Τη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, αλλά και της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, προκειμένου να ενημερώσει τη Βουλή και τον ελληνικό λαό για τη συνεχιζόμενη παρουσία του Πίρι Ρέις και του Τσεσμέ σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ζήτησε από τον Γιώργο Παπανδρέου, ο πρόεδρος της Ν.Δ., κατά τη διάρκεια ομιλίας του στα Γιάννενα.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. τόνισε ότι "διαφορετικά σε λίγο θα μας φαίνεται 'φυσιολογικό' τα καλοκαίρια να υπάρχει μια τέτοια παρουσία η οποία κάθε άλλο παρά αθώα είναι για το Αιγαίο και για τις επιδιώξεις της γείτονος".
Αναφερόμενος στην Οικονομία ο Αντώνης Σαμαράς ανέφερε ότι "χρειάζεται αλλαγή πορείας" διότι "τα μέτρα που συνοδεύουν την προσφυγή στο Μηχανισμό Στήριξης δεν θα έχουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, παρά τις μεγάλες θυσίες στις οποίες υποβάλλεται ο ελληνικός λαός". Όπως εξήγησε αυτό θα συμβεί για έξι λόγους:
* 1ος. "Η Κυβέρνηση υιοθετεί μια συνολική δημοσιονομική προσαρμογή, αφαίρεση δηλαδή εισοδημάτων και αγοραστικής δύναμης από την αγορά, της τάξεως του 20% του ΑΕΠ.
* 2ος. Όπως προκύπτει από μελέτες του ΔΝΤ, το μέγεθος της δημοσιονομικής προσαρμογής στη χώρα μας είναι πρωτόγνωρο σε ένταση και έκταση στα παγκόσμια χρονικά.
* 3ος. Χώρες που επιχείρησαν απότομη προσαρμογή με παρόμοιο μείγμα προς αυτό που υιοθετούμε εμείς είχαν απότομη ύφεση της τάξης τουλάχιστον του 7%.
* 4ος. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος το αποτέλεσμα των μέτρων να μην είναι το επιθυμητό και παρά τις υπερβολικές θυσίες να μην επιτύχουμε την αναμενόμενη μείωση του ελλείμματος", είπε και ανέφερε ως ενδείξεις:
* • "Τα «λουκέτα» των επιχειρήσεων πολλαπλασιάζονται.
* • Η ψυχολογία της Αγοράς παρέλυσε και οδηγεί σε ένα φαύλο κύκλο οικονομικής απραξίας.
* • Η ύφεση βαθαίνει και εκτιμάται επίσημα τώρα, περί το 4% για το 2010, από 0,3% που ήταν η αρχική εκτίμηση τον Ιανουάριο και από 2% που ήταν η αναθεωρημένη εκτίμηση το Μάρτιο.
* • Ο πληθωρισμός αυξάνεται και εκτοξεύθηκε στο 5,2% το φετινό Ιούνιο
* 5ος. Οι κίνδυνοι που συνοδεύουν την υλοποίηση του Προγράμματος είναι υπαρκτοί και σημαντικοί. Αναδεικνύονται από το ίδιο το Μνημόνιο, την Έκθεση του ΔΝΤ, την τελευταία Έκθεση του ECOFIN και άλλες εκθέσεις αναλυτών και οίκων αξιολόγησης.
* 6ος. Τις ίδιες αντιρρήσεις για την επιτυχία του Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής διατυπώνουν, πολύ πιο απερίφραστα, οικονομολόγοι μεγάλου κύρους και έμπειροι διεθνείς αναλυτές, από πολύ διαφορετικές σχολές σκέψης".
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. τόνισε ότι για να αντιμετωπιστεί το κυκλικό έλλειμμα απαιτούνται:
* Μέτρα βραχυπρόθεσμα (2010 κι 2011) αντισταθμιστικά μέτρα ύψους 7,2% του ΑΕΠ μηδενικού ή ελαχίστου δημοσιονομικού κόστους
* Συνοδευτικά αντισταθμιστικά μέτρα ανάταξης της Οικονομίας
* Επικουρικά μέτρα ανάπτυξης της Οικονομίας
* Αναπτυξιακά μέτρα, που απελευθερώνουν τη δυναμική της ανάπτυξης, ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και βελτιώνουν το οικονομικό κλίμα.
* Συνδυασμένη προσπάθεια αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας - τουριστικής ανάπτυξης και υποδομών.
* Επανορθωτικά μέτρα που διορθώνουν κυβερνητικές αστοχίες για να απαλείψουμε σοβαρές κοινωνικές αδικίες.
ΠΡΕΖΑ TV
21-7-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου