Στο φάσμα της ανεργίας, της αγωνίας και της αβεβαιότητας ζουν οι εργαζόμενοι στους 4 νομούς του Θεσσαλικού Κάμπου, όπου σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Απασχόλησης του ΟΑΕΔ οι άνεργοι έφταναν τον Ιανουάριο του 2010 τους 47.834. Στη Μαγνησία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ίδιας πηγής, το 2008 οι άνεργοι ήταν 6.563 και για το 2009 υπολογίζονται σε 7.000 με την εκτίμηση ότι μέχρι το τέλος του χρόνου μόνο οι μισθωτοί και οι υπάλληλοι, εκτός των επαγγελματιών, θα ανέλθουν σε 12.000. Στην Καρδίτσα δοκιμάζεται και η ραχοκοκαλιά του πληθυσμού, ο αγροτικός κόσμος, ενώ ανάλογη εικόνα παρουσιάζουν και οι άλλοι δύο νομοί, Λάρισας και Τρικάλων.
Με την απασχόληση στον «Καιάδα», σε Βόλο και όλη τη Μαγνησία, οι καταγγελίες συμβάσεων και οι οικειοθελείς αποχωρήσεις από μήνα σε μήνα αυξάνονται κατακόρυφα στην περιοχή και η τάση αυτή που καταγράφεται στα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ, προοιωνίζεται δυσοίωνο μέλλον.
Ειδικότερα, οι χαμένες θέσεις εργασίας από καταγγελίες συμβάσεων και οικειοθελείς αποχωρήσεις που δηλώθηκαν στον ΟΑΕΔ (δεν γίνεται πάντα και για όλες τις περιπτώσεις) από τον Ιανουάριο μέχρι την 30ή Μαΐου φτάνουν τις 3.000, χωρίς να συνυπολογίζονται στους ήδη άνεργους και αναζητούντες οποιαδήποτε εργασία.
Το ποσοστό της ανεργίας, εκτιμά το Εργατικό Κέντρο Βόλου (ΕΚΒ), μέχρι το φθινόπωρο θα εκτιναχθεί πάνω από το 15%, με αυξητικές τάσεις ειδικά σε κλάδους όπως η οικοδομή, η παροχή υπηρεσιών, το μέταλλο, η μεταποίηση, ο επισιτισμός.
Οι οικειοθελείς αποχωρήσεις αποτελούν πλέον τη «νέα μόδα» συγκεκαλυμμένης απόλυσης που ακολουθούν πολλές επιχειρήσεις με «δόλωμα» λίγες χιλιάδες ευρώ παραπάνω. Μετά μάλιστα τις αλλαγές που προωθούνται για τις εργασιακές σχέσεις και το Ασφαλιστικό, το ΕΚΒ εκτιμά ότι θα ακολουθήσει «πογκρόμ» απολύσεων και «κύμα φυγής» εργαζομένων, που ούτως ή άλλως θα υποστούν πλέον το «ψαλίδι» στις αποζημιώσεις, αφού ουσιαστικά οι εργοδότες αποκτούν τη δυνατότητα να πετούν στον δρόμο εργαζομένους έπειτα από δεκαετίες απασχόλησης και προσφοράς, έχοντας μάλιστα τη διακριτική ευχέρεια να τους καταβάλουν την αποζημίωση σε δόσεις εντός εξαμήνου και χωρίς προκαταβολή!
Την πληρώνουν ήδη οι παλιοί μισθωτοί, επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΚΒ Θανάσης Παπαδημόπουλος. «Ο συνδυασμός της μείωσης της οφειλόμενης λόγω απόλυσης αποζημίωσης με τον καθορισμό, για τους νέους και τους μακροχρόνια ανέργους, κατώτατου μισθού χαμηλότερου κατά 20% σε σχέση με τον κατώτατο μισθό που προβλέπεται για τους υπολοίπους, θα ωθήσει εργοδότες να απολύουν παλαιότερους μισθωτούς και να προσλαμβάνουν νεότερους που θα είναι σημαντικά φθηνότεροι. Ετσι μειώνεται το κόστος λειτουργίας ενός εργοστασίου ή μιας επιχείρησης», εκτιμά ο ίδιος και προσθέτει: «Πρόκειται για πρωτόγνωρες διατάξεις που δεν είμαστε διατεθειμένοι να αποδεχτούμε επ' ουδενί. Δεν είναι δυνατόν επειδή η τρόικα επέβαλε τις απόψεις της οι εργαζόμενοι να συνυπογράψουμε την καταδίκη μας».
Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα φαίνεται να πληθαίνουν οι εργοδότες που επιλέγουν τη μέθοδο της «οικειοθελούς αποχώρησης» για να απολύσουν εργαζομένους.
Τον Μάιο, στη Μαγνησία 465 εργαζόμενοι αποχώρησαν οικειοθελώς από την εργασία τους, ενώ καταγγέλθηκαν οι συμβάσεις άλλων 677. Σε επίπεδο Θεσσαλίας το ποσοστό οικειοθελών απαχωρήσεων στη Μαγνησία τον Μάιο προσέγγιζε το 35% και των καταγγελιών συμβάσεων το 32%, ενώ συνολικά και με τις δύο «μεθόδους», τον ίδιο μήνα αποχαιρέτησαν τις εργασίες τους 1.142 άτομα.
Σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, τον Ιανουάριο στη Μαγνησία καταγράφηκαν 1.291 χαμένες θέσεις εργασίας (καταγγελίες συμβάσεων και οικειοθελείς αποχωρήσεις), τον Φεβρουάριο 1.037, τον Μάρτιο 972 και τον Απρίλιο 813.
Συντονισμός: ΜΑΙΡΗ ΠΙΝΗ Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΝΤΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV
6-8-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου