Παρασκευή, Ιουλίου 23, 2010

ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΣΥΓΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΟ ΜΠΑΣΤΑΡΔΟ ΟΔΗΓΟ ΤΩΝ ΚΤΕΛ ΑΤΙΚΗΣ ΠΟΥ ΕΒΑΛΕ ΣΚΥΛΟ ΣΤΙΣ ΑΠΟΣΚΕΥΕΣ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΨΩΦΙΣΕΙ...

Οργή και αγανάκτηση σε χιλιάδες ζωόφιλους, οργανωμένους και μη, προκάλεσε το δημοσίευμα-καταγγελία του «ΕΨΙΛΟΝ» της «Κ.Ε.» (11.07.10) για το βασανιστικό θάνατο που υπέστη σκύλος 6 μηνών στο χώρο αποσκευών λεωφορείου των ΚΤΕΛ, που εκτελούσε δρομολόγιο από Αθήνα για Πάτρα την Τρίτη 1η Ιουνίου.
Με αφορμή το δημοσίευμα, ακολούθησαν κι άλλες καταγγελίες για επώδυνους θανάτους και άλλων ζώων. Σήμερα εθελοντές και σωματεία διοργανώνουν στα ΚΤΕΛ του Κηφισού, από τις 12 το μεσημέρι έως τις 5 το απόγευμα, εκστρατεία ενημέρωσης των επιβατών. «Αγωνιζόμαστε για να κατοχυρώσουμε μια αξιοπρεπή θέση για τα ζώα μας όταν ταξιδεύουμε με λεωφορείο. Ο χώρος αποσκευών είναι μόνο για βαλίτσες και δέματα. Απαιτούμε αλλαγή του νόμου και της νοοτροπίας άμεσα!» δηλώνουν στην «Ε» οι κυρίες Ρ. Ανεστοπούλου και Α. Μαρινίτση, που μαζί με το thessalonikicat group και την υποστήριξη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής και της Psychanimal διοργανώνουν την εκστρατεία ενημέρωσης.

Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων ζητά με επιστολή της προς την υπουργό και τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή και Μιχάλη Καρχιμάκη αντίστοιχα, και τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρη Ρέππα, να διατάξουν «άμεσα έρευνα για το περιστατικό και να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα σε βάρος του οδηγού, που με την εγκληματική συμπεριφορά του προκάλεσε τον θάνατο του άτυχου ζώου καθώς επίσης και για τα άλλα δύο παρόμοια περιστατικά».
«Οφείλετε πλέον κι εσείς, ως επιχειρήσεις που στην ουσία ασκείτε έμμεση κρατική εξουσία, εκμεταλλευόμενοι κατ' αποκλειστικότητα την κοινωνική παροχή της δημόσιας συγκοινωνίας που ανήκει στο κράτος, να επιτρέψετε τη μεταφορά ζώων συντροφιάς μέσα στον χώρο επιβατών των λεωφορείων ΚΤΕΛ συνοδεία του κηδεμόνα τους, είτε με φίμωτρο, αν είναι μεγάλο, είτε σε σάκο μεταφοράς, αν είναι μικρό, όπως γίνεται σε όλες τις προηγμένες χώρες της Ευρώπης» διευκρινίζουν και ζητούν να «εκδοθεί άμεσα απόφαση με την οποία θα επιτρέπεται, υπό προϋποθέσεις, η μεταφορά ζώων εντός του χώρου επιβατών και να απαγορεύσουν την τοποθέτηση κάθε είδους ζώου ή πτηνού στους χώρους αποσκευών των λεωφορείων» και να «θεσπιστεί γενική οδηγία που θα επιτρέπει τη μεταφορά ζώων συντροφιάς εντός του χώρου επιβατών όλων των υπεραστικών δρομολογίων ΚΤΕΛ ανά την Ελλάδα».
«Απαιτούμε τη διευκρίνιση-αλλαγή του νόμου και του χάρτη υποχρεώσεων προς τους καταναλωτές των ΚΤΕΛ, αστικών και υπεραστικών. Τα ζώα έχουν δικαιώματα ζωής και οι ιδιοκτήτες έχουν δικαίωμα να μετακινούνται με ζωντανό το κατοικίδιό τους. Δεν είναι δυνατόν οι οδηγοί να είναι αδιάφοροι και αναίσθητοι, να εκμεταλλεύονται το κενό του νόμου και να μεταχειρίζονται ζωντανά πλάσματα σαν αποσκευές με αποτέλεσμα να καταλήγουν νεκρά» επισημαίνουν σε άλλη επιστολή προς τα αρμόδια υπουργεία οι Ψυχολόγοι και Επιστήμονες Υπέρ της Προστασίας Ζώων. Στην ανακοίνωσή τους τα μέλη τής «Psychanimal» τονίζουν ότι η νομοθεσία για τα ΚΤΕΛ, Νόμος 2963/2001, αναφέρει: «Αρθρο 15 - Υποχρεώσεις, παράγραφος ιδ': Οι συγκοινωνιακοί φορείς και τα όργανα αυτών απαγορεύουν τη μεταφορά ζώων, πλην των περιπτώσεων ζώων συνοδείας αναπήρων ή μικρών κατοικίδιων ζώων, που μεταφέρονται με κατάλληλα για το σκοπό αυτόν μέσα.

»Π. Δ. 170/2003, άρθρο 2 - κυρώσεις: Το αρμόδιο Πειθαρχικό Συμβούλιο επιβάλλει διοικητικό πρόστιμο: 4. Από 800 έως 1.500 ευρώ για παραβάσεις του άρθρου 15, ήτοι: η. Αρνηση μεταφοράς ζώων συνοδείας αναπήρου ή μικρών κατοικίδιων (ζώων) που μεταφέρονται με κατάλληλα για το σκοπό αυτό μέσα».
Το adespotologio.blogspot.com συλλέγει υπογραφές διαμαρτυρίας στη διεύθυνση: http://www.gope tition.com/petition/37931.html.

Της ΑΡΓΥΡΩΣ Κ. ΜΩΡΟΥ

ΠΡΕΖΑ TV
23-7-2010

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΖΩΩΦΙΛΟΙ ΜΑΖΕΨΤΕ ΠΡΩΤΑ ΤΑ ΣΚΑΤΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΤΑ ΠΑΡΚΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ.