Κυριακή, Αυγούστου 08, 2010

ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΚΡΙΣΗ ΧΤΥΠΗΣΑΝ ΤΟ ΖΑΝΝΕΙΟ ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟ...ΟΙ ΦΟΡΟΙ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΚΑΙΡΙΟ ΠΛΗΓΜΑ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ...

ΘΑΥΜΑΣΤΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΧΩΡΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟ...

Πόσα παιδιά, πόσες ιστορίες... Πόσες άσχημες μοίρες αντιστράφηκαν σ’ αυτούς τους χώρους, πόσα παιδιά χωρίς οικογένειες, άπορα, τέλειωσαν το σχολείο, έμαθαν τέχνες, πρόκοψαν, χαμογέλασαν στη ζωή κι εκείνη τους το αντέμειψε. Αυτό ήταν άλλωστε το μόνο μέλημα της Ελένης Ζαννή ιδρύοντας το 1874 το Ζάννειο Ορφανοτροφείο Αρρένων στον Πειραιά, μετέπειτα Ζάννειο Ιδρυμα Παιδικής Προστασίας και Αγωγής: να αντισταθμίζονται όσο το δυνατόν οι αδικίες εις βάρος παιδιών. Δεν υποψιαζόταν –υποψιαζόμαστε– ότι μια μέρα θα χρειαζόταν κάποιος να αντισταθμίζει τις αδικίες εις βάρος των ίδιων των ιδρυμάτων που βοηθούν παιδιά.
Οπως όμως αναφέρει ο σημερινός πρόεδρος του Δ.Σ. του Ζαννείου κ. Γιώργος Γαβριήλ, η Πολιτεία έχει πάψει να στέκεται αρωγός απέναντι σε αυτές τις προσπάθειες – κι ας καλύπτουν με τη δράση τους ένα τεράστιο προνοιακό κενό. Κι ας είμαστε εν μέσω βαθιάς οικονομικής κρίσης, στην οποία η συμβολή των ιδιωτών θα έπρεπε όχι μόνο να είναι καλοδεχούμενη, αλλά και να επιδιώκεται. «Η οικονομική κρίση μάς έχει χτυπήσει όπως όλους, αλλά ακόμα κι αν είχαμε τη δυνατότητα να τη διαχειριστούμε, το κράτος μάς βάζει συνεχώς εμπόδια!» σημειώνει ο κ. Γαβριήλ.
Τα Ιδρύματα Παιδικής Προστασίας και τα γηροκομεία είναι, ως επί το πλείστον, ΝΠΙΔ και δεν λαμβάνουν κανενός είδους κρατική ενίσχυση. Το Ζάννειο –που δεν στεγάζεται πια στον Πειραιά, αλλά σε σύγχρονες εγκαταστάσεις στην Εκάλη– στηρίζεται εξ ολοκλήρου από δωρεές και χορηγίες ιδιωτών και από τα έσοδα των κληροδοτημάτων. Το Ιδρυμα, που φιλοξενεί και φροντίζει σήμερα 40 παιδιά, από άπορες οικογένειες, τα οποία εκπαιδεύει στα γράμματα, στις τέχνες και στον αθλητισμό, απασχολεί δεκάδες άτομα επιστημονικό και όχι μόνο προσωπικό, προκειμένου να εξασφαλίζει υψηλό επίπεδο υπηρεσιών. Και οι ανάγκες συνεχώς αυξάνονται, με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και τις προδιαγραφές να αυστηροποιούνται.

Οπως ήταν αναμενόμενο, ο πρόσφατος νόμος που ψηφίστηκε στη Βουλή περί «αποκατάστασης της φορολογικής δικαιοσύνης και αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής», που θεσπίζει φόρο στις δωρεές, κατάφερε καίριο πλήγμα στη λειτουργία τόσο του Ζαννείου όσο και των υπόλοιπων ιδρυμάτων. Καταλυτική ωστόσο φαίνεται ότι είναι η επιβολή και στα ιδρύματα φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας. «Μας αντιμετωπίζουν σαν οποιονδήποτε πολίτη, και μάλιστα χωρίς αφορολόγητο», εξηγεί ο κ. Γαβριήλ. «Τα ιδρύματα όμως δεν είναι επιχειρήσεις που βγάζουν κέρδη για να φορολογούνται τόσο εξοντωτικά. Τα όποια έσοδά μας, κυρίως από τις ενοικιάσεις των ακινήτων μας, διοχετεύονται πίσω στα ιδρύματα».
Η οικονομική κρίση όμως επεφύλασσε και μια ακόμη δυσάρεστη έκπληξη για τα διοικητικά συμβούλια των κοινωφελών ιδρυμάτων. «Εδώ και χρόνια, για να εξασφαλίζουν πόρους τα ιδρύματα, δεν επέλεγαν τον οποιονδήποτε ενοικιαστή, αλλά τον υπ’ αριθμόν ένα φερέγγυο πελάτη, το Δημόσιο, που κατόπιν μειοδοτικών διαγωνισμών εκμεταλλεύεται ακίνητα των ιδρυμάτων. Μολονότι βάσει νόμου το Δημόσιο, ούτως ή άλλως, δεν πληρώνει κοινόχρηστα, ενώ καταβάλλει και χαμηλότερα ποσά γενικότερα, έρχεται τώρα και κάνει αυθαίρετα 20% μείωση στα ενοίκια που πληρώνει!» (Σ.σ. Το μέτρο θα ισχύσει από τον Σεπτέμβριο.) Οπως αναφέρει ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Ζαννείου, το Δημόσιο έχει εξελιχθεί στον πλέον αφερέγγυο «πελάτη», που εκτός των άλλων εξοφλεί τις υποχρεώσεις του τουλάχιστον μετά ένα τρίμηνο. «Ισως αυτό το τελευταίο έχει υπάρξει η πλέον επώδυνη εξέλιξη για τη λειτουργία των ιδρυμάτων».

Πράγματι, με έγγραφό του την 1η Ιουνίου 2010, ο νομάρχης Αθηνών κ. Ιω. Σγουρός (η νομαρχία Αθηνών στεγάζεται σε ακίνητο του Ζαννείου), κατ’ επίκληση του άρθρου 388 του Αστικού Κώδικα για απρόοπτη μεταβολή των συνθηκών, ζητεί από το Ζάννειο «να αποδεχθεί τη συμβατική μείωση του καταβληθέντος τιμήματος για το ακίνητο όπου στεγάζει τις υπηρεσίες μας σε ποσοστό 20%».
Πρόκειται όμως για πολύ χαμηλά τιμήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 13ο Λύκειο Πειραιά νοικιάζει τον χώρο του Ζαννείου για 1,7 ευρώ το τετραγωνικό! Μάλιστα, ενώ το Ιδρυμα εδώ και χρόνια έχει ζητήσει να μετεγκατασταθεί το σχολείο διότι τα παιδιά κινδυνεύουν αφού έχει κριθεί επικίνδυνο μετά τους σεισμούς της Πάρνηθας, παραμένει στον χώρο «γιατί δεν έχει πού να πάει»...
«Αν το κράτος θέλει να μας κλείσει, εντάξει. Αλλά τη δουλειά μας θα την κάνει;» αναρωτιέται ο κ. Γαβριήλ.

Το Ζάννειο Ιδρυμα Παιδικής Προστασίας και Αγωγής ιδρύθηκε το 1874 από την Ελένη Ζαννή, χήρα του εμπόρου και ευεργέτη του Πειραιά Νικήτα Ζαννή. Μέχρι το 1950 περιέθαλπε χιλιάδες από τα ορφανά παιδιά που είχε αφήσει πίσω του ο πόλεμος, δίνοντάς τους τα πρώτα αλλά καθοριστικά εφόδια για τη ζωή τους. Σήμερα φιλοξενεί παιδιά από οικογένειες προβληματικές, φτωχές και πολύτεκνες.

Σήμερα, στεγάζεται στην Εκάλη σε ιδιόκτητη πευκόφυτη έκταση 32 στρεμμάτων, όπου αναπτύσσονται τα δωμάτια φιλοξενίας, το δημοτικό σχολείο, η βιβλιοθήκη, το θέατρο, οι αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, αλλά και τα γραφεία, το ιατρείο, το οδοντιατρείο και οι κοινωνικές υπηρεσίες. Εκεί βρίσκονται επίσης οι σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις για στίβο, μπάσκετ και ποδόσφαιρο. «Σήμερα δεν φτάνει “μια καλή κυρία” να προσέχει τα παιδιά, όπως τα πρώτα χρόνια του Ιδρύματος. Χρειάζονται εξειδικευμένοι επαγγελματίες πολλών ειδικοτήτων, αλλά και μάνατζερ για τη διοίκηση», εξηγεί ο πρόεδρος του Δ.Σ του Ζαννείου, Γιώργος Γαβριήλ.

Στο Ζάννειο, τα παιδιά φιλοξενούνται έως το 18ο έτος της ηλικίας τους, μέχρι την αποφοίτησή τους από το σχολείο. Αλλά το Ιδρυμα αναλαμβάνει να τα βοηθήσει και στις μετέπειτα σπουδές τους, με την ψυχολογική αλλά και οικονομική στήριξή τους. Για τη δράση του, το Ιδρυμα έχει βραβευθεί δύο φορές από την Ακαδημία Αθηνών, καθώς και από τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό.

Της Λινας Γιανναρου

ΠΡΕΖΑ TV
8-10-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: