστές διευθυντές γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων προβλέπει τροπολογία επί του σχεδίου νόμου για την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που κατέθεσε η υπουργός Υγείας κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Η ΟΕΝΓΕ έχει επανειλημμένως ζητήσει τη θεσμοθέτηση του «πόθεν έσχες» για όλους τους γιατρούς αλλά και άλλους υπαλλήλους που κατέχουν θέσεις ευθύνης στο σύστημα. Στο ίδιο πλαίσιο, στο νοσοκομείο «Αττικόν» ήταν σε εξέλιξη το τελευταίο δεκαήμερο συλλογή υπογραφών σε έγγραφο με το οποίο οι γιατροί θέτουν στη διάθεση των ελεγκτικών αρχών τις τραπεζικές τους καταθέσεις.

Της Πεννυς Mπουλουτζα

ΠΡΕΖΑ TV
20-7-2010

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

που ειναι αυτο το φρουτο που εχουμε για πρωθυπουργο, ο jeffrey mineiko-chad να διαβασει παλι με δυσκολια καμμια προεκτυπωμενη δηλωση.