Κυριακή, Ιουλίου 18, 2010

Ο Μ. ΛΙΑΠΗΣ, Η SIEMENS ΚΑΙ Η ΑΜΑΡΤΩΛΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥΣ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΣ... ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΧΑΜΕΝΟ ΣΤΗ... ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

Απροκάλυπτη φαυλότητα, που αποσκοπούσε στην εύνοια και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων, αρχικά της Hewlett Packard και στη συνέχεια της Siemens, ακόμα και εν μέσω της γενικής κατακραυγής, παρότι δεν είχε καλύψει τις συμβατικές της υποχρεώσεις, αποδεικνύει η μεθόδευση του υπουργείου Πολιτισμού στην προμήθεια των ηλεκτρονικών διερμηνέων που προορίζονταν για τα μουσεία της χώρας.
Σύμβαση που ο τότε υπουργός Μ. Λιάπης αναγκάστηκε να καταγγείλει, με μεγάλη καθυστέρηση και ενώ οργίαζαν οι αποκαλύψεις για τις σχέσεις του με τον Μ. Χριστοφοράκο και το ταξίδι του στη Γερμανία. Κι' αυτό, παρά τις απεγνωσμένες, ώς την τελευταία στιγμή, προσπάθειες να δοθεί παράταση στο έργο.
Εγγραφα που η «Κ.Ε.» έχει στα χέρια της αποκαλύπτουν ότι τα στελέχη του Οργανισμού Προβολής του Ελληνικού Πολιτισμού (ΟΠΕΠ) είχαν ετοιμάσει κείμενο για παράταση της αμαρτωλής σύμβασης που είχε υπογραφεί στις 28/2/2007, έξι μέρες (24/4/2008) μετά τη λήξη της συμβατικής υποχρέωσης (18/4/2008) της Siemens να παραδώσει το έργο. Πρόκειται για ενέργειες οι οποίες έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τους ισχυρισμούς των στελεχών του υπουργείου Πολιτισμού που κατέθεσαν στην Εξεταστική Επιτροπή και σύμφωνα με τους οποίους κινήθηκαν αμέσως προκειμένου να κηρυχθεί έκπτωτη η εταιρεία.

Στην επιστολή προς τη Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου του υπουργείου, με ημερομηνία 24/4/2008, ο πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του ΟΠΕΠ, επίτιμος αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Δ. Παπαπετρόπουλος, διαβιβάζει το σχέδιο παράτασης της σύμβασης, επισημαίνοντας ταυτόχρονα «την επιφύλαξη» ότι «η ανάδοχος δεν έχει τηρήσει βασικές της υποχρεώσεις, (...)ούτε έχουν ενεργοποιηθεί οι προβλεπόμενες από την σύμβαση σχετικές κυρώσεις». Στην ίδια επιστολή εκφράζεται η άποψη ότι η παράταση «δεν φαίνεται κατ' αρχήν να δικαιολογείται εξ ανωτέρας βίας ή άλλου αποχρώντος αντικειμενικού λόγου».
Δύο μήνες μετά, στις 26/6/2008, ο Δ. Παπαπετρόπουλος επανέρχεται για να επισημάνει την καθυστέρηση του ΚΑΣ να γνωμοδοτήσει για τη μελέτη εφαρμογής της πιλοτικής εφαρμογής, προσθέτοντας ότι η μη έγκριση της μελέτης από το ΚΑΣ θα οδηγούσε στην έκπτωση της αναδόχου με όλες τις συνέπειες γι' αυτήν. Τούτο σήμαινε ότι η εγγυητική της επιστολή, ύψους 2 εκατ. ευρώ, θα κατέπιπτε υπέρ του ελληνικού Δημοσίου. Παράλληλα, η Siemens έπρεπε να επιστρέψει στον ΟΠΕΠ την προκαταβολή που έλαβε, ύψους 3,4 εκατ. ευρώ. Ούτε αυτή η διαδικασία προχώρησε.

Την 1/9/2008, ο πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του ΟΠΕΠ επανέρχεται κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το ελληνικό Δημόσιο με την επισήμανση ότι «με το να παραμένει η μελέτη στο ΚΑΣ δίνει στην ανάδοχο ενδεχομένως προφάσεις να επικαλεστεί ότι η καθυστέρηση δεν οφείλεται σ' αυτήν». Αυτό που τελικά συνέβη, καθώς στις 10 Οκτωβρίου του 2008 αναγκάζεται να αλλάξει στάση και να καταγγείλει τη σύμβαση, αφού προηγουμένως η Siemens άσκησε ένδικα μέσα κατά του ΟΠΕΠ και του υπουργείου Πολιτισμού για αθέτηση των όρων της σύμβασης.
Αποτέλεσμα της όλης μεθόδευσης του υπουργείου Πολιτισμού ήταν να χαθούν τα 12 εκατ. των κοινοτικών πόρων, η δυνατότητα ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, θέσεις εργασίας και έσοδα περίπου 7 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Το σκάνδαλο έχει αναδειχθεί σε όλα τα επίπεδα του διαγωνισμού από την εποχή της υπουργίας Γ. Βουλγαράκη όταν οι τελευταίες στην αρχική αξιολόγηση, Hewlett - Packard και Siemens, έφτασαν να αναδειχθούν, τελικά, πρώτη και δεύτερη αντιστοίχως. Η Η.Ρ. επιλέχθηκε επί Γ. Βουλγαράκη αλλά, μετά την κατάθεση προσφυγών και καταγγελίες στη μητρική εταιρεία στις ΗΠΑ για άνοιγμα στο ταμείο, ως αποτέλεσμα μαύρων χρημάτων που δόθηκαν στο διαγωνισμό του ΟΠΕΠ, η εν λόγω εταιρεία παραιτήθηκε από το διαγωνισμό, αφήνοντας ανοιχτό το πεδίο δράσης στη Siemens.

Της ΝΤΟΡΑΣ ΝΤΑΪΛΙΑΝΑ

ΠΡΕΖΑ TV
17-7-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: