Κυριακή, Αυγούστου 08, 2010

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΤΜΗΜΑ ΚΑΙ ΤΜΗΜΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟ!!! ΤΡΑΓΕΛΑΦΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ, ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΝΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΕΦΕΡΕ ΣΤΟ ΦΩΣ

Λάθη, παραλείψεις αλλά και τραγελαφικά ευρήματα που υποδηλώνουν ανορθολογική λειτουργία σε διάφορες υπηρεσίες και οργανισμούς του Δημοσίου διαπιστώθηκαν κατά τη διαδικασία της απογραφής των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι ανέρχονται σε 768.009.

Πολλοί ήταν αυτοί που δεν γνώριζαν αν ήταν υποχρεωμένοι να απογραφούν ή όχι, έτσι τα τηλέφωνα στις νομικές υπηρεσίες των δημοτικών επιχειρήσεων πήραν φωτιά, καθώς οι εργαζόμενοι δεν γνώριζαν αν έπρεπε ή όχι να υποβάλουν τα στοιχεία τους. Τελικά, έμαθαν ότι σε αυτό το στάδιο δεν απογράφονταν οι υπάλληλοι των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου.

Πάντως, εκτός από εκείνους που από λάθος ή από υπερβάλλοντα ζήλο «δηλώθηκαν» στην απογραφή, όπως για παράδειγμα κάποιοι συνταξιούχοι του Δημοσίου ή συμβασιούχοι των οποίων η σύμβαση είχε λήξει, υπήρξαν και περιπτώσεις υπαλλήλων που σκοπίμως ή από «αντίδραση» απείχαν από τη διαδικασία της απογραφής. Για παράδειγμα θεωρείται από το υπουργείο αρκετά πιθανό να μην έχουν απογραφεί εργαζόμενοι οι οποίοι αμείβονταν από ειδικούς λογαριασμούς και είχαν υποχρέωση να απογραφούν, ενώ έχει αναφερθεί η περίπτωση υπαλλήλου, ο οποίος αρνήθηκε να απογραφεί λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων!

Ωστόσο, υπάρχουν και δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι δεν απογράφηκαν για σοβαρούς λόγους, όπως για λόγους υγείας. Για παράδειγμα, μία εκπαιδευτικός, η οποία βρισκόταν σε άδεια όταν ξεκίνησε η απογραφή και σκόπευε να υποβάλει τα στοιχεία της όταν θα επέστρεφε στην Αθήνα, είπε στην «Κ» ότι κατά τη διάρκεια των διακοπών της χρειάστηκε να νοσηλευθεί και όταν ανάρρωσε είχε πλέον ολοκληρωθεί η διαδικασία, αφού είχε λήξει και η παράταση. Σύμφωνα με το υπ. Εσωτερικών, όσοι υπάλληλοι για λόγους υγείας και άλλους λόγους «ανωτέρας βίας», όπως τους χαρακτήρισε ο υπουργός κ. Ιωαν. Ραγκούσης, δεν πρόλαβαν να απογραφούν, θα έχουν αυτή τη δυνατότητα δηλώνοντας φυσικά και τις αιτίες της μη απογραφής τους.

Επίσης, στην απογραφή εντοπίστηκαν αρκετές διπλοεγγραφές υπαλλήλων, κάτι που λύθηκε άμεσα, καθώς το σύστημα μετρούσε μοναδικούς ΑΦΜ και επομένως δεν καταμετρήθηκαν. Στα ανορθόδοξα του Δημοσίου είναι ότι σε σύνολο 188 διευθύνσεων εντοπίστηκαν δεκάδες διευθύνσεις με κανένα τμήμα, επίσης δεκάδες τμήματα με μόνο έναν υπάλληλο, αρκετά τμήματα με προϊστάμενο αλλά χωρίς υπαλλήλους ακόμα και αρκετά τμήματα χωρίς προϊστάμενο και χωρίς κανέναν υπάλληλο.

Ενα από τα τραγελαφικά του Δημοσίου καταγράφεται στις νομαρχίες, όπου φαίνεται ότι επικρατεί η «χαρά της εξουσίας». Ειδικότερα, όσον αφορά τους εργαζομένους των υπό κατάργηση νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων διαπιστώθηκε ότι σχεδόν το 1/3 των υπαλλήλων κατέχουν θέση τμηματάρχη, προϊσταμένου ή διευθυντή, δηλαδή για κάθε τρεις εργαζόμενους αντιστοιχεί ένας προϊστάμενος. Σε αρκετές νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις έχουν καταγραφεί τμήματα και διευθύνσεις χωρίς προσωπικό.

Οπως επισημαίνουν οι ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών, στα τέλη Αυγούστου - αρχές Σεπτεμβρίου θα είναι διαθέσιμα αναλυτικά και ακριβή τα δεδομένα για τον αριθμό των εργαζομένων που υπηρετούν ανά φορέα και οργανισμό. Στόχος είναι να αποτυπωθεί πλήρως η εικόνα του ελληνικού δημοσίου, να διαπιστωθούν τυχόν ασυμβατότητες με τη νομοθεσία και επιπλέον να καταγραφεί σε ποιες υπηρεσίες χρειάζεται να γίνουν μετακινήσεις και μετατάξεις προσωπικού.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τις εθελούσιες μετατάξεις, οι οποίες ολοκληρώνονται έως τα μέσα Αυγούστου, θα ξεκινήσουν οι υποχρεωτικές, ενώ η απογραφή του προσωπικού του ευρύτερου δημόσιου τομέα (ΔΕΚΟ, ΝΠΙΔ) αναμένεται να αρχίσει από Σεπτέμβριο.

Tης Ελενας Καρανατση

ΠΡΕΖΑ TV
8-10-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: