Δευτέρα, Ιουλίου 05, 2010

ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΚΑΙ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΗ ΔΕΘ

Επί ποδός πολέμου είναι το συνδικαλιστικό κίνημα, που αυτή την εβδομάδα δίνει διπλή «μάχη» για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα και στις εργασιακές σχέσεις. Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ προχωρούν την Πέμπτη -οπότε και ψηφίζεται το ασφαλιστικό νομοσχέδιο- σε 24ωρη πανελλαδική απεργία.Σήμερα η ΑΔΕΔΥ πραγματοποιεί σύσκεψη με τις Ομοσπονδίες- μέλη της, προκειμένου να χαραχτεί η στρατηγική που θα ακολουθηθεί το επόμενο διάστημα. Σημειώνεται πως τα συνδικάτα σκοπεύουν να ανανεώσουν το... ραντεβού τους με την κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Την Πέμπτη πραγματοποιεί απεργία και το ΠΑΜΕ, που διοργανώνει συγκέντρωση στην Ομόνοια στις 11 το πρωί. Μάλιστα, με πρωτοβουλία του Μετώπου πραγματοποιείται αύριο στις 7 το απόγευμα στο Σύνταγμα συναυλία.
Η εβδομάδα αυτή είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για το συνδικαλιστικό κίνημα, καθώς η κυβέρνηση θέλει να κλείσει τόσο το μέτωπο του Ασφαλιστικού όσο και το Εργασιακό. Στο μεταξύ, αναζητείται λύση στο αδιέξοδο που έχει προκύψει με τους εργοδότες (κυρίως τον ΣΕΒ) στη διαπραγμάτευση για τη νέα εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας.
Η ΓΣΕΕ δηλώνει πως δεν πρόκειται να δεχτεί τριετές πάγωμα μισθών και ζητά αυξήσεις με βάση τον ευρωπαϊκό πληθωρισμό (δηλαδή περίπου 1,5%). Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει στη θωράκιση του 13ου και 14ου μισθού είτε με ειδική ρήτρα στη σύμβαση είτε μέσω της ενσωμάτωσής τους στους υπόλοιπους 12 μισθούς.
Την ίδια στιγμή, κύκλοι του ΣΕΒ επαναλαμβάνουν τη θέση που εκδήλωσε ο πρόεδρος Δ. Δασκαλόπουλος την Παρασκευή, σύμφωνα με την οποία «αν δεν σταματήσει η παραφιλολογία και δεν σεβαστούν κοινωνικοί εταίροι και πολιτικοί τον θεσμό της εθνικής συλλογικής σύμβασης δεν πρόκειται να γίνει συνάντηση για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις».

Ωστόσο, τα ίδια στελέχη του Συνδέσμου θεωρούν πως μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία, αρκεί να γίνει σεβαστός ο θεσμός των ελεύθερων διαπραγματεύσεων.
Στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της Πέμπτης συμμετέχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εφοριακοί, το προσωπικό των Ταμείων, οι εργαζόμενοι σε δήμους και νομαρχίες και οι τελωνειακοί.
Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία, καθώς στην κινητοποίηση συμμετέχουν οι γιατροί και οι εργαζόμενοι σε αυτά.
Επιπλέον απεργούν οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, οι τραπεζικοί υπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Τις επόμενες μέρες τα σωματεία των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς θα αποφασίσουν αν θα πραγματοποιήσουν απεργία ή στάση εργασίας.
Δεμένα θα μείνουν τα πλοία στα λιμάνια, καθώς απεργία έχει προκηρύξει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία. Επίσης κλειστά θα είναι τα εμπορικά λιμάνια λόγω της κινητοποίησης της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος.

ΠΡΕΖΑ TV
5-7-2010

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

DEITE AYTO...

http://irasot.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=25821&pg=10000#comment186663