Τρίτη, Ιουλίου 13, 2010

ΈΠΑΙΡΝΑΝ ΜΙΖΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΠΟΡΟΥΣ! ΚΥΚΛΩΜΑ ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΩΝ ΜΟΙΡΑΖΕ ΒΙΒΛΙΑΡΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ.

Τα ίχνη του κυκλώματος εντοπίστηκαν πριν από περίπου ένα μήνα, όταν υπάλληλοι της Πρόνοιας διαπίστωσαν έκπληκτοι ότι η υπογραφή της πολιτικής προϊσταμένου, αντινομάρχη Πρόνοιας, σε πολλά δικαιολογητικά και έγγραφα που προσκομίζονται για το βιβλιάριο ή το επίδομα ήταν αλλοιωμένη. Μάλιστα με μια πιο προσεκτική ματιά οι υπάλληλοι διαπίστωσαν ότι εκτός από την υπογραφή, αλλοιωμένες ήταν και η στρογγυλή σφραγίδα της υπηρεσίας και άλλες σφραγίδες που πιστοποιούν την εγκυρότητα και γνησιότητα των εγγράφων.
Αμέσως σήμανε συναγερμός στο επιτελείο της διοίκησης της Πρόνοιας, τα μέλη της οποίας κάλεσαν πολλούς από τους δικαιούχους να διευκρινίσουν ποιος έβαλε τις υπογραφές και τις σφραγίδες στα βιβλιάρια. Η απάντησή τους ήταν σοκαριστική, αφού δήλωσαν στους ιθύνοντες της υπηρεσίας πως δεν το έκαναν οι ίδιοι, αλλά πλήρωσαν κάποιους για να τους εκδώσει ή να ανανεώσει τα βιβλιάρια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πρόνοιας, οι δικαιούχοι βιβλιαρίων με τα οποία έχουν πλήρη περίθαλψη στα νοσοκομεία και παροχή φαρμάκων χωρίς καμία συμμετοχή ανέρχονται σε 27.000, από τους οποίους περίπου 20.000 είναι Αθίγγανοι και παλιννοστούντες.
Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με υπευθύνους της Πρόνοιας, ότι εκατοντάδες δικαιούχοι είναι αναλφάβητοι, γεγονός που εκμεταλλεύεται το κύκλωμα αδίστακτων.

Σύμφωνα με αρμόδιους υπάλληλους που διαπίστωσαν την απάτη με τα πλαστά έγγραφα και τις υπογραφές για τα βιβλιάρια, οι διαμεσολαβητές με την εξουσιοδότηση ανά χείρας κάνουν χρυσές δουλειές, αφού πληρώνονται από 100 έως και 250 ευρώ από καθέναν δικαιούχο που αναλαμβάνουν. Αυτά τα λεφτά βγαίνουν από την τσέπη φτωχών και εν πολλοίς αναλφάβητων πολιτών, οι οποίοι, για να γλιτώσουν την ταλαιπωρία, τη γραφειοκρατία, ακόμη και κάποιες εκκρεμότητες που έχουν, πληρώνουν από το πενιχρό τους εισόδημα τους επιτήδειους, “για να γίνει η δουλειά τους”. Το μεγαλύτερο κέρδος για τους δικαιούχους βιβλιαρίων, ανέφεραν άνθρωποι της Πρόνοιας, δεν είναι ότι θα πάρουν ακόμα ένα επίδομα, αλλά το γεγονός ότι έχουν ελεύθερη πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία και στα φάρμακα που χρειάζονται, χωρίς να πληρώσουν την παραμικρή συμμετοχή.
Από την έρευνα που διεξάγει η διοίκηση της Πρόνοιας έχει αποδειχθεί ότι το κύκλωμα των αδίστακτων πλαστογράφων δρα τον τελευταίο διάστημα, καθώς υπολογίστηκαν τα κρούσματα, ωστόσο η έρευνα θα προχωρήσει σε βάθος, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν πλαστά έγγραφα και τους προηγούμενους μήνες.

Με πρωτοβουλία της αντινομάρχη Πρόνοιας Έφης Βασιλειάδου, ο φάκελος με τα στοιχεία που συγκεντρώνονται (πλαστά βιβλιάρια, έγγραφα, καθώς και στοιχεία φυσικών προσώπων που εμπλέκονται) θα κατατεθεί στον αρμόδιο εισαγγελέα Θεσσαλονίκης. Η κ. Βασιλειάδου παραδέχθηκε στη “Μ” την ύπαρξη έρευνας για το κύκλωμα και τόνισε ότι συνεχίζεται και άμεσα θα ακολουθηθεί η νόμιμη οδός, όπως και η προσφυγή στον εισαγγελέα. “Είναι δυστυχώς μια δυσάρεστη πραγματικότητα η ύπαρξη πλαστών βιβλιαρίων και υπογραφών. Πιθανώς είναι κύκλωμα που δρα εδώ και πολύ καιρό. Όμως έχουμε λάβει ήδη τα μέτρα μας, για να εξαρθρωθεί, όπως έχουμε γίνει πλέον πιο αυστηροί με τα παντός έγγραφα που καταθέτουν οι δικαιούχοι”, υπογράμμισε η αντινομάρχης.
Η ίδια ανέφερε ακόμη ότι το πιο τραγικό από όλα είναι ότι οι αδίστακτοι πλαστογράφοι εκμεταλλεύονται άπορους και αναλφάβητους πολίτες που ζουν από ένα επίδομα 250-300 ευρώ τον μήνα. Στο εξής πάντως η διοίκηση της Πρόνοιας καταργεί τις εξουσιοδοτήσεις και ζητά επιτακτικά τη φυσική παρουσία του δικαιούχου. “Καταργούμε τις εξουσιοδοτήσεις, τις οποίες μπορεί να προσκομίσει ο καθένας επικαλούμενος τη νομοθεσία. Εξαίρεση θα γίνεται μόνο σε ειδικές περιπτώσεις, όπως π.χ. παραπληγικών, για τους οποίους η εξουσιοδότηση θα γίνεται δεκτή κατόπιν υπογραμμένης γνωμάτευσης του γιατρού”, σημείωσε η κ. Βασιλειάδου.

Της Φανής Σοβιτσλή

ΠΡΕΖΑ TV
13-7-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: