Σε άλλες περιόδους, η απομάκρυνση των στρατιωτικών μονάδων από τα αστικά κέντρα και η απόδοση της έκτασής τους στην τοπική κοινωνία θεωρούνταν ότι έδινε ανάσα στα πολεοδομικά συγκροτήματα, αφού απελευθερωνόταν ωφέλιμος χώρος πρασίνου. Σήμερα, που διανύουμε περίοδο οικονομικής κρίσης και τα εισοδήματα των πολιτών μειώνονται, τα δεδομένα φαίνεται ότι έχουν αλλάξει.
Έτσι, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, και σε αντίθεση με παλαιότερα αιτήματα, η δημοτική αρχή, οι φορείς των επαγγελματιών και σύσσωμοι οι κάτοικοι των Γιαννιτσών ζητούν την παραμονή των δύο στρατοπέδων στην πόλη, υποστηρίζοντας ότι η απομάκρυνσή τους θα πλήξει την τοπική οικονομία και θα οδηγήσει σε μαρασμό την περιοχή.
Ο δήμαρχος Γιαννιτσών Νίκος Παπανικολάου θα μεταβεί σήμερα το πρωί στην Αθήνα προκειμένου να συναντήσει τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο και να του μεταφέρει το αίτημα να μείνει η 34η μηχανοκίνητη ταξιαρχία πεζικού στην πόλη. Μέχρι πρότινος, οι επισκέψεις των δημάρχων στον αρμόδιο υπουργό αντικείμενο είχαν την παραχώρηση εκτάσεων για τη δημιουργία χώρων πρασίνου, αθλητισμού και πολιτισμού. Δεν είναι μάλιστα λίγες οι διαμαρτυρίες που έχουν γίνει κατά τόπους, καθώς το υπουργείο καθυστερεί να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του να αποδώσει τα στρατόπεδα στους πολίτες. Ακόμη και ο δήμος Γιαννιτσών από τη δεκαετία του ’80 ζητούσε την απομάκρυνση των στρατοπέδων από την πόλη! Τα πράγματα όμως έχουν αλλάξει.
Έτσι, χθες το πρωί δεκάδες επαγγελματίες, με πρωτεργάτες τον δήμο, το επιμελητήριο και τα συνδικαλιστικά σωματεία, προχώρησαν σε δίωρο συμβολικό αποκλεισμό της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Έδεσσας, στην ανατολική είσοδο των Γιαννιτσών, από τις 9 μέχρι τις 11 το πρωί, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για μετεγκατάσταση της 34ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας πεζικού από τα Γιαννιτσά στην Άσσηρο Θεσσαλονίκης. Στον δρόμο τα Γιαννιτσά, για να κρατήσουν το στρατόπεδοΌπως υποστηρίζουν οι τοπικοί φορείς, σήμερα στα Γιαννιτσά διαβιούν περισσότεροι από 600 μόνιμοι αξιωματικοί, οπλίτες και πολιτικό προσωπικό, συν τους κληρωτούς φαντάρους, που ενισχύουν την τοπική οικονομία με περίπου 7 εκ. ευρώ τον χρόνο. Εάν φύγει η μονάδα, θα μειωθεί στο ελάχιστο ο τζίρος των καταστημάτων, με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να βάλουν λουκέτο.
“Η ταξιαρχία έχει συνδεθεί με την πόλη και είναι από τις λίγες αναπτυξιακές πηγές της. Συμβάλλει τα μέγιστα στην οικονομία μας. Πολλοί έχουν επενδύσει στην παρουσία του στρατού, όπως ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που τα νοικιάζουν στους στρατιωτικούς, προμηθευτές, εστιάτορες και επαγγελματίες πολλών κλάδων. Θα χαθούν 7-8 εκ. ευρώ τον χρόνο. Το οικονομικό πλήγμα θα είναι μεγάλο. Ίσως μάλιστα να αρχίσει να φεύγει κόσμος από την πόλη διότι δεν θα υπάρχει δουλειά”, περιγράφει στη “Μ” ο δήμαρχος Γιαννιτσών Νίκος Παπανικολάου.
“Θυμάμαι από τα παιδικά μου χρόνια τον στρατό στην πόλη μας και δεν μπορώ να καταλάβω με ποια λογική το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αποφάσισε τη μετεγκατάσταση της ταξιαρχίας. Μιλάει για οικονομία στον στρατό, αλλά πλήττει τη δική μας οικονομία”, υπογραμμίζει ο Αντώνης Κουτούδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματοβιοτεχνών Γιαννιτσών. Ο ίδιος αναφέρει ότι η αποχώρηση του στρατού θα πλήξει περισσότερους από 3.000 επαγγελματίες, 500 εμπορικά καταστήματα και 100 και πλέον μαγαζιά εστίασης και καφέ. “Δεν είναι μόνοι αυτοί οι κλάδοι. Οι στρατιωτικοί νοικιάζουν σπίτια και έχουν έσοδα οι ιδιοκτήτες, οι ηλεκτρολόγοι, οι υδραυλικοί. Στέλνουν τα παιδιά στο φροντιστήριο, ψωνίζουν από την αγορά. Είναι μεγάλος ο κύκλος εργασιών που χάνεται. Δεν είναι μόνο οικονομικό το πλήγμα αλλά και κοινωνικό. Υπάρχει μια αρμονική σχέση της κοινωνίας με τον στρατό για πολλές δεκαετίες που θα διαταραχθεί και θα αλλάξει όλη η ζωή στην πόλη”, λέει ο κ. Κουτούδης.
Του Φώτη Κουτσαμπάρη
φωτό: Σίσσυ Βασιλειάδου
ΠΡΕΖΑ TV
8-7-2010
1 σχόλιο:
telika preza fenetai pos i elliniki koinonia goustarei ton thesmo tou stratou..ti krima gia sena kai toys omoideates soy...
Δημοσίευση σχολίου