Κυριακή, Ιουλίου 11, 2010

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΕΓΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΣΤΟΥΣ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥΣ

Ενώ το πολιτικό σκηνικό ακόμη κλυδωνίζεται από τις αντιδράσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και μερίδας του κόσμου για τον νόμο 3838/2010 “Σύγχρονες διατάξεις για την ελληνική Ιθαγένεια και την πολιτική συμμετοχή ομογενών και νομίμως διαμενόντων μεταναστών και άλλες ρυθμίσεις”, η πολιτογράφηση των αλλοδαπών έχει αρχίσει και θα ολοκληρωθεί στις 31 Αυγούστου, δημιουργώντας το αδιαχώρητο στις αρμόδιες υπηρεσίες.
Ο νέος νόμος που αφορά την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας από ανήλικα παιδιά αλλοδαπών και τις ρυθμίσεις που αφορούν την πολιτική συμμετοχή των ομογενών και των νομίμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών δημοσιεύθηκε στις 24 Μαρτίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, παρότι εδώ και λίγες ημέρες η διαδικασία πολιτογράφησης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη (λήγει στα τέλη Αυγούστου), αρκετές υπηρεσίες που εμπλέκονται σε αυτήν ενημερώθηκαν για την ισχύ του από τους ίδιους τους μετανάστες, που έσπευσαν να συγκεντρώσουν τα δικαιολογητικά.

Η απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας με πολιτογράφηση αφορά αλλοδαπούς που συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους μετά τις 24-3, ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου, και υποβάλλουν τη σχετική αίτηση-δήλωση μέσα σε αποκλειστική προθεσμία τριών ετών από την ενηλικίωσή τους. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η μη ύπαρξη ποινικού κωλύματος, να μην έχει διαταχθεί η απέλασή τους από τη χώρα ή να μην υφίσταται άλλη εκκρεμότητα του καθεστώτος νόμιμης παραμονής τους στη χώρα. Επίσης, ο πολιτογραφόμενος αλλοδαπός πρέπει να διαμένει νόμιμα στην Ελλάδα για επτά συνεχή έτη ή να έχει φοιτήσει σε ελληνικό σχολείο. Απαραίτητα δικαιολογητικά, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τον νέο νόμο, είναι οι ληξιαρχικές πράξεις γέννησης και γάμου των γονέων, εφόσον αυτός τελέστηκε στην Ελλάδα. Πολλές από αυτές, όμως, είναι λανθασμένες ως προς τα στοιχεία της μητέρας ή του πατέρα (όνομα, επώνυμο, γένος κτλ.) λόγω προσκόμισης πλαστών ή λανθασμένων πιστοποιητικών, και οι διορθωτικές διαδικασίες πραγματοποιούνται είτε με έγκριση εισαγγελέα είτε με έγκριση ληξιάρχου.
Ορισμένες, ωστόσο, πρέπει να γίνουν κατόπιν δικαστικής απόφασης, διαδικασία χρονοβόρα, που διαρκεί πέντε κι έξι μήνες, και δαπανηρή, που προκαλεί την αντίδραση των μεταναστών, με αποτέλεσμα οι εντάσεις και οι διαπληκτισμοί να αποτελούν καθημερινότητα στις αρμόδιες υπηρεσίες, όπως το ληξιαρχείο και το δημοτολόγιο. “Από τις εύκολες περιπτώσεις είναι ένα εξελληνισμένο όνομα. Εκεί τη λύση μπορεί να δώσει με εντολή του ο εισαγγελέας ή ο ληξίαρχος. Η κατάσταση όμως περιπλέκεται όταν ο ενδιαφερόμενος για πολιτογράφηση πρέπει να εξασφαλίσει σχετική απόφαση δικαστηρίου. Επειδή είναι δύσκολα τα πράγματα λόγω της κρίσης, ακούν τη λέξη δικηγόρος και αντιδρούν έντονα. Σκέφτονται το κόστος μιας τέτοιας χρονοβόρας διαδικασίας”, λέει στη “ΜτΚ” η ληξίαρχος Ευφροσύνη Φόρου και συμπληρώνει: “Για την κτήση της ελληνικής ιθαγένειας λόγω γέννησης ή φοίτησης από ενηλικιωθέντες αλλοδαπούς -εφόσον οι γονείς βρίσκονται μόνιμα στην Ελλάδα για τουλάχιστον μία πενταετία χωρίς νομικό κόλλημα- υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος, οι οποίες είναι: ληξιαρχικές πράξεις γέννησης των παιδιών, ληξιαρχικές πράξεις γάμου των γονέων, αν τελέστηκε στην Ελλάδα, και ποινικά μητρώα. Επειδή λοιπόν η γέννηση είναι φυσικό γεγονός και πρέπει να εγγράφεται ανεξαρτήτως δικαιολογητικών, γράφαμε τα παιδιά με ό,τι στοιχεία μας έφερναν οι αλλοδαποί γονείς, χωρίς να γνωρίζουμε αν είναι αληθή ή όχι. Δεν μας αφορούσε γιατί δεν είμαστε η αστυνομία, το αλλοδαπών ή ντετέκτιβ. Το μόνο που μας ενδιέφερε ήταν να εγγράψουμε τη συγκεκριμένη γέννα. Ότι στις 7 Ιουλίου 1990, για παράδειγμα, γεννήθηκε στο Ιπποκράτειο ένα παιδί, το οποίο ήταν από αυτούς τους γονείς. Έτσι, μεγάλος αριθμός πράξεων έχει εγγραφεί λανθασμένα ως προς κάποια στοιχεία”.

Περισσότερα από 300 άτομα προσέρχονται καθημερινά στο ληξιαρχείο Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων περίπου το ένα τρίτο αφορά περιπτώσεις αλλοδαπών που ενδιαφέρονται για πολιτογράφηση. “Από την ώρα που τέθηκε σε εφαρμογή ο νόμος επικρατεί ένα χάος και προβλέπεται ότι θα έχουμε καυτό καλοκαίρι. Οι υπηρεσίες δημοτολογίου όλων των δήμων έχουν τρελαθεί, διότι πρέπει να ενημερώσουν τους εκλογικούς τους καταλόγους και αυτό πρέπει να γίνει μέχρι τις εκλογές. Έτσι βρέθηκαν ξαφνικά χιλιάδες άνθρωποι σε όλη την Ελλάδα να τρέχουν σαν τους τρελούς να πάρουν πράξεις, να συγκεντρώσουν δικαιολογητικά και ποινικά μητρώα”, τονίζει η κ. Φόρου. Όλα αυτά σε περίοδο καλοκαιριού, που το προσωπικό των αρμόδιων υπηρεσιών κάνει χρήση της καλοκαιρινής άδειας. “Και σε εμάς, όμως, στο ληξιαρχείο οι μισοί θα φύγουμε με άδεια. Μέσα σε τρεις ημέρες δεχτήκαμε 200 άτομα και τα γραφεία λειτουργούν από τις 8 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι. Οι 100 από αυτούς ήρθαν είτε για να πάρουν κάποιο αντίγραφο είτε γιατί τους έστειλαν οι δήμοι στους οποίους απευθύνθηκαν για να δημοτολογηθούν, προκειμένου να κάνουν διόρθωση πράξεων”.

Της Μαρίας Μπέλλου

ΠΡΕΖΑ TV
11-7-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: