Τρίτη, Ιουλίου 13, 2010

ΦΑΝΕΛΑΚΙ ΜΕ ΕΝΣΩΜΑΤΩΜΕΝΟ ΤΟ... ΑΝΤΙΚΟΥΝΟΥΠΙΚΟ! ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΤΕΝΤΕΣ!!!

Οι σχετικά μικρές κλωστοϋφαντουργικές μονάδες της Βόρειας Ελλάδας θα μπορέσουν να ξαναποκτήσουν πνοή. Τα προϊόντα τους θα είναι απόλυτα εξειδικευμένα, σύγχρονα, θα ενσωματώνουν την τελευταία λέξη της σύγχρονης τεχνολογίας, της νανοτεχνολογίας.
Οι έλληνες κλωστοϋφαντουργοί, όπως και άλλοι επιχειρηματίες που θα εξειδικεύονται στον χώρο των νανοτεχνολογικών προϊόντων καθημερινής χρήσης, θα απευθύνονται στη διεθνή αγορά. Μόνο έτσι θα μπορέσουν να πετύχουν.
Τα ευχάριστα νέα προέκυψαν από το εργαστήριο “για τις στρατηγικές των οργανικών εκτυπωμένων ηλεκτρονικών στην Ελλάδα”, μια πολύ ενδιαφέρουσα και παραγωγική συζήτηση ανάμεσα σε έλληνες ερευνητές απ’ όλο τον κόσμο, τεχνοκράτες που γνωρίζουν την ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά, επαγγελματίες από τον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας και εκπροσώπους της κυβέρνησης, δηλαδή τον υφυπουργό Ανάπτυξης Μάρκο Μπόλαρη.
Παιδικά μπλουζάκια με ενσωματωμένο αντηλιακό για προστασία από τον ήλιο, στολές προστασίας για το προσωπικό των ομάδων διάσωσης με ενσωματωμένους αισθητήρες, μπλούζες για αθλητές όπως η Altius, η οποία μεταφέρει όλα τα δεδομένα της προπόνησης του αθλητή στο τερματικό, για να τα παρακολουθεί ο προπονητής, είναι μερικά μόνο από τα δεκάδες προϊόντα που θα βγουν στην αγορά τα επόμενα χρόνια.
Σε αυτό το πρόσφορο έδαφος κινείται ο Α. Καλαντζής, εκπρόσωπος κλωστοϋφαντουργικής εταιρείας, η οποία συμμετέχει σε συνεργασία με τα περισσότερα ευρωπαϊκά κέντρα κλωστοϋφαντουργικής τεχνολογίας και τα εθνικά κέντρα ερευνητικής δραστηριότητας, σε πολλά ερευνητικά προγράμματα.

“Μπορούμε άμεσα να δραστηριοποιηθούμε δημιουργώντας νέες αγορές. Εκμεταλλευόμενοι τη σύγχρονη τεχνολογία, τα νανοϋλικά και τα επιτεύγματα των ελληνικών εργαστηρίων, μπορούμε να δημιουργήσουμε ρούχα προστασίας για διασώστες, για αθλητές κτλ, αλλά και ρούχα με ενεργειακή αυτονομία. Τι πρέπει να κάνουμε; Να τολμήσουμε και να βγούμε με τα νέα καινοτόμα προϊόντα μας στις διεθνείς αγορές. Γιατί βέβαια δεν θα περιμένει κάποιος να πουλήσει μια “έξυπνη” μπλούζα με ενσωματωμένο αντηλιακό ή αντικουνουπικό μόνο στην ελληνική αγορά. Πιστεύω ότι στη χώρα μας μπορούν να προχωρήσουν προϊόντα που απευθύνονται στην αγορά του χώρου υγείας.
Όπως για παράδειγμα μπλούζες που με ειδικούς αισθητήρες θα μεταφέρουν τα δεδομένα του ασθενούς στο τερματικό ενός ιατρικού κέντρου. Η βιομηχανική παραγωγή εξακολουθεί να μετακινείται εκεί όπου το προϊόν θα παραχθεί φθηνότερα, ώστε να έχει μεγαλύτερο κέρδος. Αυτό πρέπει να το σπάσουμε, πρέπει να περάσουμε από την καινοτομία του προϊόντος στην καινοτομία της ίδιας της επιχείρησης, του επιχειρείν. Να αλλάξουμε όλη την επιχειρηματική μας λογική, εξηγεί ο κ Καλαντζής.

Ανοιχτή πρόσκληση σε όσους ασχολούνται με τα “έξυπνα” υφάσματα και τα αυτόνομα ενεργειακά ρούχα απηύθηνε ο δρ. Ανδρέας Λυμπέρης εκ μέρους της Ε.Ε., καθώς από τις 28 Σεπτεμβρίου φέτος έως τις 18 Ιανουαρίου 2011 θα είναι ανοιχτό ένα ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα αξίας 50.000.000 ευρώ. “Τώρα πρέπει να δούμε όλοι μαζί, σχεδιαστές και μηχανικοί, πώς θα δουλέψουμε πάνω στα βιοϋφάσματα (biotextiles)”.
Στην ίδια κατεύθυνση ο υφυπουργός Ανάπτυξης Μάρκος Μπόλαρης, ο οποίος παρακολούθησε όλη τη συνάντηση, εξήγησε στη “Μ” πως άμεσα θα κανονιστεί η επόμενη συνάντηση μεταξύ επιχειρηματιών και ερευνητών, ώστε να τεθούν οι βάσεις της συνεργασίας.
Ο καθηγητής Γιώργος Χατζηιωάννου από το ερευνητικό κέντρο του Μπορντό είναι ίσως από τους λίγους ερευνητές σε παγκόσμιο επίπεδο που γνωρίζει σήμερα την αγορά των νέων τεχνολογικών και το μέλλον της ίδιας της νανοτεχνολογίας σε ολόκληρο τον κόσμο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε, περισσότερες από 140 εταιρείες σε όλο τον κόσμο δραστηριοποιούνται στην αγορά νανοτεχνολογικών προϊόντων. Τη μερίδα του λέοντος στην παραγωγή καινοτόμων προϊόντων νανοτεχνολογίας έχει η Ασία. Ακολουθεί η Ευρώπη και έπονται οι ΗΠΑ.
Τα νούμερα δίνουν βάσιμες ελπίδες σε όσους ασχολούνται με τον τομέα αυτό, και οι Έλληνες που κατέχουν την τεχνογνωσία είναι πολλοί, αφού όπως είπε ο επικεφαλής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ και διοργανωτής του συνεδρίου, που συνεχίζεται στη Χαλκιδική, Στέργιος Λογοθετίδης, 210 εργαστήρια στην Ελλάδα και άλλα τόσα στην Ευρώπη συνεργάζονται σε εκπαιδευτικά προγράμματα.

Της Στελίνας Μαργαριτίδου

ΠΡΕΖΑ TV
13-7-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: