Τετάρτη, Αυγούστου 11, 2010

ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ...ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΡΧΙΖΕΙ ΚΑΙ ΞΥΠΝΑ...

Αύξηση, σε ποσοστό πάνω από 35%, παρατηρείται το πρώτο εξάμηνο του 2010 στις καταγγελίες εργαζομένων προς την Επιθεώρηση Εργασίας ν. Χανίων, με τις περισσότερες να αφορούν στη μη καταβολή δεδουλευμένων και απολύσεις.
Την ίδια στιγμή, αποψιλωμένες είναι από προσωπικό οι ελεγκτικές Υπηρεσίες, αφού τις χιλιάδες επιχειρήσεις του Νομού προσπαθούν να ελέγξουν μόλις 3 υπάλληλοι, ενώ οι 8 ελεγκτές της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχων Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ) του ΙΚΑ στο Ηράκλειο, έχουν υπό την “εποπτεία” τους όλες τις επιχειρήσεις της Κρήτης, των Δωδεκανήσων και των Κυκλάδων!

“Οι καταγγελίες των εργαζομένων έχουν αυξηθεί το πρώτο εξάμηνο του 2010, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009, τουλάχιστον κατά 35%”, σημείωσε μιλώντας στα “Χ.Ν.” ο προϊστάμενος της Επιθεώρησης Εργασίας ν. Χανίων Γιώργος Θεοδωράκης και πρόσθεσε: “Οι περισσότερες αφορούν μη καταβολή δεδουλευμένων και απολύσεις".
Ο κ. Θεοδωράκης υπογράμμισε ότι αύξηση στον αριθμό των καταγγελιών άρχισε να παρατηρείται ήδη από τον Οκτώβριο - Νοέμβριο του 2008, ενώ η κατάσταση επιδεινώθηκε το 2009 και το 2010. “Το 2009 σε σχέση με το 2008 έχουμε μια αύξηση περίπου 33% των καταγγελιών, ωστόσο, το πρόβλημα έγινε πιο έντονο το 2010”, ανέφερε ο προϊστάμενος της Επιθεώρησης Εργασίας και διευκρίνισε ότι από τις καταγγελίες προκύπτει πως περισσότερο έχουν πληγεί ο κατασκευαστικός τομέας και η οικοδομή, οι τεχνικές εταιρείες αλλά και ο κλάδος των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.
“Προβλήματα όμως έχουμε και σε μικρές επιχειρήσεις, όπως τα εμπορικά καταστήματα τα οποία βλέπετε ότι κλείνουν, γιατί πολλά από αυτά δεν μπορούν να επιβιώσουν”, είπε ο κ. Θεοδωράκης και συμπλήρωσε: “Οι εργαζόμενοι στη δουλειά τους φοβούνται να μιλήσουν. Μόνο αν φύγουν από τη δουλειά τους κάνουν καταγγελίες, οι οποίες βεβαίως πολλές φορές γίνονται ανώνυμα”.
Σύμφωνα, δε, με τους ελέγχους που πραγματοποιεί η Υπηρεσία, προκύπτει ότι μεγάλα προβλήματα εντοπίζονται στην τήρηση των ρεπό και του ωραρίου, αλλά και την ανασφάλιστη εργασία.
Προβλήματα τα οποία έχουν οξυνθεί ιδίως σε επισιστιστικές επιχειρήσεις (ταβέρνες καφετέριες κ.λπ.), μικρά ξενοδοχεία και μικρά εμπορικά καταστήματα.
Το πρόβλημα της ανασφάλιστης εργασίας εξακολουθεί να υπάρχει σε υψηλά ποσοστά στο νομό Χανίων, σύμφωνα με τον κ. Θεοδωράκη, αφού, ιδιαίτερα τους πρώτους μήνες της τουριστικής σεζόν (Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο) το ποσοστό των ανασφάλιστων σε τουριστικές επιχειρήσεις και σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές, αγγίζει -σύμφωνα με τους ελέγχους- το 30%.

Κι ενώ τα εργασιακά δικαιώματα δοκιμάζονται σκληρά, εν μέσω οικονομικής κρίσης, στην Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ) του ΙΚΑ, που εδρεύει στο Ηράκλειο και έχει ως αποστολή την καταπολέμηση του φαινομένου της ανασφάλιστης εργασίας, υπάρχουν -σύμφωνα με τον προϊστάμενο της υπηρεσίας Νίκο Ροκαδάκη- μόλις 8 υπάλληλοι, οι οποίοι καλούνται να ελέγξουν όλες τις επιχειρήσεις Κρήτης, Δωδεκανήσων και Κυκλάδων.
Εξίσου δραματική είναι η έλλειψη προσωπικού στην Επιθεώρηση Εργασίας στα Χανιά.
Χαρακτηριστικό είναι ότι χθες, επισκεπτόμενοι τα γραφεία της Υπηρεσίας για τις ανάγκες του ρεπορτάζ, βρήκαμε τον προϊστάμενο να έχει επιστρέψει εσπευσμένα από την άδειά του προκειμένου να λειτουργήσει στοιχειωδώς το γραφείο.
Κι αυτό, διότι ο ένας εκ των τριών υπαλλήλων της Υπηρεσίας βρισκόταν για ελέγχους στο Ρέθυμνο, όπως ορίζει σχετική απόφαση που έχει ληφθεί κεντρικά και θέλει τους ελεγκτές να πραγματοποιούν ελέγχους -εκτός από την περιοχή τους- και σε άλλους Νομούς.
Μάλιστα, όπως μας είπε ο κ. Θεοδωράκης, οι ελεγκτές από τα Χανιά μετακινούνται με το ΚΤΕΛ, αφού πλέον δεν διατίθεται υπηρεσιακό αυτοκίνητο!
“Υπάρχει πρόβλημα έλλειψης προσωπικού. Τώρα είμαστε 3 άτομα και ο ένας λείπει σήμερα στο Ρέθυμνο για ελέγχους... Αυτοκίνητο δεν έχουμε, μας το πήραν και πάμε με το υπεραστικό λεωφορείο. Εγώ έχω σήμερα κανονική άδεια και γύρισα από την άδειά μου γιατί η συνάδελφος ήταν μόνη της και δε θα μπορούσε να εξυπηρετήσει το κοινό”, ανέφερε σχετικά ο κ. Θεοδωράκης.
“Η Επιθεώρηση Εργασίας έχει απόλυτη ανάγκη από ανθρώπινο δυναμικό, αφού η αποστολή της δεν μπορεί να εκπληρωθεί διαφορετικά. Στο νομό Χανίων οι επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό είναι περίπου 17.000, αλλά πρέπει να επισκεφθείς και τις άλλες που δεν γνωρίζεις αν έχουν ή όχι προσωπικό. Αυτές είναι περίπου 25.000 επιχειρήσεις, ενώ το εργατικό δυναμικό είναι πάνω από 32.000 άτομα”, σημείωσε και υπογράμμισε ότι, με βάση την υπάρχουσα έλλειψη προσωπικού, κάθε επιχείρηση ελέγχεται μια φορά κάθε 37 χρόνια!
Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι παρ’ όλα αυτά, η Υπηρεσία των Χανίων φέρνει, μέσω των διοικητικών προστίμων που επιβάλλει, έσοδα στο Ελληνικό Δημόσιο από 300 έως 350 χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο, ενώ οι έλεγχοι που πραγματοποιεί, είναι κατά αναλογία, οι περισσότεροι σε σύγκριση με τις αντίστοιχες υπηρεσίες των άλλων Νομών...

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΡΙΔΑΚΗ

ΠΡΕΖΑ TV
11-8-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: