Δευτέρα, Ιουλίου 05, 2010

ΑΣΦΥΞΙΑ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ

Στροφή προς τους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς έκαναν φέτος χιλιάδες οικογένειες, οι οποίες λόγω της οικονομικής κρίσης, εγκατέλειψαν κάθε ιδέα να στείλουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικούς.Στην περίπτωση των δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών, η ζήτηση ξεπερνά κάθε προηγούμενο, όμως οι περισσότεροι θα βρουν την «πόρτα» κλειστή. Οι δήμοι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες απαιτήσεις, αφού στα υπάρχοντα προβλήματα φέτος προστίθενται και οι σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό.
Ασφυξία στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς
Η μείωση του παιδαγωγικού και βοηθητικού προσωπικού φτάνει σε αρκετές περιπτώσεις το 30% και για τον λόγο αυτό πολλοί σταθμοί από τον Σεπτέμβριο ενδέχεται να μη λειτουργήσουν. Στον Δήμο Αθηναίων, για παράδειγμα, ο οποίος διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο, με 99 βρεφονηπιακούς σταθμούς από τη νέα σεζόν, πολλά τμήματα θα παραμείνουν κλειστά.
Μόνο στο 2ο Διαμέρισμα (Παγκράτι, Ν. Κόσμος), στο οποίο ο δήμος λειτουργεί 13 παιδικούς σταθμούς, οι αιτήσεις εγγραφής έφτασαν φέτος τις 1.433, ενώ την προηγούμενη χρονιά είχαν κατατεθεί μόλις 1.044. Από αυτές είχαν γίνει δεκτές μόνο οι 886.Αξίζει να σημειωθεί ότι την προηγούμενη περίοδο συνολικά 3.000 παιδιά είχαν μείνει εκτός των παιδικών σταθμών του Δήμου Αθηναίων.

Από τη νέα σχολική περίοδο πολλά τμήματα θα έχουν προβλήματα, καθώς, σύμφωνα με την αρμόδια αντιδήμαρχο Ηρα Βαλσαμάκη, το προσωπικό θα είναι κατά 230 άτομα λιγότερο. Ανάλογο παράδειγμα είναι και αυτό του Δήμου Βύρωνα. Πέρυσι 609 αιτήσεις κατατέθηκαν για φύλαξη παιδιών, ενώ φέτος 774. Εξ αυτών θα γίνουν δεκτές μόνο οι 572. Επίσης και στο Περιστέρι οι αιτήσεις εγγραφής έχουν αυξηθεί κατά 44%.
Στον Πειραιά για την εξυπηρέτηση της αυξημένης ζήτησης τηρούνται αυστηρά οι διαδικασίες εγγραφής, όπως, για παράδειγμα, η μητέρα να είναι εργαζόμενη και οι αλλοδαποί να έχουν άδεια παραμονής.
Οι εξελίξεις δείχνουν ότι πολλές οικογένειες θα περιέλθουν σε αδιέξοδο, αν δεν περιληφθούν στους «τυχερούς» που θα εξασφαλίσουν μία θέση για τα παιδιά τους σε κάποιον δημοτικό σταθμό.

Η ιστορία δεν είναι καινούργια. Κάθε χρόνο επαναλαμβάνεται φέτος, όμως λόγω της κρίσης που μαστίζει τα νοικοκυριά, φαίνεται πως δεν θα έχει προηγούμενο. Οι περισσότεροι δήμοι σηκώνουν «τα χέρια ψηλά», γιατί αδυνατούν, όπως λένε, να δεχτούν όλα τα παιδιά, εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων που έχουν κάθε χρόνο σε κτιριακές υποδομές και προσωπικό.
«Θύματα» είναι πάντα οι οικογένειες που η οικονομική τους κατάσταση δεν τους επιτρέπει να στείλουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικούς σταθμούς φύλαξης στους οποίους τα τροφεία είναι πανάκριβα και κυμαίνονται από 300 έως 800 ευρώ τον μήνα.
Αντίθετα, στους δημοτικούς σταθμούς, οι γονείς πληρώνουν από 50 έως 200 ευρώ μηνιαίως ανάλογα με το εισόδημα που δηλώνουν στην Εφορία. Επίσης, οι μονογονεϊκές οικογένειες, οι πολύτεκνες και όσες έχουν χαμηλό εισόδημα δεν πληρώνουν τροφεία. Αντίθετα, όσοι έχουν δύο ή και περισσότερα παιδιά σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς πληρώνουν κανονικά. Στην καλύτερη περίπτωση έχουν έκπτωση της τάξεως 5-10% στα τροφεία του δεύτερου παιδιού.

Σοβαρές είναι οι ευθύνες των δημοτικών αρχών που δεν ενίσχυσαν την προσχολική αγωγή και δεν έλαβαν μέτρα για τη δημιουργία νέων παιδικών σταθμών. Εκτός από αυτό, είναι και το θέμα της ασφάλειας των υπαρχόντων, αφού πολλοί στεγάζονται σε ακατάλληλα κτίρια. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που έχουν συμβεί ατυχήματα, όπως, για παράδειγμα, η πτώση σοβάδων πριν από λίγους μήνες σε δημοτικό σταθμό στα Σεπόλια.
Στα προβλήματα αυτά προστίθεται φέτος και η έλλειψη προσωπικού, καθώς οι περισσότεροι δήμαρχοι ακολουθούσαν τον εύκολο και γρήγορο δρόμο των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Τώρα που λήγουν σταδιακά οι συμβάσεις πολλών εργαζομένων, αντιδρούν και εκφράζουν την αγανάκτησή τους. Οι συμβάσεις έργου λήγουν μέρα με τη μέρα και αρκετοί παιδικοί σταθμοί μέχρι τέλους Ιουλίου, οπότε και κλείνουν για το καλοκαίρι, υπολειτουργούν.
Ενδεικτικό είναι ότι σε έναν από τους έξι βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου Αργυρούπολης, πριν από λίγες ημέρες, τα παιδιά έμειναν νηστικά γιατί ο μάγειρας απολύθηκε καθώς έληξε η σύμβασή του! Ο δήμαρχος κ. Δημ. Ευσταθιάδης, που επιβεβαίωσε το γεγονός μιλώντας στο «Εθνος», είπε ότι η κατάσταση αυτή θα συνεχίζεται μέχρι να ανακοινωθούν οι οριστικές λίστες του ΑΣΕΠ και να προσληφθεί νέος εργαζόμενος.

Παρά τα μεγάλα προβλήματα, στην πλειονότητά τους οι δήμαρχοι εξακολουθούν να μη δείχνουν ουσιαστικό ενδιαφέρον για τους παιδικούς σταθμούς.
Από τη μία, διαμαρτύρονται για τις ελλιπείς χρηματοδοτήσεις και, από την άλλη, δεν αξιοποιούν κοινοτικά προγράμματα τα οποία τους δίνουν τη δυνατότητα να παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες στους δημότες. Χαρακτηριστικό είναι ότι 2.000 παιδικοί σταθμοί χωρητικότητας 28.000 συνολικά θέσεων θα μπορούσαν να επιδοτούνται από το ΕΣΠΑ.
Οι περισσότεροι δήμαρχοι της Αττικής δεν έδειξαν ενδιαφέρον να εντάξουν βρεφονηπιακούς σταθμούς στο εν λόγω πρόγραμμα. Μάλιστα, στον Δήμο Αθηναίων εντάχθηκαν μόνο δύο ιδιωτικοί σταθμοί. Ο δήμαρχος Συκεών Σ. Δανιηλίδης, πρόεδρος της κοινωνικής επιτροπής της ΚΕΔΚΕ, υπογράμμισε ότι κάθε χρόνο γινόταν και δεύτερη προκήρυξη, καθώς δεν καλύπτονταν ούτε οι μισές θέσεις, αφού οι δήμαρχοι δεν έδειχναν ενδιαφέρον να εντάξουν παιδικούς σταθμούς στο πρόγραμμα. «Πέρυσι είχαν μείνει 5.000 κενές θέσεις για βρέφη και νήπια και δεν απορροφήθηκαν τα αντίστοιχα χρήματα», ανέφερε ο κ. Δανιηλίδης.
Σημειώνεται ότι στις δομές αυτές οι θέσεις είναι δωρεάν για τους δικαιούχους (άνεργες και αλλοδαπές μητέρες) που λαμβάνουν κουπόνι με το οποίο πληρώνουν τα τροφεία του παιδιού.

Αφροδίτη Καρίμαλη

Το αδιαχώρητο στους σταθμούς των δήμων της Θεσσαλονίκης
Ξεπέρασε κάθε ρεκόρ ο αριθμός των νέων αιτήσεων
Συνωστισμός παρατηρείται φέτος στις υπηρεσίες των δήμων της Θεσσαλονίκης από γονείς νηπίων που θέλουν να εγγράψουν τα παιδιά τους σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, με τις σχετικές αιτήσεις να είναι έως και κατά 33% αυξημένες σε σχέση με πέρυσι.
Στον κεντρικό δήμο Θεσσαλονίκης το Τμήμα Παιδικών Σταθμών κατακλύζεται καθημερινά από γονείς νηπίων που συνεχίζουν να προσέρχονται παρά τη λήξη της προθεσμίας για να καταθέσουν αιτήσεις εγγραφής στους 19 δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα εξυπηρέτησης περίπου 1.200 παιδιών. Ο αριθμός των νέων αιτήσεων (πλην των επανεγγραφών) φέτος ξεπέρασε κάθε ρεκόρ, φτάνοντας στις 780, έναντι 590 την περσινή χρονιά (αύξηση 33%).
Αυτό καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη την εξυπηρέτηση του συνόλου των παιδιών φέτος, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια. Παρά το γεγονός ότι τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Θεσσαλονίκης θεωρούνται «τσουχτερά» σε σχέση με άλλους δήμους της χώρας, (145,60 ευρώ/μήνα σε 8 δόσεις των 200,20 ευρώ) και η διαφορά τους από αυτές ενός μέσου ιδιωτικού δεν ξεπερνά το 20%-25%, γονείς προσέρχονται στο αρμόδιο Τμήμα καταθέτοντας σειρά δικαιολογητικών προκειμένου να γίνουν δεκτά τα παιδιά τους με κοινωνικά κριτήρια, ενώ δεν λείπουν και οι παρεμβάσεις προς πολιτικούς παράγοντες του δήμου.

Στον Δήμο Καλαμαριάς, όπου τα τροφεία είναι μόλις 45 ευρώ τον μήνα, έχουν κατατεθεί έως τώρα 94 αιτήσεις παραπάνω από πέρυσι (723 μέχρι σήμερα από 638 την περασμένη χρονιά), που αντιστοιχούν σε αύξηση 15%, η οποία αναμένεται να είναι μεγαλύτερη καθώς οι αιτήσεις συνεχίζονται.
Οι επτά παιδικοί σταθμοί του δήμου, που από τον Σεπτέμβριο θα γίνουν 8, έχουν δυνατότητα φιλοξενίας ενός μέγιστου αριθμού 580 παιδιών.
«Μας τηλεφωνούν γονείς, που φέτος είχαν τα παιδιά τους σε ιδιωτικούς σταθμούς, παρακαλώντας. Ακόμα και οικογένειες με μέσο οικονομικό επίπεδο ζητούν να γίνουν κατ’ εξαίρεση δεκτά τα παιδιά τους, γιατί είναι χρεωμένοι με δάνεια», είπε στο «Εθνος» αρμόδιο στέλεχος του Δημοτικού Οργανισμού Κοινωνικής Φροντίδας του Δήμου Καλαμαριάς. Περισσότερο από 20% είναι αυξημένες οι αιτήσεις έως τώρα στον Δήμο Συκεών (640 έναντι 540 πέρυσι), ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί περισσότερο καθώς ο δήμος θα συνεχίσει να δέχεται αιτήσεις μέχρι τα τέλη Αυγούστου.
«Υπάρχει αυξημένη ζήτηση φέτος, λόγω της κρίσης που οδηγεί τους πολίτες σε αναζήτηση φθηνότερων λύσεων, αλλά και λόγω της υψηλής ποιότητας υπηρεσιών των σταθμών του δήμου», είπε στο «Εθνος» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Συκεών, Δ. Απατσίδης.

Βασίλης Ιγνατιάδης

ΠΡΕΖΑ TV
5-7-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: