Παρασκευή, Αυγούστου 06, 2010

ΔΕΚΑΔΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ ΤΟ ΟΡΓΙΟ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΡΙΑ…ΑΘΑΝΑΤΗ ΕΛΛΑΔΑΡΑ...

Ένας φαρμακοποιός και η σύζυγός του, γιατρός του ΙΚΑ Λαυρίου, φαίνεται πως βρίσκονται πίσω από τα εκατοντάδες φαρμακευτικά σκευάσματα που εντόπισαν οι αρχές σε πηγάδι της περιοχής βάθους 100 μέτρων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η γιατρός του ΙΚΑ κρατούσε τον αριθμό μητρώου κάθε ασφαλισμένου που επισκεπτόταν τα ιατρεία και στη συνέχεια συνταγογραφούσε επιπλέον φάρμακα τα οποία προμηθευόταν από το φαρμακείο του συζύγου της, με συνέπεια να αποκομίσουν χιλιάδες ευρώ εις βάρος του ταμείου.
Η υπόθεση αυτή όπως και άλλες με φαρμακεία που στα ράφια ή στις αποθήκες τους είχαν εκατοντάδες φάρμακα χωρίς ετικέτες, επιβεβαιώνουν ότι το όργιο της παράνομης συνταγογράφησης δεν έχει όρια.

Το κόστος όμως για τα ασφαλιστικά ταμεία ολοένα και διογκώνεται.
Μέσα σε μια δεκαετία η δαπάνη για φάρμακα έχει πενταπλασιαστεί και απο περίπου ένα εκατομμύριο το 2000 πέρσι έφθασε τα 5,1 δισ. ευρώ.
Στο ίδιο διάστημα εκτιμάται ότι η φαρμακευτική δαπάνη για το ΙΚΑ αυξήθηκε κατά 400% και κατά 450% για τον ΟΓΑ. Μόνο από το νοσοκομεία του ΕΣΥ το κόστος που βαρύνει κυρίως το ΙΚΑ είναι 1,5 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά τους, οι φαρμακοποιοί είναι κατηγορηματικοί και τονίζουν ότι κανένας από αυτούς δεν έχει θέσει στο φαρμακευτικό κλάδο. Πάντως, επισημαίνουν ότι στην αλυσίδα αυτή βρίσκονται τρεις. Ο γιατρός, ο φαρμακοποιός και ο ασφαλισμένος.
Μόνη λύση στο πρόβλημα είναι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
Με καθυστέρηση πολλών χρόνων η πολιτεία επιχειρεί να βάλει τάξη στο άναρχο τοπίο αναζητώντας με διαγωνισμό την εταιρία που θα αναλάβει το ηλεκτρονικό δίκτυο για την σωστή καταγραφή της διακίνησης των φαρμάκων.

Πάντως, ικανοποιημένη από τις περικοπές των φαρμακευτικών δαπανών εμφανίζεται η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, που παρουσίασε ο υφυπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την Πρώτη Γραμμή, ετησίως εξοικονομούνται 800 εκατομμύρια ευρώ, καθώς μόνο στα τρία μεγάλα ταμεία, η μηνιαία μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης ανέρχεται στα 78 εκατομμύρια ευρώ.

ΠΡΕΖΑ TV
6-8-2010

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

τα χρεη στος φαρμακοποιους ειναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ!!!!7 μηνες χρωσταει το ΔΗΜΟΣΙΟ, 5 το ΤΕΒΕ, 5 το ΤΥΔΚΥ....οι γιατροι ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΣ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΦΑΡΜΑΚΑ.....ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΨΑΧΝΕΙ Ο ΛΟΒΕΡΔΟΣ?????ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΘΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΞΙΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ!!!!!ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΚΑ..... ΤΟ ΠΑ-ΣΟΚ Κ Η ΝΔ ΚΑΝΕΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΤΣΕΠΕΣ....

Ανώνυμος είπε...

"ΤΟ ΠΑ-ΣΟΚ Κ Η ΝΔ ΚΑΝΕΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΤΣΕΠΕΣ...."

να κανει κοινωνικη πολιτικη, να μην κανει μαγκα το καθε λαμογιο - εκει ειναι το θεμα