Εκστρατεία για την εξεύρεση... ζεστού χρήματος είναι σε εξέλιξη στα ασφαλιστικά ταμεία, με στόχο μέσα στη φετινή χρονιά να εξοικονομηθούν 2,37 δισ. ευρώ.
Η επιχείρηση «εξοικονόμηση και νοικοκύρεμα» τα επόμενα χρόνια μάλιστα θα ενταθεί, για να ακολουθήσουν τα ποσά ανοδική πορεία, προκειμένου έως το 2013 να συγκεντρωθούν σωρευτικά 25 δισεκατομμύρια ευρώ και να καλυφθούν οι «μαύρες τρύπες» του συστήματος.Το βάρος του υπουργού Εργασίας, Αν. Λοβέρδου, και του υφυπουργού, Γ. Κουτρουμάνη, πέφτει στο νοικοκύρεμα του συστήματος και στην καταπολέμηση της σπατάλης, σε μία προσπάθεια να «τιθασευτούν» τα ελλείμματα.
24,5 δισ. έως το 2013 για να μην καταρρεύσουν τα Ταμεία
Στο πλαίσιο αυτό προτεραιότητα δίνεται στην είσπραξη των οφειλών των επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία και στην αντιμετώπιση των ανεξέλεγκτων δαπανών στους κλάδους υγείας.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει κάνει το υπουργείο Εργασίας, τα επόμενα τρία χρόνια το οικονομικό όφελος των Ταμείων από τις ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό φτάνει: Τα 4,9 δισεκατομμύρια ευρώ το 2011, τα 8, 7 δισεκατομμύρια ευρώ το 2012, τα 8,3 δισεκατομμύρια το 2013. Για τη φετινή χρονιά το κέρδος για τα ασφαλιστικά ταμεία αναμένεται να φτάσει τα 2,37 δισεκατομμύρια ευρώ.
Από τα χρήματα αυτά το 1,2 δισεκατομμύριο ευρώ θα εξοικονομηθεί από την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και ήδη «τρέχει» μία ευνοϊκή ρύθμιση για την εξόφληση των οφειλών προς τα ταμεία (οι οποίες αγγίζουν τα 15 δισ. ευρώ).
Επιπλέον, ένα ποσό της τάξης του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ θα εξοικονομηθεί από τον έλεγχο της δαπάνης κυρίως στο φάρμακο. Το κύριο βάρος για τον περιορισμό της σπατάλης πέφτει στην εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στο σύνολο των Ταμείων.
Το μέτρο έχει ήδη εφαρμοστεί στο ΙΚΑ, με θετικά αποτελέσματα, αφού τον Ιούλιο η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης έφτασε το 28% (συγκεκριμένα τα έξοδα έπεσαν από τα 191 στα 138 εκατομμύρια). Στις 15 Οκτωβρίου τη «σκυτάλη» παίρνει ο ΟΑΕΕ και από τη νέα χρόνια η ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα εφαρμοστεί στο σύνολο των Ταμείων.
Τέλος αναμένεται να εξοικονομηθούν 120 εκατομμύρια ευρώ από την επιβολή ειδικής εισφοράς στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ και 50 εκατομμύρια από την εφαρμογή ενιαίου προγράμματος για τον έλεγχο πληρωμής των συντάξεων.
Ενδεικτικό του αλαλούμ που επικρατεί στο ασφαλιστικό σύστημα είναι πως οι πρώτοι έλεγχοι δείχνουν την... καταβολή συντάξεων ακόμα και σε νεκρούς (ήδη έχουν αποκαλυφθεί 321 περιπτώσεις).
Στο υπουργείο Εργασίας έχει γίνει η καταγραφή των οικονομικών αποτελεσμάτων που θα έχουν τα μέτρα και μετά το 2014. Συγκεκριμένα:
- Τη διετία 2014-2015 θα συνεχιστεί η αύξηση του μέσου πραγματικού ορίου συνταξιοδότησης, με ετήσιο όφελος για το σύστημα από 1η Ιανουαρίου 2016 και μετά 800 εκατομμύρια ευρώ.
- Από το 2014 και μέχρι το 2020 συνεχίζεται η μείωση 0,5% κατά έτος του ποσοστού των αναπηρικών συντάξεων. Το ετήσιο όφελος από 1η Ιανουαρίου 2021 και μετά υπολογίζεται σε 600 εκατομμύρια ευρώ.
- Από το 2014 και μετά συνεχίζεται ο περιορισμός της σύνταξης στο 2% για κάθε έτος ασφάλισης. Το ετήσιο όφελος αυξάνεται σταδιακά και διαμορφώνεται στα 250 εκατομμύρια ευρώ από το 2025 και μετά.
-Από την 1η Ιανουαρίου 2015 εφαρμόζεται ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων (βασική και αναλογική). Με βάση αναλογιστικές μελέτες, το ετήσιο όφελος για το σύστημα αναμένεται να διαμορφωθεί το 2040 στα 1,8 δισεκατομμύρια.
Το βάρος του υπουργού Εργασίας, Ανδρέα Λοβέρδου, και του υφυπουργού, Γιώργου Κουτρουμάνη, πέφτει στο νοικοκύρεμα του συστήματος και στην καταπολέμηση της σπατάλης.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
ΠΡΕΖΑ TV
29-8-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου