Παρασκευή, Αυγούστου 20, 2010

Ο ΒΕΛΓΟΣ ΜΠΟΥΝΙΟΥΕΛ ΣΤΙΣ «ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ»!!!

Σε ένα φεστιβάλ δεν έχουν σημασία μόνον οι ταινίες που έχουν γερές υπογραφές ή οι πολυαναμενόμενες πρεμιέρες. Το «16ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, Νύχτες Πρεμιέρας Conn-Χ» (15-26 Σεπτεμβρίου) περιλαμβάνει ούτως ή άλλως αρκετές και στο φετινό πρόγραμμά του. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και οι πιο εναλλακτικές προτάσεις και τα ξεχωριστά αφιερώματα. Φέτος θα μας συστήσει το έργο μιας σχετικά παρεξηγημένης ιδιοφυΐας του βελγικού arthouse κινηματογράφου, του Ολιβιέ Σμόλντερς -ο οποίος θα έρθει και στην Αθήνα- καθώς επίσης και μια συλλογή από ευφάνταστες μικρού μήκους γαλλικές παραγωγές της καλλιτεχνικής κολεκτίβας «Autour de Minuit».

Ο γεννημένος στο Κονγκό Βέλγος Ολιβιέ Σμόλντερς μέσα σε 25 χρόνια έχει κατασκευάσει το δικό του ασυνήθιστο κινηματογραφικό σύμπαν, που περιλαμβάνει, ωστόσο, μόνο μία μεγάλου μήκους ταινία, αλλά πολλές μικρές. Χαρακτηρίζονται όλες από έναν σουρεαλισμό που ανακαλεί τον Μπουνιουέλ. Αντιμετωπίζει το σινεμά ως μια διαρκή πρόκληση, ένα παιχνίδι με τις φόρμες και τους κανόνες, μια συνεχή απόπειρα πειραματισμού, όπου ο θάνατος και ο έρωτας, το σεξ και η αμαρτία εμπνέουν τη θεματολογία του. Η μεγάλου μήκους «Black night» εξιστορεί τη σχέση μεταξύ άσπρου και μαύρου και προκύπτει μέσα από τα απύθμενα βάθη του υποσυνείδητου και τον χαμένο παράδεισο των παιδικών ονείρων.

Συνολική εικόνα της εργογραφίας του θα δώσουν οι οκτώ μικρού μήκους ταινίες του: «Journey around my room», μια αυτοεθνογραφική απόπειρα που κινείται ανάμεσα στα όρια πραγματικού και φανταστικού, «Picture's concise anatomy», μια υπερβατική εμπειρία με καλλιτέχνες του 18ου αιώνα με τη χρήση παράξενων πλασμάτων, «Death at Vignole», μια αυτοπροσωπογραφία με θέμα ένα προσωπικό δράμα και το σοκαριστικό «Adoration» για τον κανιβαλισμό.

Θα προβληθούν ακόμα τα «The amateur» με πρωταγωνιστή έναν συμπλεγματικό ερασιτέχνη φωτογράφο, «Philosophy in the Boudoir», όπου ο Σμόλντερς πραγματεύεται την ελευθεριακή φιλοσοφία και τη λεκτική διαστροφή του Μαρκήσιου Ντε Σαντ και το «Alone», ένα προκλητικό ιατρικό ντοκιμαντέρ με σκληρές λήψεις από παιδιά έγκλειστα σε βελγικό ψυχιατρείο.

Μικρού μήκους ταινίες έχει και το αφιέρωμα στην «Autour de Minuit», μια εταιρεία παραγωγής με κέντρο το Παρίσι, που δημιουργήθηκε το 2001 από τον Νικολά Σμέρκιν και παντρεύει τις πλαστικές τέχνες με τον δημιουργικό σχεδιασμό, τη μουσική και το σινεμά. Θα προβληθούν μερικά από τα πιο γνωστά και αντεργκράουντ καλλιτεχνικά της επιτεύγματα. Αναμεσά τους το βραβευμένο φέτος με Οσκαρ «Logorama» της ομάδας «design Η5», ένα αλληγορικό ταινιάκι για την καταναλωτική κοινωνία, ένα γραφιστικό πανδαιμόνιο από λογότυπα, συνολικά 2.500! Περιγράφεται η καταδίωξη ενός εγκληματία, του Ρόναλντ ΜακΝτόναλντ (ο γνωστός κλόουν της αλυσίδας φαστ φουντ), από δύο αστυνομικούς (ανθρωπάκια της Μισελέν).

ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

ΠΡΕΖΑ TV
20-8-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: