Κυριακή, Αυγούστου 22, 2010

ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΓΡΙΦΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΝΕΟΓΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΣΟΡΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.

Βασανιστικοί γρίφοι επιτείνουν το μυστήριο του θανάτου αλλά και της εξαφάνισης της σορού νεογνού, πριν ένα χρόνο από τα κοιμητήρια της Θέρμης. Την ώρα που η εισαγγελέας, η οποία διερευνά την υπόθεση, αναζητεί λύση και οι γονείς περιμένουν απαντήσεις, έγγραφα νοσηλείας του παιδιού από το Ιπποκράτειο νοσοκομείο, που διαθέτει η “ΜτΚ”, αποδεικνύουν το κομφούζιο που επικρατούσε στις υγειονομικές υπηρεσίες.
Το παιδί γεννήθηκε στις 5 Απριλίου 2009 στην πανεπιστημιακή νεογνολογική κλινική του νοσοκομείου, και σύμφωνα με όσα μεταφέρθηκαν στους γονείς ήταν πρόωρο, ηλικίας 32 εβδομάδων. Ύστερα από νοσηλεία 19 ημερών κατέληξε από “προωρότητα, νεκρωτική εντεροκολίτιδα, νεφρική και πολυοργανική ανεπάρκεια και σηψαιμία”, όπως αναφέρεται στο πιστοποιητικό θανάτου της κλινικής. Όπως υποστηρίζουν οι γονείς του, 24 και 18 χρόνων, από εκεί άρχισαν τα “ευτράπελα” που τους κίνησαν υποψίες. “Μας έλεγαν ότι εμείς φταίγαμε για τον θάνατό του”, είχε περιγράψει ο πατέρας του παιδιού, τονίζοντας πως το παιδί ήταν υγιές και ξαφνικά τους είπαν οι γιατροί πως πέθανε. “Εγώ πιστεύω ότι το παιδί μου ζει”, είχε συμπληρώσει η νεαρή μητέρα του, εξακολουθώντας να πιστεύει και σήμερα ότι το παιδί τους “εξαφανίστηκε” και πως τους παρέδωσαν ένα νεκρό παιδί που δεν ήταν δικό τους, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στο νοσοκομείο.
Η έρευνα από την πλευρά του νεαρού ζευγαριού ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2009, μόλις εκδόθηκε η ιατροδικαστική έκθεση, με την οποία επιβεβαιωνόταν πως η μάνα δεν είχε κανένα πρόβλημα υγείας που να οδήγησε στον θάνατο του νεογνού. Προηγουμένως οι γονείς είχαν πάρει εισαγγελική παραγγελία για να τους παραδοθεί ο φάκελος του παιδιού από το νοσοκομείο, μέσα στον οποίο, όπως ανέφεραν, υπήρχαν και άλλα ονόματα νεογνών. Έφτασαν μάλιστα στο σημείο να ζητήσουν και να εγκριθεί εκταφή του παιδιού για να γίνει ταυτοποίηση του υλικού. Η υπόθεση πήρε άλλες διαστάσεις και προκάλεσε μεγάλη έκπληξη όταν κατά τη διαδικασία εκταφής του παιδιού διαπιστώθηκε πως κάποιος είχε συλήσει τον τάφο και είχε αρπάξει τη σορό του. Οι εκπρόσωποι του νοσοκομείου από την πλευρά τους επέμειναν πως όλες οι διαδικασίες κινήθηκαν κανονικά και δεν υπάρχει τίποτε ύποπτο.
Ακολούθησε στις αρχές του έτους εισαγγελική έρευνα, με την ελπίδα ότι μπορεί να ταυτοποιηθούν τα γενετικά χαρακτηριστικά του νεογνού με αυτά των γονέων, από δείγματα ιστών που αποκαλύφθηκε στη συνέχεια ότι είχε κρατήσει ο ιατροδικαστής. Η αρνητική απάντηση όμως των εργαστηρίων της ΕΛΑΣ στον έλεγχο DNA, με την αιτιολογία ότι “τα δείγματα είχαν αλλοιωθεί”, οδήγησε σε αδιέξοδο την υπόθεση.

Γρίφος στα χέρια της εισαγγελέως
Η δικογραφία που σχηματίστηκε από το τμήμα καταπολέμησης εμπορίας ανθρώπων της ασφάλειας Θεσσαλονίκης βρίσκεται στα χέρια της εισαγγελέως Μαρίας Τιντικάκη, χωρίς όμως οποιοδήποτε πρόσθετο στοιχείο που μπορεί να ρίξει φως στην υπόθεση. Το γεγονός ότι το δείγμα DNA -που πήραν δύο φορές οι αστυνομικοί από τους γονείς- δεν κατέστη δυνατόν να ταυτοποιηθεί, ήταν αυτό που οδήγησε στο αδιέξοδο. Πληροφορίες μάλιστα ανέφεραν ότι έγιναν προσπάθειες για να αναζητηθεί λύση σε εργαστήρια DNA του εξωτερικού, αλλά το ελληνικό δημόσιο είναι αδύνατο να αναλάβει το ιδιαίτερα υψηλό κόστος τέτοιας εξέτασης.
Οι ίδιες πηγές επιβεβαίωναν πως τον Σεπτέμβριο αναμένεται να κινηθούν διαδικασίες από την πλευρά της εισαγγελίας, προκειμένου η έρευνα να καταλήξει σε ευθύνες ή όχι.

Σοβαρές παρατυπίες σχετικά με τη νοσηλεία του παιδιού αποδεικνύονται στα έγγραφα του νοσοκομείου που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, την οποία έχει στα χέρια της η εισαγγελέας πρωτοδικών Μαρία Τιντικάκη που διερευνά την υπόθεση.

1ον: Οι γονείς του παιδιού αμφισβητούν ευθέως ότι το παιδί γεννήθηκε πρόωρο στις 5 Απριλίου, αιτία που το οδήγησε να νοσηλευτεί στη μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών. Επικαλούνται μάλιστα σχετικό έγγραφο ελέγχου για αιμοσφαιρινοπάθεια, το οποίο αναφέρει πως η μητέρα βρίσκεται στον 7ο μήνα της κύησης και έχει ημερομηνία 4 Φεβρουαρίου 2009, επομένως όταν γεννήθηκε ήταν τελειόμηνο, δηλαδή στον 9ο μήνα.

2ον: Οι γονείς αφήνουν αιχμές ότι από την πλευρά της κλινικής παρατηρήθηκαν “περίεργες κινήσεις”, με βάση τις οποίες αμφισβητούν ότι αυτό που πέθανε ήταν το παιδί τους. Συγκεκριμένα επικαλούνται φύλλο νοσηλείας, στο οποίο γράφεται ότι το νεογνό παρουσίασε υψηλό πυρετό στις 12 Μαρτίου 2009, παρότι αυτό γεννήθηκε στις 5 Απριλίου!

3ον: Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι οι υποψίες τους για τη στάση των υπευθύνων του νοσοκομείου ενισχύονται από το γεγονός πως σε φύλλο νοσηλείας αναφέρεται ότι το παιδί γεννήθηκε στις 4 Απριλίου. Η γέννηση του παιδιού έχει καταγραφεί όμως στις 5 Απριλίου, όπως φαίνεται ακόμη και από το πιστοποιητικό θανάτου του παιδιού 19 μέρες αργότερα, στις 24 του ίδιου μήνα.

4ον: Οι εκπρόσωποι του νοσοκομείου είχαν δηλώσει ότι η σορός του παιδιού παρελήφθη για νεκροτομή με υπογραφή της μητέρας του. Ωστόσο σε κανένα έγγραφο παραλαβής δεν υπάρχει τέτοια υπογραφή, ενώ ακόμη και ο ιδιοκτήτης του γραφείου τελετών διαψεύδει ότι η μητέρα ήταν παρούσα.

Του Κώστα Καντούρη

ΠΡΕΖΑ TV
22-8-2010

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Βρωμαει εμποριο νεογνων η υποθεση.Αν το λαθρεμποριο νεογνων εχει ακρες ακομα και μεσα στα νοσοκομεια,δεν πρεπει να δωθει ΤΕΡΑΣΤΙΑ σημασια στο θεμα;