«Η ΛΑΡΚΟ είναι υπεύθυνη σε πολύ μεγάλο βαθμό για τη ρύπανση του νερού της Μεσσαπίας με εξασθενές χρώμιο και άλλα βαρέα μέταλλα. Ολα αυτά τα χρόνια λειτουργούσε ως κράτος εν κράτει, με τρόπο μη σύννομο, αγνοώντας ανθρώπους και περιβάλλον. Επέδειξε τη χειρότερη περιβαλλοντική συμπεριφορά που θα μπορούσε και θα κληθεί να λογοδοτήσει γι' αυτό» δηλώνει στην «Κ.Ε.» η ειδική γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μαργαρίτα Καραβασίλη.
Είναι η πρώτη φορά που εκπρόσωπος κρατικού φορέα εγκαλεί ανοιχτά και ονοματίζει τον βασικό ρυπαίνοντα της Μεσσαπίας. «Μερίδιο ευθύνης στη ρύπανση των υδάτων έχουν οπωσδήποτε και τα διάσπαρτα στο δάσος τοξικά βιομηχανικά απόβλητα. Από το 2008 και μετά φαίνεται πως διακινήθηκαν παράνομα από τα Οινόφυτα μεγάλες ποσότητες τοξικών, που ρίχτηκαν λαθραία στη Μεσσαπία» διευκρινίζει η Μ. Καραβασίλη.
Το παζλ της ρύπανσης συμπληρώνεται, σύμφωνα με την ίδια, από φυσικά αίτια, δηλαδή τα πετρώματα και τη μορφολογία του εδάφους, αλλά και από την ανεξέλεγκτη απόρριψη εργοστασιακών αποβλήτων στους δύο ποταμούς της περιοχής.
Τον Απρίλιο του 2010 κλιμάκια των επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ και γεωεπιστημόνων του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) επισκέφθηκαν την περιοχή Μεσσαπίας και πήραν έξι δείγματα από απορρίμματα εξόρυξης που βρίσκονται μέσα σε λατομεία της ΛΑΡΚΟ, δύο δείγματα από διάσπαρτους σωρούς βιομηχανικών αποβλήτων και δύο δείγματα νερού.
Στα επτά από τα οκτώ δείγματα ανιχνεύθηκαν τιμές βαρέων μετάλλων οι οποίες υπερβαίνουν τα θεσμοθετημένα όρια για τα επικίνδυνα αλλά και για τα μη επικίνδυνα απόβλητα βάσει της απόφασης 2003/33/ΕΚ που καθορίζει τα κριτήρια αποδοχής των αποβλήτων στους χώρους υγειονομικής ταφής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας του ΙΓΜΕ, που συντάχθηκε μόλις τον Ιούνιο:
* Πάρθηκαν πέντε δείγματα από λατομεία της περιοχής Βρυσάκια (Ισιωμα) και του Αγ. Ιερεμία.
Στο πρώτο δείγμα ανιχνεύθηκε αρσενικό, χρώμιο και νικέλιο σε τιμές που υπερέβαιναν κατά πολύ τα θεσμοθετημένα όρια για τα επικίνδυνα απόβλητα.
Αναλυτικά καταγράφηκαν τιμές αρσενικού 32,40 mg/kg με όριο επικινδυνότητας τα 25 mg/kg, χρωμίου 277,85 mg/kg με όριο τα 70, νικελίου 1.109 mg/kg με όριο τα 40! Οι τιμές για το σελήνιο ήταν 3,93 mg/kg με όριο για τα μη επικίνδυνα απόβλητα τα 0,5 mg/kg.
Σε δύο ακόμη δείγματα ανιχνεύθηκε νικέλιο 14,24 mg/kg και 32,89 mg/kg, τιμές που υπερβαίνουν τις αντίστοιχες παραμετρικές για τα μη επικίνδυνα απόβλητα (10 mg/kg).
Σε τέταρτο δείγμα καταγράφονται τιμές χρωμίου 14,73 mg/kg με όριο μη επικίνδυνων αποβλήτων τα 10 mg/kg και νικέλιο 83,45 mg/kg τιμή που υπερβαίνει κατά πολύ και το θεσμοθετημένο όριο των 40 mg/kg της ευρωπαϊκής οδηγίας για τα επικίνδυνα απόβλητα.
Στο πέμπτο δείγμα τα βαρέα μέταλλα ήταν εντός ορίων.
* Ελήφθη ένα δείγμα από σωρούς μεταλλευτικών απορριμμάτων εντός του ορυχείου, στη θέση Κοτρώνι. Το χρώμιο, το νικέλιο, το σελήνιο και το αρσενικό εμφανίζονται σε τιμές εκτός παραμετρικών τιμών επικινδυνότητας. Δηλαδή χρώμιο 1.143,80 mg/kg (όριο τα 70), νικέλιο 677,44 mg/kg (με όριο 40), σελήνιο 32,40 mg/kg (με όριο 7) και αρσενικό 29,45 mg/kg (όριο 25).
* Για τα δύο δείγματα που προέρχονται από ανεξέλεγκτους σωρούς επεξεργασμένων αποβλήτων αλουμίνας διαπιστώθηκε ότι οι συγκεντρώσεις σεληνίου υπερβαίνουν οριακά τις θεσμοθετημένες παραμετρικές τιμές για μη επικίνδυνα απόβλητα (0,64 και 0,74 με όριο τα 0,5).
* Τα δείγματα νερού ελήφθησαν από πηγή στη θέση Αγ. Ιερεμίας καθώς και από λιμνάζον επιφανειακό νερό μεταλλείου στην περιοχή Βρυσάκια.
Το νερό του μεταλλείου παρουσίασε αυξημένη περιεκτικότητα σε νικέλιο (350 μg/l με ανώτερη αποδεκτή τιμή 20 μg/l), μαγγάνιο (225 μg/l με αποδεκτή τιμή 50 μg/l) και θειικά (295 με αποδεκτή τιμή τα 250 μg/l), ενώ το νερό της πηγής πληροί τις απαιτήσεις της οδηγίας 98/93/ΕΚ περί ποιότητας νερού ανθρώπινης κατανάλωσης.
Οι επιστήμονες του ΙΓΜΕ τονίζουν ότι πρέπει να γίνει πιο συστηματική έρευνα με περισσότερα δείγματα κατανεμημένα σε όλη την περιοχή, προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.
Το ρεπορτάζ της «Κ.Ε.» με τίτλο «Στην Εύβοια κρύβεται ένα τοξικό μυστικό», που προκάλεσε την παρέμβαση του εισαγγελέα της Χαλκίδας, αναδείκνυε τον τρόπο με τον οποίο ρυπαίνεται ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής. Η ΛΑΡΚΟ, η οποία φράζει παράνομα με εκατομμύρια τόνους αδρανών υλικών τα υδατορέματα, δημιουργεί «λίμνες» μέσα στα λατομεία της.
«Στα λιμνάζοντα νερά ανοιχτών ορυχείων, όπως της ΛΑΡΚΟ, δημιουργείται το φαινόμενο της όξινης απορροής» εξηγούσε ο Αθ. Παντελόγλου, βιοχημικός μηχανικός και μέλος του ΙΤΑΠ, ινστιτούτου που ανέδειξε τη μόλυνση Ασωπού-Οινοφύτων, φαινόμενο κατά το οποίο μέσω χημικών αντιδράσεων διοχετεύονται βαρέα μέταλλα μέσα στον υδροφόρο ορίζοντα σε περιοχές μεικτών θειούχων πετρωμάτων.
ΠΡΕΖΑ TV
17-7-2010
Της ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου