Παρασκευή, Ιουλίου 23, 2010

ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ ΛΕΝΕ ΤΟ ΝΕΡΟ ΝΕΡΑΚΙ ΚΑΙ ΛΥΣΗ ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ

Εξαντλούνται τα αποθέματα νερού για άρδευση και ύδρευση και μάλιστα σε τουριστικές περιοχές του Νομού Χανίων ήδη γίνονται διακοπές στην υδροδότηση.
Δραματική είναι πλέον η κατάσταση, ενώ τα προβλήματα θα ενταθούν αν δεν ληφθούν άμεσα συγκεκριμένα μέτρα -από τους αρμόδιους φορείς, αλλά και απ' όλους τους πολίτες- με στόχο τον περιορισμό της κατανάλωσης.
Σήμα κινδύνου εκπέμπει με τον πλέον εμφατικό τρόπο ο Οργανισμός Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης (ΟΑΔΥΚ).
«Ο ΟΑΔΥΚ καλεί όλους τους φορείς και πολίτες να μειώσουν στο ελάχιστο την κατανάλωση νερού. Ζητεί από τους φορείς διαχείρισης νερού (ΔΕΥΑ, ΤΟΕΒ, δήμους) να αναλάβουν τα αναγκαία μέτρα και να τα ανακοινώσουν για περιορισμό της κατανάλωσης νερού. Ο ΟΑΔΥΚ δεν μπορεί να εντάξει νέες ποσότητες νερού στο υδροαρδευτικό δίκτυο», επισημαίνεται σε χθεσινή ανακοίνωση του Οργανισμού, την οποία υπογράφει ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΟΑΔΥΚ, Μάρκος Πατρελάκης.

Αλλά και η Διαδημοτική Επιχείρηση Υδρευσης Αποχέτευσης Βορείου Αξονα (ΔΕΥΑΒΑ) σε ανακοίνωσή της τονίζει: «Δραματικές διαστάσεις έχει λάβει για τον Νομό Χανίων η έλλειψη νερού έπειτα από δύο χρονιές χαμηλών βροχοπτώσεων και ένα ιδιαίτερα θερμό και ξηρό καλοκαίρι. Η πιθανότητα ερημοποίησης είναι πλέον ορατή, με αρνητικές συνέπειες στον τουρισμό και τη γεωργία.

Κοινή διαπίστωση όλων των φορέων που εμπλέκονται στη διαχείριση του νερού αλλά και της επιστημονικής κοινότητας είναι ότι θα πρέπει να δρομολογηθούν ενέργειες και να γίνουν έργα που θα οδηγήσουν στη μόνιμη αντιμετώπιση του προβλήματος, ιδιαίτερα αφού ο νομός μας διαθέτει σημαντικό υδατικό δυναμικό, που όμως στις περισσότερες περιπτώσεις καταλήγει ανεκμετάλλευτο στη θάλασσα.
Στην παρούσα φάση πρέπει όλοι μας, φορείς και πολίτες, συναισθανόμενοι το μέγεθος της ευθύνης που αναλογεί στον καθένα μας, να αναλάβουμε δράσεις και να υιοθετήσουμε συμπεριφορές που θα συμβάλλουν στην εξοικονόμηση νερού.

Η ΔΕΥΑΒΑ, ως τέτοιος φορέας, έχει ήδη αναλάβει μια σειρά από δράσεις, όπως: α) εκτελεί ένα μεγάλο έργο αντικατάστασης και εκσυγχρονισμού πολλών χιλιομέτρων παλαιών και φθαρμένων δικτύων ύδρευσης με σκοπό τον περιορισμό των απωλειών νερού από θραύσεις και διαρροές, β) έχει περιορίσει σημαντικά τον αριθμό των ντους που λειτουργούν στις παραλίες του βόρειου άξονα, γ) ελέγχει σε καθημερινή βάση τη λειτουργία των αντλητικών μηχανημάτων για την εύρυθμη λειτουργία τους, δ) έχει ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης των καταναλωτών της για τον περιορισμό της σπατάλης και την εξοικονόμηση νερού στις καθημερινές δραστηριότητες.
Το τελευταίο διάστημα σε περιοχές ευθύνης της ΔΕΥΑΒΑ, κάποιες εκ των οποίων είναι τουριστικές, σημειώνονται διακοπές της υδροδότησης ή μειωμένη πίεση ροής. Θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους καταναλωτές που υφίστανται αυτήν την ταλαιπωρία ότι οι ανάγκες ύδρευσης μεγάλου μέρους του βόρειου άξονα (Παρηγοριά, Δαράτσος, Γαλατάς, Αγία Μαρίνα, Σταλός) καλύπτονται από τη ΔΕΥΑΒΑ με νερό που προμηθεύεται αποκλειστικά από τον ΟΑΔΥΚ, ο οποίος με τη σειρά του τη δύσκολη αυτή στιγμή καλείται να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες που, ούτως ή άλλως, υπάρχουν στον τουριστικό κορμό λόγω θέρους αλλά και της ξαφνικής ζήτησης νερού από τη ΔΕΥΑΧ».

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ

ΠΡΕΖΑ TV
23-7-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: