Κυριακή, Ιουλίου 18, 2010

ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ «ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ» ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ!!!!!!ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΣΩΣΤΗ ΚΙΝΗΣΗ...ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΒΓΕΙ..

Το ασφαλιστικό του Δημοσίου μπορεί να ψηφίσθηκε, όμως οι αντιδράσεις των δικαστών συνεχίζονται και κορυφώνονται. «Θερμό Σεπτέμβριο» προοαναγγέλλει μέσω της «Κ.Ε.», ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χαρ. Αθανασίου, ο οποίος μιλά για προσπάθεια υποβάθμισης του ανεξάρτητου φρονήματος των δικαστών. Η κυβέρνηση, από τη πλευρά της, επικαλείται το δημοσιονομικό πρόβλημα και απαντά ότι προωθεί με έργα και όχι λόγια την περαιτέρω ενίσχυση της ανεξαρτησίας των δικαστών από κάθε είδος πολιτική ή ιεραρχική χειραγώγησή τους. «Δεν τους είδαμε να διαμαρτύρονται με τον ίδιο τρόπο όταν συνάδελφοί τους εισαγγελείς παραιτήθηκαν καταγγέλλοντας παρεμβάσεις στο έργο τους», σχολίαζαν με νόημα κυβερνητικές πηγές.
Η πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα αντιπαράθεση δικαστικής και εκτελεστικής εξουσίας είναι πιθανό, με μια σπίθα, να μετατραπεί σε ανοικτή και ανεξέλεγκτη θεσμική ρήξη, η οποία θα θέσει εν αμφιβόλω την ομαλή λειτουργία και απονομή της δικαιοσύνης, τη νέα δικαστική χρονιά. Παράλληλα όμως, με σωρεία προσφυγών που αναμένεται να κατατεθούν από δικαστές και δημόσιους υπαλλήλους, απειλείται με ανατροπή η κυβερνητική πολιτική στο τομέα αυτόν, κυρίως μέσω έκδοσης δικαστικών αποφάσεων που θα κρίνουν, πιθανότατα, αντισυνταγματικές πολλές ρυθμίσεις των νέων ασφαλιστικών νόμων.

Το κλίμα ανάμεσα στο σύνολο των δικαστών είναι βαρύ, αν και δεν αντιδρούν όλοι με οξύ τρόπο. Αύριο συνεδριάζουν εκτάκτως τα προεδρεία όλων των δικαστικών ενώσεων για να συντονίσουν τη δράση τους. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, πολλοί δικαστές δηλώνουν ευθέως την πρόθεσή τους να παραδώσουν, ομαδικά, τις παραιτήσεις τους στα χέρια των συνδικαλιστικών τους ενώσεων προκειμένου να τις χρησιμοποιήσουν ως διαπραγματευτικό ατού, για τυχόν μελλοντικές τροποποιήσεις του ασφαλιστικού.
Βασικό αίτημά τους είναι να μην υπαχθούν (οι νέοι συνάδελφοί τους) από 1-1-2011 στο ΙΚΑ, καθώς θεωρούν την εξέλιξη αυτή υποβάθμιση του ρόλου τους ως ανεξάρτητων λειτουργών του κράτους. «Θέλουν με την υπαλληλοποίηση να μας κάμψουν», υποστηρίζει ο κ. Αθανασίου, που δηλώνει πως αν συμπεριληφθούν στο ΙΚΑ και οι βουλευτές και οι υπουργοί, οι οποίοι, ως κρατικοί λειτουργοί, αμείβονται επίσης από το κράτος, οι δικαστές θα αποσύρουν όλα τα αιτήματά τους.
Οσο όμως κι αν η απειλή υποβολής ομαδικών παραιτήσεων από δικαστές ακούγεται ως «ύστατο όπλο», δημιουργεί εν τούτοις μια ατμόσφαιρα θεσμικής αταξίας, που δεν συνάδει στο ρόλο της δικαστικής εξουσίας. Γι' αυτό και αρκετοί δικαστές και εισαγγελείς έλεγαν στην «Κ.Ε.» ότι δεν ενστερνίζονται αυτή την ακραία μορφή αντίδρασης, γιατί στερεί από τους δικαστές τη νηφαλιότητα που απαιτεί ο ρόλος τους και στρέφει τη κοινή γνώμη εναντίον τους.

Ως εναλλακτική, ηπιότερη, απάντηση, οι δικαστές, εισηγούνται στις ενώσεις τους να απέχουν με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους, τον Σεπτέμβριο, από διάφορες πράξεις και ενέργειες. Συγκεκριμένα, συζητούν ως πράξη αντίδρασης να επιστρέψουν στα δικαστήρια όλες τις δικογραφίες που έχουν στο σπίτι τους, να απαιτήσουν όλοι γραφείο στην έδρα των δικαστηρίων και να τηρούν σχολαστικά το ωράριο λειτουργίας, ως κανονικοί υπάλληλοι. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο όμως, πολλές υποθέσεις, όπως τα αυτόφωρα και οι υποθέσεις με επείγοντα χαρακτήρα (π.χ. λήξη 18μηνου), θα κινδυνεύσουν να μην εκδικαστούν εγκαίρως, με αποτέλεσμα να σταματήσει να λειτουργεί η απονομή δικαιοσύνης και πολλοί κατηγορούμενοι να αφεθούν ελεύθεροι χωρίς δίκη!
Η κυβέρνηση, μέχρι τώρα τουλάχιστον, δεν έδειξε να πείθεται από τα επιχειρήματα των δικαστών και δεν υποχώρησε στα αιτήματά τους. Αντικρούει μάλιστα ως ανυπόστατο το επιχείρημα περί «υπαλληλοποίησης» και υπονόμευσης της ανεξαρτησίας τους, ως ισοβίων κρατικών λειτουργών, παραπέμποντας στα όσα συνέβησαν, στο όχι μακρινό παρελθόν, σε σοβαρές υποθέσεις με μεγάλο πολιτικό ενδιαφέρον (Βατοπέδι, Siemens, άγονες γραμμές). Οι ίδιες πηγές προσθέταν ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει αποδείξει με την αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας ότι προωθεί την δικαστική ανεξαρτησία στην πράξη.
Μετά το καλοκαίρι, αναμένεται να ψηφιστούν και άλλα μέτρα ενίσχυσης της ανεξαρτησίας στο Οργανισμό των Δικαστηρίων, με στόχο να κοπεί η εξάρτηση των δικαστών και των εισαγελέων από τους προϊσταμένους τους. Θα καθιερωθούν έτσι αντικειμενικά κριτήρια για μεταθέσεις και προαγωγές, ώστε να μην παρατηρούνται φαινόμενα εκδικητικών «παραλείψεων» όσων δικαστών δεν συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις.

Ανάμεσα στα κριτήρια που μελετώνται είναι η συνεκτίμηση, εκτός της αρχαιότητας (μέσω της επετηρίδας) και των πειθαρχικών ποινών, περισσότερων δεδομένων στις προαγωγές που αποφασίζει το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο. Τέτοια κριτήρια θα μπορούσε να είναι η επιστημονική επάρκεια του δικαστή, οι γνώσεις του, η νομική του ικανότητα (π.χ. εάν οι αποφάσεις του καταπίπτουν ή στέκονται σε ανώτερους βαθμούς).
Κυβερνητικοί κύκλοι εμφανίζονταν, επίσης, ενοχλημένοι από την πληροφορία ότι πριν από περίπου ένα μήνα πρώην και νυν ανώτατα στελέχη της ηγεσίας του Αρείου Πάγου συναντήθηκαν στο σπίτι πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, παρουσία και του υπουργού Δικαιοσύνης επί Ν.Δ. Ν. Δένδια. Το «παρών» έδωσαν επίσης και οι εκλεγμένοι προϊστάμενοι των εισαγγελιών πρωτοδικών και εφετών της Αθήνας.

«Επρόκειτο για μια απλή κοινωνική εκδήλωση όπου είχαμε πάει με τις γυναίκες μας», επιμένουν όσοι πήγαν διαψεύδοντας ότι εκεί ήταν δυνατόν να συζητηθεί οτιδήποτε αφορούσε εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις.
Ωστόσο δεν πρέπει να θεωρείται άσχετη η πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού από τον Πόρο, ότι «η Δικαιοσύνη είναι ένας ανεξάρτητος πυλώνας αλλά δεν είναι ανεξάρτητη να κάνει ό,τι θέλει».
Στο ίδιο μήκος κινείται και η πρόθεση του υπουργείου να αναθέσει σε εκπροσώπους των εισαγγελιών την ενημέρωση του τύπου για τις ενέργειες ή τις παραλείψεις των οργάνων τους. Με το τρόπο αυτό η κυβέρνηση πετά το «μπαλάκι της ενημέρωσης» στους ίδιους τους εισαγγελείς, ώστε να μην εμπλέκεται με κανέναν τρόπο η εκτελεστική εξουσία όποιες αβελτηρίες στη διεκπεραίωση κρίσιμων υποθέσεων.

ΠΡΕΖΑ TV
17-7-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: