Κυριακή, Αυγούστου 22, 2010

ΣΤΑΧΤΗ ΤΟ ΦΟΙΝΙΚΟΔΑΣΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΛΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ...

Ανάμνηση αποτελεί το μοναδικού κάλλους φοινικόδασος στην Πρέβελη της Κρήτης, καθώς στο μεγαλύτερο μέρος του κάηκε από τη φωτιά που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα.
Λόγω της έντασης των ανεμών δεν μπόρεσαν να επιχειρήσουν πυροσβεστικά αεροπλάνα στην προστατευόμενη αυτή περιοχή, και οι φλόγες απείλησαν προς στιγμή την ιστορική Μονή Πρέβελης. Η φωτιά στο φοινικόδασος είναι υπό μερικό έλεγχο και οι άνδρες της πυροσβεστικής δημιουργούν αντιπυρικά μονοπάτια ώστε να ελεχθεί απόλυτα, σε περίπτωση αναζωπύρωσής της.
"Πρόκειται για τεράστια καταστροφή για το δεύτερο μεγάλο φοινικόδασος της Κρήτης, καταστροφή οικολογική, πολιτιστική και τουριστική", δήλωσε στο ΑΠΕ ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του Νομού Ρεθύμνης κ. Μπαγιαρτάκης, για τις συνέπειες της φωτιάς στην περιοχή.
«Ο μεγαλύτερος μας εχθρός είναι οι ισχυροί άνεμοι από τους οποίους μάλιστα δεν μπορείς ούτε να σταθείς όρθιος», είπε χαρακτηριστικά. Τα χωριά Γιαννιού και Ροδάκινο κινδύνευσαν σοβαρά, αλλά ευτυχώς τόσο οι δυνάμεις πυρόσβεσης όσο και η αλλαγή κατεύθυνσης του αέρα έσωσαν στο παρά πέντε σπίτια και αγροτικές εγκαταστάσεις. Στα καμένα μέχρι αυτή την ώρα συνυπολογίζονται ελαιώνες και ζώα, αλλά όπως είναι φυσικό η καταμέτρησή τους είναι τούτη την ώρα αδύνατη, όπως αναφέρει ο κ. Μπαγιαρτάκης.

Επίσης, περισσοτερα απο 3.000 στρέμματα αγροτικής και χορτολιβαδικής έκτασης έχουν καεί στην Περιοχή Ροδάκινο Ρεθύμνου.
Στην Κάρυστο, οι φλόγες εκτείνονται σε δυο μέτωπα σε δύσβατες περιοχές: ανατολικά στην περιοχή Αετοράχη και βόρεια στην περιοχή Κοκκινόχωμα. Κατοικημένη περιοχή δεν κινδυνεύει.
Η Κάρυστος καίγεται εφέτος για δεύτερη φορά, ενω πέρυσι απο ανθρώπινο λάθος είχαν αποτεφρωθεί 167.000 στρέμματα δασικής έκτασης.
Με απόφαση του Νομάρχη Ανατολικής Αττικής Λεωνίδα Κουρή απαγορεύεται προληπτικά η κυκλοφορία οχημάτων και η παραμονή εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και ευπαθείς περιοχές.
Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά έξω από την Ιεράπετρα στη θέση Σελάκανο. Υπό έλεγχο τέθηκε και η πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε στις 2.30 τα ξημερώματα της Κυριακής, σε εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας, στην οδό Θερμαϊκού 16, στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης.

ΠΡΕΖΑ TV
22-8-2010

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εδω έχει γίνει στ'αχτη όλη η Ελλάδα, το πασοκονησι τώρα ποιός χέστηκε

Ανώνυμος είπε...

8.16 γαμω το σπιτι σου κολοπουστα

Ανώνυμος είπε...

to pasokonisi sas zei omos!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

σωστα. για το πασοκονησι δεν ενδιαφερετε κανεις ,ενω για το μουνι της μανα σου ολοι