Υπό κτηματογράφηση κηρύχθηκε και η υπόλοιπη ελληνική επικράτεια που έως σήμερα δεν έχει ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα. Με απόφαση που υπέγραψε η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη ξεκινούν οι υποστηρικτικές εργασίες για περίπου 118,8 εκατ. στρέμματα σε όλη τη χώρα, όπου αναμένεται να δηλωθούν 21,48 εκατ. δικαιώματα (πλήρης κυριότητα, επικαρπία, ψιλή κυριότητα, δουλεία κ.λπ.) επί ακινήτων.
Οι πρώτοι νέοι διαγωνισμοί, της τέταρτης και τελευταίας φάσης του Κτηματολογίου, αναμένεται να προκηρυχθούν στα τέλη του χρόνου και σε μια διετία προβλέπεται να καλύπτουν περίπου 5.000 προ-καποδιστριακούς οικισμούς της χώρας, ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει πλήρες Κτηματολόγιο ώς το 2020.
Το φθινόπωρο θα προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για 44 δήμους και κοινότητες που θα καλύψουν το σύνολο της Αττικής και αφορούν περίπου 520.000 δικαιώματα, όπως μας ενημέρωσε ο Δημήτρςη Ρόκκος, υποδιευθυντής έργων της κρατικής εταιρείας «Κτηματολόγιο Α.Ε.».
Το «μεγαλύτερο από τα μεγάλα έργα» προχωρεί με πολλά εμπόδια, αφού στην ουσία αποκαλύπτει καταπατήσεις δημοσίων κτημάτων και παρανομίες σε ιδιωτικά ακίνητα. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι η μόνη πλέον χώρα στην Ευρώπη που δεν διαθέτει Κτηματολόγιο, αφού και η γειτονική Αλβανία κατάφερε να ολοκληρώσει τις διαδικασίες μέσα σε χρόνο-ρεκόρ.
Η πιο καθοριστική απόπειρα εκπόνησης Κτηματολογίου ξεκίνησε το 1996. Μέσα σε μια τετραετία με πολλά προβλήματα και εν μέσω προσφυγών στην Κομισιόν που είχαν ως αποτέλεσμα την ανάκληση όλων των κοινοτικών ενισχύσεων, καλύφθηκαν 423 δήμοι και κοινότητες σε όλη τη χώρα, όπου δηλώθηκαν 6,32 εκατ. δικαιώματα. Λειτουργούν 15 Κτηματολογικά γραφεία στην Αττική, πέντε στη Θεσσαλονίκη και 78 στην υπόλοιπη χώρα. Είναι οι μόνες περιοχές που ολοκληρώθηκε το κτηματολόγιο, με τους ιδιοκτήτες να ταλαιπωρούνται σε αρκετές περιπτώσεις, αλλά σε σχέση με το «κτηματόσημο» θα ξεμπερδέψουν καταβάλλοντας εφάπαξ 35 ευρώ ανά δικαίωμα και 20 ευρώ για βοηθητικούς χώρους. Η πληρωμή μετατίθεται από χρόνο σε χρόνο, δυσκολεύοντας τη διαδικασία είσπραξης, αφού πολλά ακίνητα σε αυτά τα χρόνια έχουν αλλάξει ιδιοκτήτη.
Μόλις το 2003, έπειτα από πολλές προσπάθειες, η Κομισιόν αποδέχθηκε να διαθέσει 120 εκατ. ευρώ για το Κτηματολόγιο, αυτή τη φορά από το πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας» και μόνο για υποστηρικτικές εργασίες, για παράδειγμα οι ενεργοί τίτλοι, που αφορά την καταγραφή του τελευταίου ιδιοκτήτη κάθε ακινήτου. Το μεγαλύτερο μέρος του εγκεκριμένου κονδυλίου αξιοποιήθηκε το 2008 για τη συλλογή δηλώσεων για 107 δήμους. Κάλυψαν ολόκληρα τα πολεοδομικά συγκροτήματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, καθώς και τις πρωτεύουσες όλων των νομών της χώρας, που δεν είχαν ενταχθεί στην προηγούμενη κτηματογράφηση. Καταγράφηκαν συνολικά 9,2 εκατ. δικαιώματα, για τα οποία οι ιδιοκτήτες κατέβαλαν μαζί με τη δήλωση «κτηματόσημο» 35 ευρώ και για βοηθητικούς χώρους 20 ευρώ. Συγκεντρώθηκαν περίπου 240 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση της επόμενης φάσης, που είναι και το ουσιαστικό Κτηματολόγιο. Με την ολοκλήρωσή του οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν και πάλι, αυτή τη φορά με βάση την αντικειμενική αξία του ακινήτου τους, αφού αφαιρεθεί το παράβολο που έχει καταβληθεί με τη δήλωση. Ο διαγωνισμός πάντως έχει μπλοκαριστεί από τα τέλη του 2008 λόγω προσφυγών και μόνον πρόσφατα ξεκίνησε η εκπόνηση κτηματολογικών χαρτών σε έξι ομάδες δήμων, που αφορούν πρωτεύουσες της Πελοποννήσου (Κόρινθος, Τρίπολη, Πύργος, Ναύπλιο κ.λπ.), τη Ζάκυνθο, την Πρέβεζα, την Ηγουμενίτσα, τη Λάρισσα και την Καρδίτσα, δήμους από την περιοχή της Θεσσαλονίκης και υπόλοιπα της Αττικής (Νέα Μάκρη, Μαραθώνας, Κηφισιά κ.λπ.). Εκκρεμούν 16 ενότητες δήμων για τις οποίες υπάρχουν ενστάσεις ή έχουν υποβληθεί προσφυγές στο ΣτΕ.
Στις αρχές του χρόνου, η υπουργός Περιβάλλοντος ανακοίνωσε την κτηματογράφηση των 44 δήμων και κοινοτήτων που συμπληρώνουν την περιφέρεια Αττικής. Αφορούν κυρίως νησιά (Πόρος, Υδρα κ.λπ.) και δήμους γύρω από την Πάρνηθα
Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ
ΠΡΕΖΑ TV
6-8-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου