Τρίτη, Αυγούστου 10, 2010

ΕΞΩΔΙΚΑ ΣΤΕΛΝΕΙ Η ΜΕΛΚΑ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΘΕΛΟΝΤΑΣ ΝΑ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥΣ

Εξώδικα στους εργαζόμενους που έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας απέστειλε χθες το πρωί η ΜΕΛΚΑ Α.Ε., χαρακτηρίζοντας την επίσχεση παράνομη και καταχρηστική. Η κίνηση αυτή της εταιρίας έχει εξοργίσει τους εργαζόμενους αλλά και το Εργατικό Κέντρο Βόλου, ο πρόεδρος του οποίου επέκρινε την εταιρία και τις τακτικές της.
Αδικαιολόγητα λείπουν από την εργασία τους οι εργαζόμενοι στα έργα του Περιφερειακού υποστηρίζει η εταιρία ΜΕΛΚΑ, η οποία χθες το πρωί κοινοποίησε εξώδικη δήλωση στους εργαζόμενους που έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας από τις 26 Ιουλίου.
Η εταιρία στο εξώδικό της αναφέρει μεταξύ άλλων πως τον Ιούνιο και στις αρχές Ιουλίου πραγματοποιήθηκε η εξόφληση των δεδουλευμένων των μηνών Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου και ζητήθηκε από τους εργαζόμενους να επιδείξουν κατανόηση για την καθυστέρηση αποπληρωμής των αποδοχών τους.
Ετσι οι εργαζόμενοι ανακάλεσαν στις 8 Ιουλίου τη δήλωση επίσχεσης εργασίας που είχαν ξεκινήσει και βρέθηκαν στην εργασία τους. Σύμφωνα πάντα με την εταιρία στις 26 Ιουλίου οι εργαζόμενοι επέδωσαν με εκπρόσωπό τους δήλωση επίσχεσης εργασίας με την οποία ζητούσαν τα χρήματά τους για τους μήνες Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο αλλά και υπερωρίες, επιδόματα αδειών και αναδρομικά.
Η ΜΕΛΚΑ στο εξώδικό της χαρακτηρίζει αναληθή τα αίτια της δήλωσης επίσχεσης εργασίας των εργαζομένων, υποστηρίζοντας πως ο μισθός του Μαΐου είχε καταβληθεί, ενώ δεν είχε ολοκληρωθεί ο Ιούλιος για να γίνει η αποπληρωμή των δεδουλευμένων. Σε ό,τι αφορά το επίδομα αδείας, η εταιρία αναφέρει πως αυτό χορηγείται όταν ο εργαζόμενος λαμβάνει κανονική άδεια αναψυχής.
Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω η εταιρία θεωρεί παράνομη και καταχρηστική την επίσχεση εργασίας και παντελώς αδικαιολόγητη την απουσία των εργαζομένων από την εργασία τους.
Εξοργισμένος για τις αντεργατική κίνηση της ΜΕΛΚΑ ο κ. Βάιος Λαγοδόντης, Πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ν. Μαγνησίας και εργαζόμενος στην εταιρία, υποστήριξε πως «η εταιρία ΜΕΛΚΑ προκαλεί ακόμη μια φορά με τη στάση και τις κινήσεις της όχι μόνο τους εργαζόμενους αλλά και ολόκληρη την κοινωνία του Βόλου. Στέλνοντας εξώδικα στους εργαζόμενους που διεκδικούν τα εργασιακά τους δικαιώματα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο».
Ο κ. Λαγοδόντης σχολίασε πως αντί να αποπληρωθούν οι εργαζόμενοι στους οποίος οφείλονται 300.000 ευρώ, η εταιρία αποφάσισε να τους στείλει εξώδικα και να κρίνει παράνομη και καταχρηστική την επίσχεση, πράγμα που ο ίδιος χαρακτήρισε απαράδεκτο και απολύτως κατακριτέο.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως η εταιρία χρωστά στον κάθε εργαζόμενο από 2.500 έως και 10.500 ευρώ.

Θρασύτατη χαρακτήρισε η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Βόλου και ο πρόεδρός της κ. Θανάσης Παπαδημόπουλος την κίνηση της ΜΕΛΚΑ να αποστείλει εξώδικα στους εργαζομένους, οι οποίοι βρίσκονται σε εργασιακή ομηρία.
Ειδικότερα το Εργατικό Κέντρο Βόλου σε ανακοίνωσή του επισημαίνει πως «σε μια νέα θρασύτατη κίνηση, η οποία αποτυπώνει όλη την παρελκυστική πρακτική της, να μην ανταποκρίνεται στις οικονομικές της υποχρεώσεις έναντι των εργαζομένων του Περιφερειακού, αλλά να τους κρατά κάθε λίγο και λιγάκι σε εργασιακή και οικονομική ομηρία, προχώρησε η ανάδοχος του έργου “ΜΕΛΚΑ Α.Ε”». Η ΜΕΛΚΑ με το εξώδικο, επισημαίνει η διοίκηση του ΕΚΒ, ούτε λίγο ούτε πολύ θεωρεί ότι οι απλήρωτοι εργαζόμενοι θα έπρεπε όχι μόνο να αποδεχτούν μοιρολατρικά την οικονομική καταδίκη τους, αλλά και να ξεχάσουν τις προς αυτούς υποχρεώσεις της εταιρίας, καθώς η τελευταία με το εξώδικό της αρνείται να αναγνωρίσει τις εργατικές αξιώσεις και συγκεκριμένα τις οφειλές της για υπερωρίες, επιδόματα αδειών, αναδρομικά.
Οι εργαζόμενοι του Περιφερειακού και το Εργατικό Κέντρο Βόλου καλούν τους τοπικούς φορείς να υπενθυμίσουν αποτελεσματικά στη ΜΕΛΚΑ ότι τουλάχιστον οι ίδιοι δεν την ανέχονται.
«Για τους απλήρωτους εργαζόμενους ΔΕΝ υπάρχουν διακοπές, Δεκαπενταύγουστα και… ραστώνες. Υπάρχει πολλή αγωνία για την τύχη των ίδιων και των οικογενειών τους, υπάρχει συσσωρευμένη οργή για τον εμπαιγμό, πάνω από όλα όμως υπάρχει διάχυτη η αξίωση κάποιοι να σταματήσουν να χαϊδεύουν επιχειρηματικά αυτιά και να ανέχονται τις προκλητικές τακτικές τους, την ώρα που οι απλοί μεροκαματιάρηδες βιώνουν πραγματικές τραγωδίες, πληρώνοντας σαν κοροΐδα τα σπασμένα!», καταλήγει η επιστολή του Εργατικού Κέντρου Βόλου.

Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

ΠΡΕΖΑ TV
10-8-2010

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΥΠΟΘΕΤΩ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥ... Ε?

Ανώνυμος είπε...

ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΥΠΟΔΟΜΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΚΑΘΩΣ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΧΡΩΣΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ, ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ, ΣΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΤΗΣ 15 ΜΙΣΘΟΥΣ , ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΩΝ ΕΡΓΟΤΑΞΙΩΝ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΣΕ ΠΡΟΜΘΗΘΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ

Ανώνυμος είπε...

ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΝΑ ΦΩΝΑΞΟΥΜΕ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΛΚΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟΥΝΗ ΚΑΙ ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΑΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ???