Σάββατο, Ιουλίου 31, 2010

ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ ΣΤΗ FIAT ΙΤΑΛΙΑΣ...

Εκβιάζοντας με μεταφορά εργοστασιακών μονάδων παραγωγής αυτοκινήτων σε χώρες με κακοπληρωμένο εργατικό δυναμικό και εξασθενημένα συνδικάτα (π.χ. Σερβία), η διοίκηση της «Φίατ» πρότεινε ριζική ανατροπή των εργασιακών σχέσεων με βασικό στίγμα τη συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων και την επαναφορά συνθηκών μεσαίωνα στους εργάτες της αυτοκινητοβιομηχανίας...

Ο διευθύνων σύμβουλος της «Φίατ», Σέρτζιο Μαρκιόνε, σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εργασίας Μαουρίτσιο Σακόνι και τα συνδικάτα, απαίτησε ένα ξεκάθαρο «ναι ή όχι» στις τάχα «εκσυγχρονιστικές» προτάσεις της για τις εργασιακές σχέσεις, με πρόσχημα το διπλασιασμό της παραγωγής αυτοκινήτων, ζητώντας μεταξύ άλλων:

Να λειτουργούν τα εργοστάσια 24 ώρες το 24ωρο με μόνη εξαίρεση την Κυριακή.
Να αυξηθούν οι ετήσιες ώρες υπερωριών από 40 σε 120 ώρες.
Να μειωθούν τα διαλείμματα εν ώρα εργασίας από δύο διάρκειας 20 λεπτών σε τρία διάρκειας 10 λεπτών.
Να γίνουν περικοπές στους μισθούς όσων εργαζομένων κάνουν χρήση αναρρωτικής άδειας, για να παίρνουν μέρος σε διαδηλώσεις και απεργίες.

«Είμαστε η μόνη επιχείρηση έτοιμη να επενδύσει 20 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ιταλία», είπε ο Μαρκιόνε, προκαλώντας τις θετικές αντιδράσεις δύο συμβιβασμένων - με την εργοδοσία και το μεγάλο κεφάλαιο - συνδικάτων, του CISL (Confederazione Italiana Sindacati dei Lavoratori) και του UIL (Unione Italiana del Lavoro). Αντίθετα, προκάλεσε την οργή του συνδικάτου FIOM (Federatzione Impiegati Operai Metallurgici), που μίλησε για τη μεγαλύτερη προσπάθεια επιδρομής στα δικαιώματα των Ιταλών εργαζομένων.
Ηδη η διοίκηση της ΦΙΑΤ ανακοίνωσε ότι το νέο μοντέλο LO της βιομηχανίας δε θα παραχθεί στο εργοστάσιο Μιραφιόρι στο Τορίνο, αλλά σε εργοστάσιο στο Κραγκούγεβατς της Σερβίας (όπου ήταν η πρώην έδρα της «Ζάσταβα» που εξαγοράστηκε από τη «Φίατ»).

Στο μεταξύ χτες επισημοποιήθηκε η πολιτική ρήξη ανάμεσα στον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι και τον κυβερνητικό εταίρο και πρόεδρο της βουλής Τζανφράνκο Φίνι, κατά τη συνεδρίαση του προεδρείου του κόμματος «Λαός της Ελευθερίας». Οι τρεις στενότεροι συνεργάτες του Φίνι, Φάμπιο Γκρανάτο, Ιταλο Μποκίνο και Καρμέλο Μπριγκούλιο, παραπέμφθηκαν στο πειθαρχικό του κόμματος. Οσο για τον πρόεδρο της βουλής, ο Μπερλουσκόνι δήλωσε ανοικτά ότι δεν τηρεί τις ίσες αποστάσεις και τον εγγυητικό ρόλο που επιβάλλει το αξίωμά του, και, κατά συνέπεια, τίθεται θέμα αντικατάστασής του ύστερα από 17 χρόνια μεταξύ τους συνεργασίας...

ΠΡΕΖΑ TV
31-7-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: