Παρασκευή, Αυγούστου 20, 2010

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΨΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΙΕΡΟΚΛΗ ΜΙΧΑΛΗΛΙΔΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΦΡΑΤΖΗ...ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΑ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ!!!

Κάθε τόσο ένα καινούργιο ριμέικ μιας παλιάς ελληνικής ταινίας θα ξεπετάγεται μπροστά μας ανανεωμένο και ρετουσαρισμένο και μάλιστα με μια επιτυχία εξασφαλισμένη. Είτε στο θέατρο (βλέπε «Μπακαλόγατος») είτε στο σινεμά (Ο «Ηλίας του 16ου», ένα πρόσφατο παράδειγμα). Ακόμη μία κλασική κωμωδία βάζει πλώρη για το κινηματογραφικό πανί. Σε λίγες μέρες ξεκινούν τα γυρίσματα της πολιτικής σάτιρας «Ζητείται ψεύτης» του Δημήτρη Ψαθά, που είχε μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη ο Γιάννης Δαλιανίδης το 1961 με πρωταγωνιστή τον Ντίνο Ηλιόπουλο ως Ψευτοθόδωρο.

Θα τη σκηνοθετήσει ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης, στην πρώτη του κινηματογραφική σκηνοθεσία. Θα έχει, όμως, διπλή ευθύνη, αφού θα υποδυθεί και τον Θεόφιλο Φερέκη, βουλευτή στο ορίτζιναλ σενάριο -τον έπαιζε ο Παντελής Ζερβός- αλλά υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στη νέα εκδοχή. Και για να φρεσκάρουμε τη μνήμη μας, είναι αυτός που προσλαμβάνει έναν επαγγελματία ψεύτη για να διευθετήσει τις εκκρεμότητες που έχει απέναντι στους ψηφοφόρους με τις χάρες που τους είχε τάξει προεκλογικά.

Ο Ψευτοθόδωρος θεωρείται από τους πιο χαρακτηριστικούς ρόλους του Ντίνου Ηλιόπουλου. Τώρα τον ταλαντούχο ψεύτη Θεόδωρο Πάρλα θα υποδυθεί ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος. Τη γυναίκα του υπουργού -που έκανε στην ταινία η Αννα Κυριακού- θα παίξει η Ζέτα Μακρυπούλια. Το υπόλοιπο καστ: Βρασίδας (Θανάσης Βέγγος) είναι ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, νονός (Περικλής Χριστοφορίδης) ο Μιχάλης Ιατρόπουλος, υπηρέτρια η Φωτεινή Μπαξεβάνη.

Στη σκηνοθεσία ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης θα συνεργαστεί με τον Αγγελο Φραντζή, ο οποίος θα εκτελέσει χρέη συμβούλου. Ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης, πάντως, ομολογεί: «Δεν πολυσυμπαθώ τα ριμέικ». Σπεύδει να συμπληρώσει ότι «το συγκεκριμένο σενάριο με γοητεύει γιατί είναι τρομακτικά επίκαιρο». Και έχει απόλυτο δίκιο. Ο σύγχρονος Ελληνας έχει ζήσει στο πετσί του τα ρουσφέτια, τις πολιτικές απάτες, την κατάρρευση του πολιτικού συστήματος αλλά και της εμπιστοσύνης του ψηφοφόρου προς τους πολιτικούς.

Η διαχρονικότητα του σεναρίου όμως, σύμφωνα με τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη, οφείλεται σε κάτι πολύ βαθύτερο: «στο φιλοσοφικό πρόβλημα της αλήθειας και της ηθικής στην πολιτική». Οσο όμως επίκαιρο και να είναι το έργο του Ψαθά, ένα σχετικό «ρεκτιφιέ» ήταν απαραίτητο ώστε να προκύψει, όπως λέει ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης, «μια τρυφερή διασκευή», την οποία υπογράφουν οι Κωνσταντίνα Γιαχαλή, Παναγιώτης Μαντζιαφός.

«Η πλοκή μεταφέρεται στην Ελλάδα του 2010. Θα μπορούσε να είναι η Ελλάδα του ΔΝΤ αλλά και αυτή των προηγούμενων χρόνων. Αφορά όλο το πολιτικό σύστημα και οποιαδήποτε κυβέρνηση. Δεν αναφέρονται συγκεκριμένα πρόσωπα, αλλά γεγονότα και καταστάσεις θα είναι αναγνωρίσιμα», μας λέει. Και μόνο το γεγονός ότι ο βουλευτής αντικαταστάθηκε με υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σίγουρα λέει πολλά.

Για τον ρόλο του ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης μάς εξηγεί λίγο παραπάνω: «Ο Θεόφιλος Φερέκης μπαίνει στην πολιτική γιατί έχει καλούς σκοπούς. Θέλει να προσφέρει αλλά έχει... επικοινωνιακό πρόβλημα. Γι' αυτό προσλαμβάνει έναν επικοινωνιολόγο, αυτό που λέμε σήμερα image maker. Αλλά διαπιστώνει ότι για αλλού τράβηξε και αλλού πήγε...».

Παρά την τεράστια εμπειρία και το αναμφισβήτητο ταλέντο του, δεν κρύβει ότι έχει άγχος. «Οι ρόλοι αυτοί είναι δύσκολοι γιατί έχουν παιχτεί από τέρατα. Ολοι φοβόμαστε τη σύγκριση. Αλλά η ζωή προχωρά και πρέπει να δοκιμάσουμε κι εμείς», λέει.

Μία από τις εκπλήξεις πάντως της ταινίας -εκτός από το τέλος της- θα είναι μια σκηνή που διαδραματίζεται στο στέκι των υπουργών και των βουλευτών. Τους διάφορους πολιτικούς ρήτορες θα υποδυθεί μια πλειάδα από γνωστούς ηθοποιούς.

Αφού τελειώσει με την ταινία, ο Μιχαηλίδης θα ξαναβρεθεί στα μέσα Οκτωβρίου στη σκηνή του «Ζυγού» παρέα με τους «Αγαμους Θύτες» για την παράσταση «Ή σαρκάζουμε ή βουλιάζουμε», που πέρυσι είχε σκίσει. Στη συνέχεια θα ανηφορίσει στη Θεσσαλονίκη, όπου θα πρωταγωνιστήσει στη σεξπιρική «Στρίγκλα που έγινε αρνάκι», την οποία θα σκηνοθετήσει ο Ρόμπερτ Στούρουα για το ΚΘΒΕ.
Το «Ζητείται ψεύτης» θα βγει τον Δεκέμβριο από την Odeon.


ΠΡΕΖΑ TV
20-8-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: