Πέμπτη, Αυγούστου 26, 2010

ΠΑΓΩΝΟΥΝ ΓΙΑ 9 ΜΗΝΕΣ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟΝ ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΟ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ

Εννιάμηνο «απαγορευτικό» στην έκδοση οικοδομικών αδειών, αλλά και εργασιών, βάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, σε μια προσπάθεια να περισώσει τον... ξεχασμένο υγροβιότοπο της Αγίας Τριάδας στα Μέγαρα, απέναντι από τη Σαλαμίνα.

Οι τελευταίες απειλές προέρχονται από την κατασκευή εργοστάσιου πίσσας για τις ανάγκες έργων στους αυτοκινητόδρομους. Λέγεται επίσης ότι υπάρχουν σχέδια από την αεροπορία για το μπάζωμα 300 στρεμμάτων στον αβαθή όρμο για τις ανάγκες του αεροδρομίου της Πάχης.

Το Βουρκάρι, όπως το αποκαλούν οι κάτοικοι της περιοχής, θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς βιότοπους, ο οποίος παλαιότερες αλλά και πρόσφατες μελέτες έχουν αποδείξει ότι αποτελεί μοναδικό καταφύγιο πτηνών στην Αττική, όπως ο λευκοτσικνιάς. Καταγράφηκαν 127 είδη πτηνών, γεγονός που δείχνει την ιδιαίτερη αξία του στο μεταναστευτικό ταξίδι των πουλιών.

Παρ' όλα αυτά δεν έχει ενταχθεί στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών, αλλά χαρακτηρίζεται ζώνη υποδοχής εγκαταστάσεων μέσης όχλησης. Τα σχέδια για την κατασκευή μονάδων παραγωγής ρεύματος έχουν κινητοποιήσει από το 2006 τους φορείς της περιοχής και είχαν προκαλέσει την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, αλλά και τις επερωτήσεις του βουλευτή Θ. Λεβέντη, που εισέπρατταν μόνον «θα» από το τότε υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ. Μάλιστα, την ίδια περίοδο άλλες αρμόδιες υπηρεσίες είχαν υποδείξει την τοποθεσία Αρμύρες - Λάκκα, μέσα στον υγροβιότοπο, ως περιοχή μετεγκατάστασης των βυρσοδεψίων που λειτουργούν στην περιοχή του Ρέντη!

Για την ένταξη του βιότοπου στις προστατευόμενες περιοχές έχουν γνωμοδοτήσει θετικά η Ορνιθολογική Εταιρεία, αλλά και το ελληνικό τμήμα του WWF. Στις πρόσφατες εξαγγελίες της Τίνας Μπιρμπίλη για την αναβάθμιση της Αττικής, το Βουρκάρι έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα ανάδειξης των οικοτόπων, μαζί με τον Σχινιά, την Βραώνα, την Ψάθα, τις λίμνες Βουλιαγμένης και Κουμουνδούρου. Ο Οργανισμός Αθήνας εκπονεί μελέτη για την ανάδειξη της περιοχής.

Χ.ΤΖ.

ΠΡΕΖΑ TV
26-8-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: