Σε δηλώσεις για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ στους τομείς των επενδύσεων, του τουρισμού και της ενέργειας, αλλά και σε θέματα άμυνας και ασφάλειας προχώρησαν αμέσως μετά τη δίωρη συνάντησή τους χθες στο μέγαρο Μαξίμου οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Ισραήλ.
Ο Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε την ανταλλαγή επισκέψεων, με πρωτοβουλίες των υπουργείων και σε επιχειρηματικό επίπεδο, καθώς και την ανάληψη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών από πλευράς Ισραήλ που θα αφορούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης τη σύσταση μικτής επιτροπής μεταξύ Ελλάδας - Ισραήλ προς υλοποίηση όλων αυτών των πρωτοβουλιών. Τάχθηκε υπέρ των απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, χαρακτηρίζοντάς τες τον μόνο λυσιτελή τρόπο για την ειρήνη και την ασφάλεια του Ισραήλ. Δήλωσε δε ότι η Ελλάδα είναι πρόθυμη να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος, κατά τρόπο που θα κρινόταν χρήσιμος.
Για τη δημιουργία ισχυρών σχέσεων στους τομείς της οικονομίας, της τεχνολογίας, της εκμετάλλευσης υδάτινων πόρων, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των επενδύσεων, με την παρουσία στη χώρα μας Ισραηλινών επιχειρηματιών που θα έρθουν στο σύντομο μέλλον, έκανε λόγο ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός. Ο Μπ. Νετανιάχου μίλησε και για συνεργασία στον τομέα του τουρισμού, μιλώντας μάλιστα ακόμη και για δυνατότητα «να φέρουμε τουρίστες και στην Αθήνα και στο Ισραήλ, από άλλες χώρες». Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, ο κ. Νετανιάχου ενημέρωσε τον Γ. Παπανδρέου και για τα βήματα που γίνονται ώστε να ξεκινήσουν απευθείας συνομιλίες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Η δημοσιογραφική ερώτηση Ισραηλινού συναδέλφου προσδιόριζε ως πιθανούς τόπους συνάντησης το Κάιρο ή την Ουάσιγκτον. Δεν προσδιόρισε πάντως την ατζέντα των συνομιλιών αυτών, συστήνοντας υπομονή ώστε να δούμε το αποτέλεσμα στο μέλλον.
Στο ερώτημα αν η δημιουργία «στρατηγικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας - Ισραήλ μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας» η απάντηση Παπανδρέου ήταν: «Οι σχέσεις Ελλάδας - Ισραήλ δεν είναι ανταγωνιστικές με άλλες διμερείς ή και πολυμερείς σχέσεις συνεργασίας. Η σχέση Ελλάδας - Τουρκίας δεν είναι ανταγωνιστική με τις σχέσεις Ελλάδας - Ισραήλ - Τουρκίας. Διαχρονικά έχουμε προβλήματα με την Τουρκία (Κυπριακό, διμερείς σχέσεις κατά καιρούς σε όξυνση). Αλλά έχουμε διάθεση για καλές γειτονικές σχέσεις, βασισμένες σε κοινές αρχές. Είναι βασικό να διατηρηθεί αυτή η πορεία, αλλά να κατανοήσει και η Τουρκία ότι χρειάζεται να παίξει ένα ρόλο που σέβεται την ευρύτερη περιοχή και τους λαούς της, ώστε να εμπεδώσουμε σχέσεις ειρήνης και συνεργασίας».
Στο ίδιο ερώτημα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απάντησε: «Βρισκόμαστε εδώ για να ενισχύσουμε τις σχέσεις των δύο χωρών. Θα ήταν αφύσικο να μην το πράξουμε. Εμείς ενδιαφερόμαστε να κάνουμε τις σχέσεις μας με την Τουρκία καλύτερες, ενδιαφερόμαστε να έχουμε καλύτερες σχέσεις με την Ελλάδα σε όλους τους τομείς και πιστεύω ότι αυτό θα γίνει».
Στο ερώτημα, τέλος, ποια είναι προοπτικά η σχέση Ελλάδας - Ισραήλ, ο Ελληνας πρωθυπουργός απάντησε: «Ο ρόλος μας δεν είναι να μιλάμε πολύ, αλλά να πράττουμε. Θέλουμε να συμβάλουμε στην κατεύθυνση της προσέγγισης Παλαιστινίων - Ισραηλινών, του αραβικού κόσμου με την Ευρώπη. Κοινός μας στόχος είναι η λύση για την ειρήνη το συντομότερο δυνατό στη Μέση Ανατολή και οι Παλαιστίνιοι να έχουν βιώσιμη πατρίδα». Κλείνοντας ο Μπ. Νετανιάχου έκανε λόγο για «συμμαχία αυτών που επιδιώκουν την ειρήνη και τη μετριοπάθεια. Η συμμαχία αυτή ξεπερνά τις διαχωριστικές γραμμές, περιλαμβάνει πολλές τρίτες χώρες, την Ελλάδα και άλλες χώρες της περιοχής και πιστεύουμε ότι θα διευκολύνει την πρόοδο στις συνομιλίες. Αυτή είναι η επιθυμία όλων όσοι επιθυμούν ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία στη Μέση Ανατολή. Αυτό το είδος των θεμάτων συζητήσαμε. Η υποστήριξή σας λοιπόν είναι ευπρόσδεκτη».
ΠΡΕΖΑ TV
17-8-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου