Ασφυκτικές πιέσεις για διαρθρωτικές αλλαγές, για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και για τον περιορισμό των δαπανών των ΔΕΚΟ ακόμη και με απολύσεις άσκησαν χθες τα στελέχη της τρόικας (ΕΕ- ΕΚΤ- ΔΝΤ) σε βασικούς υπουργούς της κυβέρνησης με τους οποίους είχαν αλλεπάλληλες συναντήσεις. Στο υπουργείο Οικονομικών επί της οδού Νίκης συνομίλησαν διαδοχικά με τον υπουργό Υποδομών κ. Δ. Ρέππα, την υπουργό Υγείας κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και την υπουργό Οικονομίας κυρία Λούκα Κατσέλη . Και στις τρεις συναντήσεις παρών ήταν ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου . Νωρίτερα, στελέχη της τρόικας επισκέφθηκαν το υπουργείο Εσωτερικών όπου και συναντήθηκαν με τον αρμόδιο υπουργό κ. Ι. Ραγκούση, καθώς και το «Πεντάγωνο» όπου έγιναν δεκτοί από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας κ. Ευ. Βενιζέλο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο η τρόικα θα επισκεφθεί για τρίτη φορά τα κεντρικά γραφεία του ΟΣΕ και θα ζητήσει για άλλη μία φορά απολύσεις αντί για μετατάξεις υπαλλήλων. Μένει να φανεί ποια θα είναι η απάντηση από την ελληνική πλευρά. Χθες, στη συνάντησή τους με τον κ. Ρέππα τα στελέχη των τριών αντιπροσωπειών ζήτησαν μετ΄ επιτάσεως δραστικές περικοπές δαπανών, εκτός από τον ΟΣΕ και στις αστικές συγκοινωνίες.
Για το ζήτημα των κλειστών επαγγελμάτων το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει νόμο-πλαίσιο που θα περιλαμβάνει τις βασικές αρχές και διαδικασίες για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και θα λειτουργήσει ως «μπούσουλας» για τα συναρμόδια υπουργεία. Η τρόικα ζητεί να ανοίξουν άμεσα τα επαγγέλματα του δικηγόρου, του συμβολαιογράφου, του μηχανικού και του λογιστή εντός του έτους.
Στο υπουργείο Εσωτερικών, η τρόικα άναψε «πράσινο φως» για τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση και στο κράτος, ζήτησε ωστόσο περαιτέρω «συμμάζεμα» των οικονομικών των δήμων και κυρίως των δανειακών τους υποχρεώσεων για τις οποίες εγγυάται το Δημόσιο. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η «μαύρη τρύπα» ύψους 1,7 δισ. ευρώ από δάνεια στα ταμεία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ). Φαίνεται, ωστόσο, ότι οι ελεγκτές δέχθηκαν τελικώς το επιχείρημα της ελληνικής πλευράς να μην υπολογίζονται τα χρέη των δήμων επί του τακτικού προϋπολογισμού αλλά επί του συνολικού χρέους της χώρας. Με αυτόν τον τρόπο υπολογισμού (εφαρμόζεται πανευρωπαϊκά), τα χρέη των ΟΤΑ στην Ελλάδα βρίσκονται κάτω από τον μέσο όρο των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο κ. Ραγκούσης δήλωσε ότι οι θεσμικές αλλαγές «ξεκίνησαν πριν και πάνε πολύ πέρα από το μνημόνιο και εγγυώνται ότι η έξοδος της ελληνικής οικονομίας από τη δημοσιονομική κρίση θα είναι μόνιμη και όχι προσωρινή».
Κατά συνάντησή τους με τον κ. Βενιζέλο στο υπουργείο Αμυνας ζήτησαν την πιστή εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας για τις αποδοχές των εργαζομένων στον δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά και οικονομικές προβλέψεις για τις πληρωμές και τις παραλαβές εξοπλιστικών προγραμμάτων για τα επόμενα χρόνια. Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι η συνάντηση έγινε « σε φιλικό κλίμα, με δημιουργικό πνεύμα και πλήρη κατανόηση του ιδιαίτερου θεσμικού ρόλου του υπουργείου Εθνικής Αμυνας ».
Αύριο το απόγευμα οι αντιπροσωπείες των ελεγκτών θα συναντήσουν στο υπουργείο Οικονομικών, παρουσία του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, τον υπουργό Εργασίας κ. Α. Λοβέρδο και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλο. Στη σύσκεψη με τον υπουργό Εργασίας θα συζητηθεί και το επίμαχο ζήτημα των επικουρικών ταμείων. Οπως είναι γνωστό, τα συγκεκριμένα Ταμεία αντιμετωπίζουν μεγάλο οικονομικό πρόβλημα και η «γραμμή» της τρόικας πριν ακόμη από την ψήφιση του νομοσχεδίου είναι να αποδεσμευτούν από την εγγύηση του Δημοσίου και να πορευτούν αποκλειστικά με τις ίδιες οικονομικές τους δυνατότητες. Για την απεικόνιση της οικονομικής κατάστασης των Ταμείων έχει προβλεφθεί στον νέο ασφαλιστικό νόμο η άμεση διενέργεια αναλογιστικών μελετών, μέτρο στο οποίο η τρόικα δίδει ιδιαίτερη σημασία. Πάντως χθες ο κ. Λοβέρδος δήλωσε ότι οι επικουρικές συντάξεις είναι διασφαλισμένες.
ΠΡΕΖΑ TV
29-7-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου