Μείωση παρουσίασαν το 2009 οι τρομοκρατικές επιθέσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία, που δημοσιεύθηκε σήμερα.
Μέσα στο 2009 πραγματοποιήθηκαν 10.999 επιθέσεις, οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί τρομοκρατικές. Από αυτές έχασαν τη ζωή τους 14.971 άνθρωποι, ενώ το 2006 είχαν γίνει 14.443 επιθέσεις με τον αριθμό των νεκρών να φτάνει τους 22.736.
Η αλ Κάιντα "έχει καταγράψει σημαντικές αποτυχίες", αλλά η απειλή της οργάνωσης του Οσάμα μπιν Λάντεν "είναι πιο διάχυτη", προειδοποιεί το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ στα συμπεράσματα της έκθεσης για την τρομοκρατία, σημειώνοντας ότι "η δράση της οργάνωσης έχει διαταραχθεί από τις επιχειρήσεις του πακιστανικού στρατού στις περιοχές των φυλών στα βορειοδυτικά της χώρας, καθώς και από το γεγονός ότι αρκετά ηγετικά στελέχη της έχουν εξαλειφθεί".
"Η αλ Κάιντα έχει αποδείξει ότι είναι μία προσαρμόσιμη και ελαστική τρομοκρατική ομάδα, η επιθυμία της οποίας είναι να επιτεθεί στις ΗΠΑ", αναφέρει η έκθεση.
Αύξηση παρουσίασαν οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Αφγανιστάν το 2009. Πραγματοποιήθηκαν 2.126 επιθέσεις, ενώ το 2008 πραγματοποιήθηκαν 1.222. Αύξηση σημείωσε και ο αριθμός των νεκρών το 2009, αφού από 5.430 που ήταν το 2008, πέρυσι έφτασε στους 7.584.
Το Ιράν, το Σουδάν, η Συρία και η Κούβα παραμένουν στη "μαύρη λίστα" των κρατών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία, ενώ εκτός κατάφερε να μείνει η Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση.
"Το Ιράν παρείχε υποστήριξη στους εξτρεμιστές στην περιοχή του, έχοντας άμεση επίπτωση στις διεθνείς προσπάθειες, που γίνονται για την προώθηση της ειρήνης, απείλησε επίσης την οικονομική σταθερότητα του Κόλπου, έθεσε σε κίνδυνο την εύθραυστη ειρήνη στον νότιο Λίβανο και υπονόμευσε την ανάπτυξη της δημοκρατίας", τονίζεται ακόμη στην έκθεση.
Όσον αφορά στην Ελλάδα, η έκθεση του του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάνει λόγο για "σημαντική αύξηση της εσωτερικής τρομοκρατίας μετά τις ευρείας κλίμακας διαδηλώσεις του Δεκεμβρίου του 2008", απαριθμώντας 430 "περιστατικά ασφαλείας" στα οποία συμπεριλαμβάνει "εμπρησμούς, και επιθέσεις με εκρηκτικά, αλλά και επιθέσεις με τη χρήση μικρών όπλων και χειροβομβίδων".
Σύμφωνα, πάντοτε, με την έκθεση: "Η Ελλάδα αποτελεί όλο και περισσότερο σημείο εισόδου στην ΕΕ για παράνομους μετανάστες που προέρχονται από τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Ασία, και υπήρξε ανησυχία ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σημείο διέλευσης για τρομοκράτες που ταξιδεύουν για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Ο αριθμός των παράνομων μεταναστών που εισήλθαν στην Ελλάδα, ειδικότερα μέσω του Αιγαίου, αυξήθηκε δραματικά το 2008 και το 2009. Περισσότεροι από 100 χιλιάδες παράνομοι μετανάστες ετησίως συνελήφθησαν. Μισοί από αυτούς προέρχονται από τη Βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Ασία".
Τέλος, σημειώνεται ότι οι ελληνικές Αρχές συμμετείχαν στην "Πρωτοβουλία για την Ασφάλεια των Κοντέινερς" και συνεργάσθηκαν με Αμερικανούς αξιωματούχους στην ανταλλαγή πληροφοριών αλλά και στην εκπαίδευση Ελλήνων αξιωματικών στους τομείς της ασφάλειας και του ελέγχου των συνόρων όπως και μελών του δικαστικού κλάδου. Η Ελλάδα συνέχισε τη συμμετοχή της στη διεθνή δύναμη στο Αφγανιστάν, προσφέροντας μηχανικούς και άλλες δυνάμεις υποστήριξης.
ΠΡΕΖΑ TV
6-8-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου