Η χώρα μας εισάγει από την Τουρκία τεράστιες ποσότητες ενός φυσικού καθαριστικού υδάτων, αν και διαθέτει άριστης ποιότητας κοιτάσματα.
Κι αυτό γιατί το πρώην υπουργείο Ανάπτυξης και το νυν υπουργείο Περιβάλλοντος δεν δίνουν άδεια εκμετάλλευσης στην εταιρεία που έχει δεσμεύσει το κοίτασμα. Πρόκειται για τον ζεόλιθο, ένα φυσικό φίλτρο, που έχει τη δυνατότητα να καθαρίσει λίμνες και ποτάμια από ρύπους και υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες και σε άριστη ποιότητα στον Εβρο. Αυτό τονίζει ο καθηγητής Γεωλογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Ανέστης Φιλιππίδης, που έχει κάνει σειρά ερευνών γύρω από τις δυνατότητες αυτού του ορυκτού. Με τον Αν. Φιλιππίδη επικοινώνησε χθες η νομαρχία Ημαθίας, για να τους βοηθήσει στον καθαρισμό και την εξυγίανση της ιδιαίτερα μολυσμένης Τάφρου 66.
Οπως επισημαίνει ο Αν. Φιλιππίδης, ο ζεόλιθος έχει την ιδιότητα να δεσμεύει ανόργανες και οργανικές ουσίες, υψηλά ποσοστά από μέταλλα και οργανομεταλλικές ουσίες, τις οποίες καθηλώνει, και παράλληλα εμπλουτίζει τα νερά με οξυγόνο. Οι ιδιότητές του αυτές εξυγιαίνουν σε μεγάλο βαθμό τα κλειστά συστήματα υδάτων. Ο Αν. Φιλιππίδης είχε προτείνει μάλιστα τη χρήση του ζεόλιθου στην εξυγίανση και τον καθαρισμό των νερών της λίμνης Κορώνειας. Συνάντησε όμως την άρνηση της νομαρχίας Θεσσαλονίκης, με τη δικαιολογία ότι είχε ολοκληρωθεί ήδη το περιβόητο μάστερ-πλαν και δεν ήθελαν να το αναθεωρήσουν και πάλι, καθώς είχε ήδη υποστεί μία αναθεώρηση. Ο ζεόλιθος, τονίζει ο Α. Φιλιππίδης, αν βρεθεί σε υδάτινο περιβάλλον, μπορεί μέσα σε μισό λεπτό να μετατρέψει το Ph του νερού σε ουδέτερο. Στα πειράματα που έκανε, διαπίστωσε ότι το Ph του νερού της Κορώνειας, που φτάνει ώς το 10,5, έγινε ουδέτερο και έπεσε στο 7,2 μέσα σε 10 λεπτά από τη ρίψη του ορυκτού σε αυτό. Αυτό συμβαίνει γιατί ο ζεόλιθος, που είναι πορώδες ορυκτό, έχει την ιδιότητα να δεσμεύει ιδιαίτερα τοξικά μέταλλα, οργανικές και ανόργανες ουσίες, αέρια, ενώ ταυτόχρονα εμπλουτίζει το νερό σε οξυγόνο. Αποτέλεσμα είναι το περιβάλλον να επανέρχεται στη ζωή και μαζί επανέρχονται στη ζωή και οι οργανισμοί που ζουν σ' αυτό, όπως τα ψάρια, τα οποία πεθαίνουν λόγω της έλλειψης οξυγόνου στο νερό. Ο ζεόλιθος καταπολεμά επίσης των ευτροφισμό των φυκιών, κατά τον οποίο καταναλώνεται μεγάλη ποσότητα οξυγόνου από το νερό, και μειώνει την ανάπτυξη φυτοπλαγκτού. Πρόκειται για ένα υφαιστειοϊζηματογενές πέτρωμα και σπάει σε μικρούς κόκκους. Οσο πιο μικροί είναι οι κόκκοι τόσο πιο δραστικοί είναι. Οσο αυξάνεται η ποσότητα ζεόλιθου στο νερό τόσο καλύτερα είναι τα αποτελέσματα που έχουμε, τονίζει ο Α. Φιλιππίδης, ενώ δεν έχει αρνητικές συνέπειες για το περιβάλλον, γιατί δεν καθιζάνει.
Τη στιγμή όμως που η Ελλάδα επιδεικνύει αρνητική στάση απέναντι στο ζεόλιθο, προηγμένες χώρες χρησιμοποιούν το φυσικό αυτό καθαριστικό των υδάτων στα δικά τους κλειστά υδάτινα συστήματα. Πρόκειται για χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Γαλλία σε μεγάλο βαθμό, ενώ τελευταία προστέθηκαν ο Καναδάς και η Κίνα, και μάλιστα με πολύ καλά αποτελέσματα, υπογραμμίζει ο Αν. Φιλιππίδης. «Η χώρα μας δυστυχώς δεν πιστεύει στον ορυκτό της πλούτο, παρά το ότι βρισκόμαστε πολύ μπροστά στον τομέα της έρευνας», τονίζει ο Αν. Φιλιππίδης. Την ίδια στιγμή όμως, ο βαθμός συγκέντρωσης ρύπων στα επιφανειακά και υπόγεια ύδατα αυξάνεται συνεχώς. Και αντί η χώρα μας να εκμεταλλευτεί το δικό της, πολύ φθηνότερο ορυκτό πλούτο, εισάγει κάθε χρόνο τεράστιες ποσότητες ζεόλιθου από την Τουρκία, που είναι μάλιστα κατώτερης ποιότητας από τον ελληνικό. Πρόπερσι η Ελλάδα εισήγαγε 20.000 τόνους, πέρυσι 60.000 και φέτος αναμένεται να είναι περισσότεροι.
Η ποσότητα αυτή, κατά 50% χρησιμοποιείται στη Λάρισα, στις γεωργικές καλλιέργειες, τονίζει ο Αν. Φιλιππίδης, γιατί αυξάνει την παραγωγή και βελτιώνει την ποιότητά της. Μικρότερη ποσότητα χρησιμοποιείται στις ζωοτροφές, όπου αναμειγνύεται σε ποσοστό 1,5 - 5% με την τροφή, περνάει στο στομάχι του ζώου και αυξάνει την παραγωγή κρέατος αλλά και την ποιότητά του. Στις γαλακτοκομικές αγελάδες διαπιστώθηκε ότι αύξησε κατά 19% την παραγωγή γάλακτος ενώ εξαφάνισε και τις ασθένειες, καθώς δεσμεύει μύκητες και βακτήρια σε ποσοστό 50-92%, υπογραμμίζει ο καθηγητής Γεωλογίας του ΑΠΘ, Ανέστης Φιλιππίδης.
Του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ
ΠΡΕΖΑ TV
10-8-2010
1 σχόλιο:
Μ Ι Ζ Α
Δημοσίευση σχολίου